Tiistaina 22. päivänä lähdimme kotoa kello 10 ap. Kipinään pääsimme kello 4. Wähän aikaa levättyämme saapuivat Pahkalan Laura, Emma, Janne ja Jaakki siihen. He lähtivät eteenpäin, mutta me jäimme siihen yöksi.
Kävimme illalla hiljaisella kävelyllä yhdessä torpassa. Yön nukuttuamme lähdimme taas aamulla kello 6 aikaan matkalle eteenpäin. Matti Mursu myöskin matkatoverina. Kestikievariin pääsimme kello 10. Siitä lähdimme Mur (kohdasta ei saa selvää, mutta olisiko Mursulle), josta veneellä meidät saatettiin Hiltulaan.
Hiltulassa odotettuamme taas vähän, tulivat J. Pahkala, H. Hirvelä ja M. Juutinen meitä hakemaan Keräseen. Siellä oli meitä odottamassa hauska seurue, nimittäin Laura, Emma ja Jaakko Pahkala, Janne Hepola sekä Augusti ja Juho Paakki (sukunimi epäselvä).
Siitä alkoi meillä se hauska Pudasjärven juhlan aika. Ensinnä menimme Lukkarille. Siinä meidät otettiin kohteliaasti vastaan. Kaffet juotuamme lähdimme Hiltulan isolla paatilla seilaamaan pitkin Pudasjärven pintaa Kurenalla. Woi, miten oli hauskaa niin isossa ja hauskassa seurueessa ja kauniin ilman suosimana kulkia yhdessä paatissa Pudasjärven lahdelmia pitkin. Käväisimme ihailemassa myöskin Nyynäjän puutarhaa, joka oli hyvästi laitettu. Siitä lähdettyämme oli niin mukavaa. (Tässä tekstiä, josta ei saa enää selvää)
Menimme taas kestikievariin. Siinä oli ihan kuin markkinoilla. Kävimme katselemassa sairaalaa, apteekkia ja Osuuskauppaa. Sieltä palattuamme tulimme Hiltulaan. Siinä käskettiin sisälle kaikki sekä kestittiin kaffella. Illan kuluessa kävimme katsomassa vielä Riekin kevolla tanssia.
Juhannusaamuna ensin syötyämme lähtimme kirkkoon. Ensin menimme Riekkiin. Siinä lemonaatit juotuamme lähtimme hautuumaalle. Katselimme siellä taas jonkun aikaa. Sitte kävimme kirkossa. Illalla taas lähdimme Wästeriin ompeluseuran myyjäisiin. Siellä oli taas oikein hauska olla.
Seuraavana aamuna lähtimme matkalle Iijokea alas 3 veneellä. Kävimme vieraisilla Auralassa, jossa vähän leikittiinkin. Päivälliselle pääsimme Kantolaan, jossa saimme niin ystävällisen kohtelun kaikilta. Siihen erosi meitän hauskasta seurueestamme 6 henkiä.
Sitten jatkettiin matkaa yhä edelleen, kunnes saavuimme Vuormankoskeen. Mutta siinäpä kysyttiinkin jo pohjalaisen luonteen lujuutta. Onnellisesti kuitenkin kiiti vene sen kuohuvien aaltojen ylitse. Kävimme taas Kipinässäkin Jenniä tervehtimässä. Sekä saijulla kievarissa. Sitten lähtimme siitä.
Saimme kohdata niitä Iijoen mahtavia koskeja usioita. Kello 2 aikaan yöllä pääsimme Pahkalaan. Siellä oli taas meillä monta hauskaa entisten lisäksi. Kävimme kylissäkin. Portin (nimi epäselvä) perässä, Niemelässä sekä kaikissa Pahkalan taloissa. Usioina iltoina kävimme niissäki iltamissakin. Pahkalassa olimme kokonaisen viikon, joka meni ohi kuin varkain sen ystävällisen kohtelun ja hauskan seuran huumassa.
Seuraavana maanantaina lähdimme taas veneellä alas. Tulimme Kakolle iltasella ja kävimme kylässä Hökällä kummallakin puolella. Tiistaiaamuna lähdimme pyörillä alas kiitämään. Pistäysimme Mäppälässäkin (Nimi epäselvä) juomassa sekä J. Jussilan talossa. Jatkoimme yhä matkaa. Saavuimme Rkosken (tarkoittaako Raasakkakoskea?) rannalle. Siitä meidät tultiin veneellä noutamaan taloon.
Keskiviikkoaamuna lähtimme ajamaan asemalle. Junaa odotellessa käväisimme Haminassakin. Sitten tulimme Ouluun, josta lähtimme 6 aikaan illalla. Timosella olimme taas hetken aikaa. Mari (Marin henkilöllisyyttä ei tiedetä) jäi minusta siihen. Lähdin yksin ajamaan ja 2 käydessä pääsin kodin kultaiseen helmaan ja niin loppui siihen tuo pitkä, mutta monin puolin muistoista rikas ja hauska kylämatka.
Loukolla 6/11 11
Oheisen tekstin kirjoitti Katariina Markareeta Pirttilahti/Greeta (Reeta Tuohino) (s. 17.1.1884 k. 29.7.1963) juhannusreissustaan ystävänsä Marin kanssa.
Reeta oli Sakari ja Kaisa Loukkolan (Ponnon Kaisa) ainoa tytär, joka syntyi, eli koko elämänsä ja kuoli Pirttilahti-Loukkolan tilalla Kiimingin Loukkojärvellä.
Hän aloitti 1894 käymään kansakoulua J. Rautamäen oppilaana. Hänet vihittiin 22.4.1916 kiiminkiläisen Heikki Tuohinon kanssa. Pariskunta sai viisi lasta, joista yksi tytär kuoli alle 2‑vuotiaana ja nuorin poika 17-vuotiaana. Kahdella pojalla perheet Loukkojärvellä ja tytär perheineen on Hannuksessa.
Kirjeen löysi Reetan pojanpoika Hannu Tuohino talon vintillä säilyneiden papereiden seasta. Hannun vaimo Anita kirjoitti kirjeen puhtaaksi. Sulkeissa on Anitan huomioita kirjeestä. Samalla löytyi myös muun muassa perheen vanhaa sota-aikaista kirjeenvaihtoa. Niistä ja muilta lapsenlapsilta kerätyistä kirjeistä Pertti Tuohino on koonnut suvulle kirjan, joka julkistetaan heinäkuussa.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.