Mal­mi­net­sin­tä askar­rut­taa Oijärvellä

Malminetsintäyhtiön tiedotus- ja keskustelutilaisuus keräsi Sampolan kahvion täyteen kuulijoita. Kysymyksiäkin yleisön joukosta esitettiin runsaasti koskien muun muassa alueelle sijoittuvia luonnon- ja muinaiskohteita.Malminetsintäyhtiön tiedotus- ja keskustelutilaisuus keräsi Sampolan kahvion täyteen kuulijoita. Kysymyksiäkin yleisön joukosta esitettiin runsaasti koskien muun muassa alueelle sijoittuvia luonnon- ja muinaiskohteita.

Mal­mi­net­sin­tään eri­kois­tu­nut Gold Line Resources ‑yhtiö on ryh­ty­mäs­sä suo­rit­ta­maan dro­ne­len­to­mit­tauk­sia Oijär­vel­tä Ranuan suun­taan ulot­tu­val­la alu­eel­la. Alu­een sisään sijoit­tu­vat myös aiem­min mal­min­tut­ki­mus­ten koh­tee­na olleet alu­eet Sär­ki­jär­ven ympä­ris­tös­sä, mis­sä Agnico Eagle Fin­land Oy kai­ra­si maas­toon tut­ki­mus­rei­kiä rei­lut kym­me­nen vuot­ta sitten.

GLR Fin­land Oy ulot­taa len­to­mit­tauk­sen­sa huo­mat­ta­vas­ti laa­jem­mal­le alu­eel­le, kos­ka yhtiö pitää Oijär­ven kal­lio­pe­rää otol­li­se­na mal­mien esiin­ty­mi­sen kannalta.

– Vas­taa­vil­ta vih­reä­ki­vi­vyö­hyk­keil­tä on muu­al­la­kin kul­taa sekä mui­ta­kin metal­le­ja löy­det­ty, min­kä vuok­si Oijär­ven koh­de on tar­kem­man tut­ki­mi­sen arvoi­nen, ker­toi­vat Sam­po­las­sa jär­jes­te­tys­sä kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa GLR Fin­land Oy:n van­hem­pi pro­jek­ti­geo­lo­gi Sari Romp­pa­nen sekä pai­kal­la asian­tun­ti­jan omi­nai­suu­des­sa ollut geo­lo­gi Tapio Leh­to.

Romp­pa­sen mukaan len­to­mit­tauk­sia suo­rit­ta­va ilma-alus len­tää noin nel­jän­kym­me­nen met­rin kor­keu­des­sa vii­den­kym­me­nen met­rin lin­ja­vä­lein. Kar­tal­le mer­kit­ty alue on mak­si­mi­len­toa­lue, jos­ta osa jää len­tä­mät­tä nyt kevääl­lä kot­kien pesin­tä­ajan ja poro­jen vason­ta-ajan takia.

– Kysei­set alu­eet kui­ten­kin len­ne­tään myö­hem­min kesäl­lä tai syk­sym­mäl­lä eli sit­ten, kun niis­tä ei var­mas­ti koi­du hait­taa. Niis­tä ilmoi­tam­me sit­ten vie­lä erik­seen leh­dis­sä. Kevään len­to­pro­jek­ti toteu­te­taan kui­ten­kin huh­ti-tou­ko­kuun aika­na, ja jos mit­tauk­set onnis­tu­vat hyvin, ne saa­daan suo­ri­tet­tua kah­des­sa vii­kos­sa. Len­to­jen aloi­tuk­ses­ta ilmoi­te­taan nyt kevääl­lä­kin pai­kal­lis­leh­dis­sä, Romp­pa­nen selvitti.

Hän myös koros­ti, että ilma-alus mit­taa mag­neet­tis­ta tie­toa, ei valo­ku­vaa maastoa.

GLR Fin­land Oy on myös hake­nut Tur­val­li­suus- ja kemi­kaa­li­vi­ras­to Tuke­sil­ta mal­mi­net­sin­tä­lu­paa alueil­le, joil­le aiem­mat toi­mi­jat ovat aika­naan luvan saa­neet ja tut­ki­mus­rei­kiä kai­ran­neet. Romp­pa­nen vakuut­ti, että maa­no­mis­ta­jia tie­do­te­taan tut­ki­muk­sis­ta etu­kä­teen sekä suun­ni­tel­laan koneel­lis­ten poraus­ten osal­ta kul­ku­väy­lät ja etsin­tä­koh­dat yhteis­työs­sä maa­no­mis­ta­jien kans­sa. Kor­vaus­ta maa­no­mis­ta­jil­le mak­se­taan etsin­tä­vai­hees­sa puus­tos­ta sekä mah­dol­li­ses­ta tei­den kun­nos­tuk­ses­ta. Lisäk­si maa­no­mis­ta­jal­le mak­se­taan mal­mi­net­sin­tä­alu­ees­ta heh­taa­ri­poh­jai­nen vuosikorvaus.

Mal­mi­net­sin­täyh­tiön suun­ni­tel­mis­ta kiin­nos­tu­nei­ta kuu­li­joi­ta oli Sam­po­laan kokoon­tu­nut usei­ta kym­me­niä ja etä­nä­kin kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­teen osal­lis­tui muu­ta­mia Oijär­ven vapaa-ajan asuk­kai­ta. Ylei­söä yhtiön aikeet poh­di­tut­ti­vat ja jopa epäi­lyt­ti­vät­kin mel­koi­ses­ti. Kes­kus­te­lui­hin nousi­vat eten­kin alu­een sisä­puo­lel­le jää­vät Natu­ra- ja muut suo­je­lua­lu­eet, läh­de­pe­räi­nen Sär­ki­jär­vi sekä Komp­sa­suon tur­peen­nos­toa­lu­een jatkokäyttö.

Asian­tun­ti­ja­geo­lo­gi Tapio Leh­to hok­saut­ti tämän­het­ki­sen varausa­lu­een ole­van laa­ja juu­ri sik­si, että sii­tä puto­aa usei­ta osia pois eri syistä.

– Len­to­mit­tauk­set koh­dis­tu­vat alu­eel­le, jota ei aiem­min ole lain­kaan tut­kit­tu, ja jo ensim­mäi­sen tut­ki­mus­vai­heen aika­na alue pie­ne­nee huo­mat­ta­vas­ti. Geo­lo­gian tut­ki­mus­kes­kuk­sen tut­ki­muk­sis­sa on aika­naan löy­det­ty viit­tei­tä kul­las­ta, mut­ta sen jäl­keen ei uusia paik­ko­ja ole tut­kit­tu­kaan, joten nyt on tar­ve laa­jen­taa näkymiä.

Sekä Romp­pa­nen, Leh­to että kemi­läi­sen Pal­sa­tech Oy:n pää­geo­lo­gi Han­nu Aho­la koros­ti­vat ylei­söl­le sitä, että tut­ki­muk­set alu­eel­la ovat vas­ta aivan alus­sa, eivät­kä len­to­mit­tauk­set­kaan vie­lä metal­leis­ta ker­ro vaan anta­vat tie­toa kal­lio­pe­rän raken­teis­ta ja magneettisuudesta.

Lisäk­si he antoi­vat kuu­li­joil­le lupauk­sen infor­moi­da pai­kal­li­sia myös jat­ko­toi­mis­ta alu­eel­la sit­ten, kun nii­tä on tulossa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.