Kovat pakkaset ja runsas lumi koettelevat talvehtivien lintujen selviytymistä eniten. Toisaalta myös liiallinen säiden vaihtelu ja lauhat kelit vesisateineen sekä niitä seuraavine pakkasineen hankaloittavat monien lintujen elämää.
Varsin monet pikkulintulajit ovat riippuvaisia talviruokinnasta ja hakeutuvat asutuille alueille ruokintapaikkojen äärelle. Pimeimpänä aikana ne käyttävät valoisan ajan kokonaan syömiseen ja lepäävät muun ajan suojaisessa paikassa, kuten tiheän havupuun tai pensaan kätkössä. Koloissa pesivät linnut taas hakeutuvat talvellakin pönttöihin tai rakennuksista löytyviin koloihin.
Levossa energiankulutus on vähäistä ja selviytyminen taas seuraavaan ruokailuun mahdollista. Osa pikkulinnuista, kuten jotkut tiaiset, pähkinähakki ja närhi, myös tekevät jo syksyllä ruokavarastoja, joista talven aikana hakevat ravintoa silloin, kun sitä muuten on vaikea saada.
Tikat ovat eteviä pärjäämään talvellakin, ja talvehtivat petolinnut, kuten kotka sekä osa haukka- ja pöllölajeista, selviytyvät vaihtelevissa talvisäissä, mikäli ravintoa löytyy riittävästi. Siihenkin on joillakin lajeilla omat niksinsä, kuten varpus- ja hiiripöllöllä, jotka pakastavat saaliiksi saamiaan pikkujyrsijöitä ja lintuja varastoon. Sieltä ne niitä tarpeen vaatiessa syövät sulattaen ravinnon samalla oman ruumiinlämpönsä voimin.
Maassamme pesivistä kymmenestä pöllölajista muuttolintuja ovat vain sarvipöllö ja suopöllö, muut vaeltavat lähinnä vain ravinnon perässä siten, että huonoina myyrävuosina pohjoisen lajeja, kuten lapinpöllöä, saatetaan nähdä Etelä-Suomessakin. Lapinpöllö käyttää ravinnokseen lähes yksinomaan myyriä, joita se pystyy havaitsemaan ja pyydystämään jopa puolimetrisen hangen läpi. Siksi säiden sahaaminen nollan kahden puolen aiheuttaakin lapinpöllölle ongelmia saalistuksessa, kun hankeen kertyy suojasäiden aikana tulleiden vesisateiden ja niitä seuranneen pakastumisen takia kovia jääkerroksia. Niiden läpi ei pöllö pääse saaliiseen käsiksi.
Yleensä pöllöt eivät liiku pihapiireissä, eikä niitä päiväsaikaan näy, jos ne ovat kylläisiä ja hyväkuntoisia. Niiden ilmestyminen pihoille kertookin lintujen olevan nälissään, ja jos pöllön onnistuu saamaan kiinni, on se jo varsin heikossa kunnossa. Pahimman yli voi pöllöjä yrittää auttaa ruokkimalla niitä kuolleilla myyrillä tai karvoissa pyöritellyillä lihanpaloilla. Tarjottua ruokapalaa pitää pystyä kuitenkin liikuttamaan esimerkiksi siimalla vetäen, sillä huuhkajaa lukuun ottamatta pöllöt eivät syö raatoja.
Kovat kerrokset lumihangessa haittaavat myös metsäkanalintujen elämää, koska linnut eivät pääse suojautumaan kieppiin lumen sisään. Yleensä ne pudottautuvat siihen suoraan lennosta, ja kaivautuvat sitten syvemmälle hangen sisään pyrstö edellä siipipankkojaan ja jalkojaan apuna käyttäen. Siten lumeen ei jää pudottautumiskohtaa lukuun ottamatta jälkiä petojen löydettäväksi. Kieppiin kaivautumalla linnut säästävät energiaa, jota talven niukka ja sangen “puiseva” ravinto antaa niukasti. Metsolla ravinto muodostuu männynneulasista sekä teerellä koivujen, pyyllä lepän ja riekolla pajun silmuista.
Metsäkanalintujen pelastuksena on tänä talvena ollut lauhana pysytellyt sää, johon ei ole sisältynyt muutamaa päivää pitempiä pakkasjaksoja, joten linnut ovat pystyneet hyvin yöpymään puiden oksilla. Jos kelit vielä pakastuvat pidemmäksi aikaa, niiden mahdollisuudet selvitä talvesta heikkenevät.
Loukkaantuneiden lintujen hoidosta vastaava Ari-Pekka Auvinen Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, että vajaakuntoisista tai vammautuneista linnuista on tämän talven aikana tullut hämmästyttävän vähän ilmoituksia, vaikka säiden vaihtelu on ollut suurta.
– Ainoastaan yksi kanahaukka on hoidettavana ollut. Talvi on itse asiassa näyttäytynyt huomattavasti normaalivuosia rauhallisempana. Ruokintapaikoillakaan ei ole petolintuja näkynyt, mikä kertoo, että ravintoa on ollut saatavilla riittävästi.
Auvisen arvion mukaan hoitoa tarvitsevien lintujen vähäisyys johtuu todennäköisesti lähes koko talven jatkuneista leudoista säistä. Myös myyrien ja muiden pikkujyrsijöiden kannat ovat olleet kohtuulliset, eikä lintujen ravinnontarvekaan ole ollut suurimmillaan, kun ei ole ollut pitkiä pakkasia.
Lähteet: YLE, BirdLife Suomi, Suomen Luonto
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä!