Lapin sotilassoittokunta on yksi Suomen kuudesta sotilassoittokunnasta. Sen toiminta-alue ulottuu Kajaanista Kilpisjärvelle. Haastattelimme musiikkimajuri Jarkko Aaltosta. Hän on ollut Lapin sotilassoittokunnassa mukana noin 2 kuukautta.
Lapin sotilassoittokunta esiintyy monenlaisissa tilaisuuksissa. Se esiintyy konserteissa, maanpuolustustilaisuuksissa, merkkipäivinä, juhlissa ja viihdekonserteissa. Soittokunta esiintyy noin 150 kertaa vuodessa. Sotilassoittokunta harjoittelee ennen konsertteja suunnilleen 1 — 3 päivää.
Korona on vaikuttanut sotilassoittokuntaan siten, että esiintymisiä ei ole ollut paljon. Pienillä ryhmillä on voitu soittaa vanhainkodeissa ja palvelutaloissa. Striimauskonsertteja, tallenteita ja videoita on tehty runsaasti.
Puheenvuorossaan rehtori Taisto Soininen iloitsi siitä, että saatiin mahdollisuus kuunnella konserttia isolla porukalla. Koronan takia ei ole tullut tällaisia tilaisuuksia pitkään aikaan. Yleisö nautti hienosta konsertista paljon.
Kysyimme Jarkko Aaltoselta, miltä tuntuu esiintyä koululaisille. Hän vastasi, että se tuntuu jännittävältä. Kouluissa on jännä yleisö. Tärkeintä konsertissa on löytää yleisön kanssa yhteinen sävel.
Sotilassoittokunta poikkeaa muista orkestereista siten, että sillä ei ole käytössä jousia. Sotilassoittokunnan on helppo liikkua, se ei tarvitse äänentoistoa ja se pystyy esiintymään vaikka pihalla.
Kapellimestari valitsee ohjelmiston. Hän ottaa valitsemisessa huomioon, kenelle esiinnytään. Musiikki valitaan siten, että yleisön on hyvä olla. Esityksessä on punainen lanka, joka kertoo, miksi juuri niitä kappaleita soitetaan. Kappalevalinnoista kerrotaan joskus käsiohjelmissa tai suullisesti konsertissa.
Valtarin oppilaat vaikuttivat tyytyväiseltä kuulemaansa konserttiin. Lapin soittokunta jatkoi täältä Iistä Ouluun esiintymään veteraanipäivän juhlaan.
Tiia Paakkola, Sini Päkkilä
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.