Viime kesänä Asemakylälle rakennettu lampaiden laidun sai tiistai-iltana asukkaat myös täksi kesäksi. Laidunhankkeen tarkoituksena on saada vieraslajit, kuten lupiini aisoihin.
Oulun kaupungin vieraskasvihanke toteutettiin ensimmäistä kertaa viime kesänä yhteistyössä Asemakylän kyläyhdistyksen kanssa ja tämän kesän urakkaa helpotti huomattavasti valmiiksi rakennetut laitumet. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juha Näppä kertoi lampaiden hoitoringin löytyneen helposti ja yhteydenpidon olevan sujuvaa.
– Meillä on nyt noin kymmenkunta ihmistä hoitoringissä ja pidämme tiiviisti yhteyttä. Jos sattuu, ettei joku pääsekään omalle hoitovuorolleen, tilalle on aina löytynyt paikkaaja, Näppä kertoi.
Lampaiden vapautusta laitumelle oli seuraamassa kyläyhdistyksen väkeä sekä paikallisia kiinnostuneita silmäpareja. Tänä vuonna laiduntamaan tuli neljän lampaan lauma, joka on jo tottunut olemaan pienemmässäkin laumassa. Lampurit Kati ja Kari Haipus kertoivat, että lampaat ovat noin neljästä kuuteen vuotta vanhoja ja tottuneita siirtoihin. Puheissa oli myös, että tarvittaessa lampaita voidaan tuoda muutama lisää.
– Nuoremmat lampaat voivat olla säikympiä ja he ovat tottuneita paljon isompiin laumoihin, joten tämän ikäiset synnyttäneet lampaat ovat hyvä valinta tänne laiduntamaan, Kati Haipus kertoi.
Lampaiden aitaukseen on pääsy vain hoitorinkiin kuuluvilla henkilöillä ja on tärkeää muistaa, että ainoastaan he antavat nameja, kuten leivänpaloja lampaille. Lampaat oppivat siten seuraamaan tarvittaessa hoitajia ja vaihtamaan helpommin laidunta.
Haipus kertoi, että lampaat oppivat nopeasti siihen, että kaikki ohikulkijat ovat nameineen tulleet katsomaan, jolloin lampaat alkavat kerjäämään ja pahimmassa tapauksessa hyppimään aidan yli.
Entisen Pohjola-opiston takana, Myllysaaren tuntumassa sijaitseva laidun on maaperältään ja kasvustoltaan rehevää aluetta, ja Kiiminkijoesta lampaat saavat vettä juodakseen juottopaikan lisäksi.
Näppä kertoi, että viime kesän opit on otettu talteen ja tänä kesänä lampaiden siirtoa laitumelta toiselle aiotaan tihentää, ja aitausta on tehty kestävämmäksi.
Kyläyhdistys oli järjestänyt Myllysaaren laavulle myös makkaraa, mehua ja kahvia tarjolle kaikille kävijöille. Laavulla Oulun kaupungin edustaja, lampurit ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja allekirjoittivat hankesopimuksen.
Lampaat näyttivät tottuvan laitumeen sekä ympärillä oleviin ihmisiin nopeasti ja kasvusto tuntui olevan suun myötäistä. Lampaista ainoastaan yhdellä oli nimi valmiina, joten kyläyhdistys pääsee myös halutessaan nimeämään hoidokkinsa.