Kuuden vuoden aikana kaksi kertaa toteutettujen Lähde! ‑hankkeiden pohjalta luotu Lähde!-manuaali esiteltiin yleisölle viime torstaina. Iin Nätteporin auditoriossa järjestettyä tilaisuutta seurattiin paikan päällä ja myös livestriimin välityksellä.
Lähde! ‑hankkeet ovat olleet Oulunkaaren kuntayhtymän ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan toteuttamia ESR-hankkeita, joiden tavoitteena oli laaja-alaisen hyvinvoinnin edistäminen taiteen keinoin. Projektipäällikkö Sanna Juutisen mukaan hankkeissa mukana on ollut reilu 30 eri alojen taiteilijaa sekä kymmenkunta hanketyöntekijää.
Lähde! ‑manuaaliin hankkeiden keskeiset tulokset sekä taidekummimallin käyttöohjeet on koonnut asiantuntijakoordinaattori Elina Stoor, joka myös vastasi manuaalin esittelystä yleisölle. Stoor on sisällyttänyt manuaaliin myös mallit taidekummin ja projektitaiteilijan rekrytointia varten.
Manuaali ja taidekummimallin konseptointi toimivat osana Stoorin YAMK-opinnäytetyötä.
Manuaalissa taidekummi on määritelty taiteilijaksi, joka työskentelee sosiaali- ja terveysalan yksiköiden asiakkaiden kanssa pitkäkestoisesti, vähintään puolen vuoden ajan. Taidekummitoimintaa voidaan toteuttaa niin yksilöllisesti kuin ryhmämuotoisestikin. Manuaalia varten taidekummitoiminnan vaikutuksia on kartoitettu haastatteluilla, palautteilla ja päiväkirjoilla.
Elina Stoorin mukaan taidekummimallin keskiössä on kolme oivallusta, jotka toiminnasta ollaan saatu.
– Ensimmäinen oivallus oli se, että vaikka taidekummi ei ole terapeutti, on taidekummitoiminnalla paljon terapeuttisia vaikutuksia. Hankkeissa mukana olleilla taidekummeilla oli tiettyjä ominaisuuksia, mitkä tukivat toimintaa sosiaali- ja terveysalalla – toiminta oli erilaista kuin taiteilijoilla perinteisesti, kertoo Stoor.
Seuraavana Stoor oivalsi, että taidekummitoiminta vaikuttaa näkyvämmin toisille asiakasryhmille kuin toisille. Näkyvimpiä tuloksia taidekummitoiminnalla on saatu mielenterveyskuntoutujien ja maahanmuuttajien parista.
Kolmas oivallus liittyi taidekummitoiminnan pohjalta tehtyihin haastatteluihin ja kummien kokemukseen taiteen ammentamisesta syvältä sisimmästä.
– Kun tätä aihetta pengoimme, nousi esiin sana intuitio. Taidekummi auttaa asiakasta nostamaan taidetta esiin omasta alitajunnastaan, selvensi Stoor.
Elina Stoor painottaa, että manuaalia ei olisi saatu koottua ilman hankkeisiin osallistuneiden työntekijöiden ja taiteilijoiden panosta.
– He ovat kirjoitelleet ylös omia oivalluksia, päiväkirjoja ja havaintoja, sekä pohtineet niitä yhdessä ja erikseen. Koska asioita on dokumentoitu niin laajasti, oli manuaalia helppo lähteä kokoamaan. Materiaalia oli niin paljon, että sen läpikäymiseen olisi tarvinnut vieläkin enemmän aikaa, mutta nyt manuaaliin on koottu kaikki oleellisimmat seikat.
KulttuuriKauppilan vastaava tuottaja Jetta Huttunen toteaa, että nyt manuaalin ollessa valmis on työtä taidekummitoiminnan parissa jatkettava edelleen.
– Nyt tässä ollaan tuhannen taalan paikassa – vaikka Lähde! ‑hanke päättyy, niin meidän on pyrittävä jalkauttamaan tämä toiminta, jotta se jää eloon.
Lähde! ‑manuaali on kaikkien löydettävissä ja luettavissa www.lahdetaide.fi -sivustolla. Sivustolla on myös mahdollisuus jättää manuaalista palautetta ja kommentteja.