Ikääntyvien asumispalveluja tarjoava iiläinen Kartanonväki on saanut hyviä kokemuksia työhyvinvointia ja toiminnan laatua kehittävästä Laatuhoiva-hankkeesta.
Syksyllä 2020 käynnistyneen Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman Laatuhoiva-hankkeen kohderyhmänä ovat kotihoitoa, asumispalveluja ja laitoshoitoa tuottavat mikro‑, pien- ja keskisuuret yritykset sekä yhdistys- ja säätiöpohjaiset palveluntuottajat Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa.
Palveluntuottajien kanssa yhteistyössä työhyvinvointia ja toiminnan laatua kehittämässä ovat olleet asiantuntijaverkosto Diakonia-ammattikorkeakoulusta (Diak), Oulun ammattikorkeakoulusta (Oamk), Kainuun ammattikorkeakoulusta (Kamk) sekä Koulutuskuntayhtymä OSAO:lta.
Vuodesta 2009 toimineen hoitokoti Kartanonväen johtajana toimiva Alice Pekkala kertoo, että koulutus tuli sopivaan hetkeen.
– Henkilökunnan kesken olimme jo pähkäilleet mihin koulutuksiin haluaisimme osallistua ja tämä kokonaisuus oli kuin nenä päähän meidän tarpeisiimme.
Noin vuoden ajan Kartanonväen henkilökunta on perehtynyt kinestetiikkaan ja ergonomiaan. Voimavaravalmennuksessa on tutkittu omia hoivatyön toimivia elementtejä ja pyritty kehittämän arjen hoivaa.
Pekkalalla on kuluneesta hankeajasta jo paljon mukavia huomioita.
– Tämä on ollut työyhteisöä yhdistävä juttu, yhdessä mietimme, miten toimintaa kehitämme ja luulen, että jokainen on kokenut, että minua kuullaan ja minä olen tässä toimijana mukana.
Samoilla linjoilla on myös talossa kuutisen vuotta työskennellyt lähihoitaja Leila Penttilä.
– Tämä on ollut mukavan laaja kokonaisuus. Se on tarjonnut meille paljon uusia ajatuksia sekä mahdollisuuden osallistua kehittämiseen. Työkaverit tuovat mukavasti omia ajatuksia ja ideoita työn kehittämiseen.
Penttilä kertoo, että tulokset näkyvät monilla tavoin.
– Olemme sisustaneet taloa uuteen uskoon reippaalla otteella, ja yhtään euroa ei ole tarvinnut pyytää päälliköiltä ja se on virkistänyt asukkaita ja meitä. Lisäksi asukkaiden virkistystoimintaa varten olemme rakentaneet päiväkohtaiset boxit, joista voi ammentaa toimiin tarvittavat ohjeet ja välineet.
Alice Pekkala muistuttaa, että kaikissa uudistuksissa ja kehittämisessä asukkaiden tarpeet ovat lähtökohta.
– Uudet tuulet virkistävät työntekijöitä, kohentavat työilmapiiriä ja jaksamista – se näkyy asukkaiden parempana hoivana.
Hankkeen projektipäällikkö Pasi Tauriainen (Diak) kertoo, että hankkeessa pyritään kehittämään henkilöstön työhyvinvointia, työkykyä ja työssä jaksamista, henkilöstön hoito- ja palvelutoimintaan liittyvää osaamista sekä työn laatua ja tuloksellisuutta.
– Olemme tarjonneet hankkeeseen osallistuneille organisaatioille kuutta erilaista kehittämis- ja koulutuspakettia, joista on ollut mahdollista valita kaikki tai yrityksen ja sen henkilöstön tarpeisiin räätälöidyn kokonaisuuden.