Kuusi­kymp­pi­se­nä vireäm­pi kuin koskaan

Huomionosoitusten saajat yhteiskuvassa, vasemmalta Tuomo Kyröläinen, Kari Kiuttu, Martti Dahl, Jari Hannuksela, Sakari Liedes ja Sami Junnila, oikealla Iin Reserviläisten varapuheenjohtaja Risto Moisejeff.Huomionosoitusten saajat yhteiskuvassa, vasemmalta Tuomo Kyröläinen, Kari Kiuttu, Martti Dahl, Jari Hannuksela, Sakari Liedes ja Sami Junnila, oikealla Iin Reserviläisten varapuheenjohtaja Risto Moisejeff.

Iin Reser­vi­läi­set ry:n kuu­den­kym­me­nen vuo­den ikään ehti­nyt­tä tai­val­ta juh­lis­tet­tiin Iin met­säs­ty­syh­dis­tyk­sen majal­la ruo­kai­lun, puhei­den ja musii­kin paris­sa. Yhdis­tyk­sen his­to­rias­ta ker­toi­li nykyi­nen puheen­joh­ta­ja Sami Jun­ni­la, ja Reser­vi­läis­lii­ton ter­veh­dyk­sen juh­laan toi toi­nen vara­pu­heen­joh­ta­ja Pasi Park­ki­la.

Juh­lae­si­tel­män piti enti­nen Oulun soti­las­lää­nin komen­ta­ja, evers­ti evp Juha­ni Tyy­ne­lä, ja musii­kis­ta vas­ta­si­vat Iin Mies­lau­la­jat Hen­na Jak­ki­lan johdolla.

Iin reser­via­liup­see­rien yhdis­tyk­sen perus­ta­va kokous pidet­tiin huh­ti­kuus­sa 1964, ja Patent­ti- ja rekis­te­ri­hal­li­tuk­ses­sa perus­ta­mi­nen rekis­te­röi­tiin 23.7.1964.

– Tuo viral­li­nen päi­vä on nyt otet­tu läh­tö­koh­dak­si, min­kä mukaan 60-vuo­tis­juh­lan ajan­koh­ta on hei­nä­kuul­le sijoi­tet­tu, tote­si yhdis­tyk­sen arkis­to­ja tut­ki­nut Sami Junnila.

Yhdis­tys­tä perus­tet­taes­sa Iis­sä toi­mi erik­seen myös reser­viup­see­rien yhdis­tys, jon­ka toi­min­ta myö­hem­min hii­pui, ja 1990-luvun lop­pu­puo­lel­la hyväk­syt­tiin uudet sään­nöt, joi­den myö­tä yhdis­tyk­sen nimi muut­tui Iin Reser­vi­läi­set ry:ksi ja jäsen­poh­jan laa­jen­ta­mi­nen mahdollistui.

Jun­ni­la itse tart­tui reser­vi­läis­ten perä­si­meen rei­lut kym­me­nen vuot­ta sit­ten yhdis­tyk­sen jäsen­mää­rän olles­sa kol­men­kym­me­nen hen­gen paikkeilla.

– Toi­min­taa saa­tiin hil­jal­leen vakiin­tu­maan ja sään­nöl­lis­ty­mään niin, että sit­ten pys­tyt­tiin sat­saa­maan ampu­ma­toi­min­taan, ja saa­tiin yhdis­tyk­sel­le lupa omien asei­den hankintaan.

Täl­lä het­kel­lä yhdis­tyk­ses­sä on 102 jäsen­tä ja muka­na myös nuo­rem­man suku­pol­ven edus­ta­jia, mitä Jun­ni­la pitää­kin ensiar­voi­sen tär­keä­nä yhdis­tyk­sen tule­vai­suut­ta ajatellen.

– Hyvä­nä apu­na niin jäsen­mää­rän kuin toi­min­nan kehit­tä­mi­sen suh­teen on ollut sekin, että nykyi­sin reser­vi­läis­toi­min­taa voi teh­dä pys­tys­sä päin, asen­neil­mas­to on muut­tu­nut pal­jon ver­rat­tu­na muu­ta­man vuo­si­kym­me­nen takai­seen. Hyvil­lä mie­lin voim­me täs­tä jat­kaa koh­ti seu­raa­vaa kymmenjuhlaa.

Pasi Park­ki­la koros­ti ter­veh­dyk­ses­sään maam­me puo­lus­tuk­sen nojaa­van jat­kos­sa­kin ylei­seen ase­vel­vol­li­suu­teen ja sen tuot­ta­maan vah­vaan reser­viin, jota laa­ja vapaa­eh­tois­toi­min­ta kou­lu­tuk­si­neen tukee.

– Tur­val­li­suusym­pä­ris­tös­säm­me on lyhyes­sä ajas­sa tapah­tu­nut suu­ria muu­tok­sia. Venä­jän hyök­käys Ukrai­naan on enti­ses­tään avan­nut suo­ma­lais­ten sil­miä maan­puo­lus­tuk­sen tär­key­del­le myös vapaa­eh­toi­sen maan­puo­lus­tus­toi­min­nan ken­täs­sä, mikä näkyy muun muas­sa Reser­vi­läis­lii­ton jäsen­mää­rän räjäh­dys­mäi­se­nä kasvuna.

Vapaa­eh­tois­toi­min­nan haas­teek­si Park­ki­la tote­si uusien jäsen­ten tutus­tut­ta­mi­sen ja vakiin­nut­ta­mi­sen mukaan yhdis­tys­ten toi­min­taan, mikä vaa­tii pon­nis­te­lu­ja niin lii­ton kuin pai­kal­li­syh­dis­tys­ten tahoilla.

Juha­ni Tyy­ne­lä kes­kit­tyi esi­tel­mäs­sään pää­osin jat­ko­so­dan alun tapah­tu­miin Kies­tin­gis­sä, mis­sä suo­ma­lais­ten jou­kot jäi­vät mot­tiin neu­vos­to­jouk­ko­jen onnis­tut­tua kier­tä­mään suo­ma­lais­ten taak­se. Kies­tin­gis­sä mene­tet­tiin kaa­tu­nei­na, haa­voit­tu­nei­na tai kadon­nei­na kaik­ki­aan 3 361 mies­tä ennen kuin jou­kot sai­vat luvan eva­kuoi­tua erä­mai­den kaut­ta pois paikalta.

Iiläi­siä alu­een tais­te­luis­sa kaa­tui nel­jä­kym­men­tä ja Yli-Iin mie­hiä 56 sekä kii­min­ki­läi­siä nel­jä­tois­ta. Myös Pudas­jär­ven san­ka­ri­hau­taus­maal­ta löy­tyy suu­ri­lu­kui­nen mää­rä Kies­tin­gin mot­ti­tais­te­lu­jen uhreja.

Juh­lae­si­tel­män ohes­sa Tyy­ne­lä käsit­te­li Venä­jän hyök­käys­so­taa Ukrainassa.

– Vie­lä vuo­si­tu­han­nen alus­sa pidet­tiin perin­tei­sin mene­tel­min käy­dyn suur­so­dan mah­dol­li­suut­ta ole­mat­to­ma­na, siis sel­lai­sen, jos­sa pää­osaa esit­tä­vät maa­voi­mien isot jou­kot. Uskot­tiin, että mah­dol­li­nen hyök­kää­mi­nen tapah­tui­si kes­keis­ten toi­min­to­jen lamaut­ta­mi­seen täh­tää­vin täsmäasein.

Venä­jän hyök­käys sekä Ukrai­nan puo­lus­tau­tu­mi­nen ovat Tyy­ne­län mukaan osoit­ta­neet tuon käsi­tyk­sen vää­räk­si, sil­lä pans­sa­roi­dut ja meka­ni­soi­dut jou­kot­kaan eivät pär­jää ilman jal­ka­väen tukea. Meka­ni­soi­dut jou­kot ovat myös pit­käl­ti puo­lus­tus­ky­vyt­tö­miä nyky­ai­kai­sia ohjuk­sia vas­taan. Uut­ta sodan­käyn­nin mene­tel­mää edus­ta­vat puo­les­taan mie­hit­tä­mät­tö­mät ilma-aluk­set, droo­nit, joi­ta on pie­nuu­ten­sa vuok­si vai­kea havai­ta, ja joi­ta on varus­tuk­sen­sa vuok­si mah­dol­lis­ta käyt­tää use­aan eri tarkoitukseen.

Lopuk­si juh­las­sa huo­mioi­tiin yhdis­tyk­sen pit­kä­ai­kai­sia aktii­ve­ja luo­vut­ta­mal­la heil­le Reser­vi­läis­lii­ton hopei­nen ansio­merk­ki. Ne sai­vat Tuo­mo Kyrö­läi­nen, Kari Kiut­tu, Mart­ti Dahl ja Sami Jun­ni­la. Lisäk­si luo­vu­tet­tiin vii­rit Jari Han­nuk­se­lal­le ja Saka­ri Lie­dek­sel­le.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.