Kävimme luokan kanssa Opetushallituksen rahoittamalla retkellä Haaparannassa. Lähdimme lokakuisena aamulla Valtarin koululta bussilla Haaparantaa kohti ja matkalla sinne pysähdyimme Torniossa katsomaan Kojamo-veistosta. Kävimme myös Candy Worldissa ennen Hermansonille saapumista, jossa saimme ohjatun kierroksen meänkielellä. Lopuksi kävimme syömässä Ikeassa, jonka jälkeen lähdimme takaisin Iihin.
Opetushallituksen rahoittamalla retkellä tutustuimme suomen sukukieleen, meänkieleen ja ruotsin kieleen. Meänkieli on Tornionjoen Ruotsin puolella puhuttu vähemmistökieli. Se muistuttaa paljon suomen kieltä, mutta siinä on myös ruotsin kielen piirteitä ja lainasanoja.
Lisäksi retkeen kuului Haaparantalaisen antiikkiliikkeen, H.M Hermansonin omistajan Kåre Mogemarkin ohjaama kierros kohteeseen. H.M. Hermansonin kaupparakennus on rakennettu jo 1830-luvulla. Hermansonilla opimme Ruotsin ja Haaparannan historiasta. Mogemark esitteli perinteikästä kauppaansa meänkielellä, ja pääsimme konkreettisesti näkemään, millaista elämä oli 1800- ja 1900-luvulla.
Opimme retkellä meänkieltä ja sen historiaa. Retki itsessään oli erilainen ja mukava kokemus normaaliin kouluarkeen verrattuna. Mielestämme on tärkeää, että nuoret pääsevät oppimaan konkreettisesti ja itse kokemalla. Tällainen oppiminen on hyödyllistä erityisesti kulttuuriin ja historiaan liittyvissä aineissa.
Fanni Häyrynen, Sofia Hiltunen
Kirjoittajat ovat Valtarin koulun 9a-luokan oppilaita. Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.