Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­la – kun­nia­no­soi­tus taiteilijalle

Annamari Salmi-Vilhunen mieltää, että Iissä ja ympäristökunnissa on aidosti hyvää ja merkityksellistä kulttuuritoimintaa, mihin Salmela-hanke kytkeytyy luontevasti. Hanketta viekin eteenpäin hyvä yhteistyö Iin ja ympäristöalueiden erilaisten toimijoiden kanssa. Taustalla Eero Salmen keskeneräinen asetelmatyö.

Iin ase­mal­la Huo­vis­ky­läl­lä asu­neen kuva­tai­tei­li­jan Eero Sal­men jäl­ki­kas­vu halu­aa teh­dä var­hain kuol­leen tai­tei­li­jan tai­det­ta tun­ne­tum­mak­si sekä tuo­da esiin myös muu­ta Sal­men kodis­ta löy­ty­vää kult­tuu­ri­pe­rin­töä. Työ­tä tuke­maan on perus­tet­tu Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­la – luo­va tila ‑han­ke, jol­le hae­taan rahoi­tus­ta muun muas­sa Kan­san Sivis­tys­ra­has­ton yllä­pi­tä­män Kult­tuu­ri­lah­ja-jär­jes­tel­män kautta.

Eero Sal­mi oli oulu­lai­nen kuva­tai­tei­li­ja, joka Huo­vis­ky­läl­tä löy­ty­neen puo­li­son myö­tä ihas­tui maa­lais­ky­län ihmi­siin ja mil­jöö­seen niin, että raken­si per­heel­leen kodin sin­ne. Vuon­na 1922 syn­ty­nyt tai­tei­li­ja meneh­tyi jo 1981, ja hänen les­ken­sä joi­ta­kin vuo­sia sitten.

Jäl­ki­kas­vun ryh­dyt­tyä van­hem­pien­sa arkis­to­ja sii­voa­maan, on sekä hei­dän isän­sä tai­det­ta että kir­jeen­vaih­toa ja muu­ta kult­tuu­ri­pe­rin­töä löy­ty­nyt var­sin run­saas­ti. Sal­men omien teos­ten lisäk­si kodis­sa on myös usei­den mui­den tai­tei­li­joi­den, kuten Juho Riss­a­sen, Erk­ki Tan­tun, Juha­ni Haka­lah­den ja Kim­mo Kai­van­non töitä.

Tai­tei­li­jan tyt­tä­ren Anna­ma­ri Sal­mi-Vil­husen mukaan isän töi­den sekä muun kodis­ta löy­ty­neen ja edel­leen löy­ty­vän kult­tuu­ri­pe­rin­nön esiin tuo­mi­nen on ollut jäl­ki­pol­vien mie­les­sä jo muu­ta­man vuo­den. Vauh­tia hank­keel­le antoi­vat Oulun valin­ta vuo­den 2026 Euroo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si sekä se, että Eero Sal­men syn­ty­mäs­tä tuli vii­me vuo­den elo­kuus­sa kulu­neek­si sata vuotta.

– Me jäl­ke­läi­set haluam­me tuo­da enti­seen kotiim­me saman­lais­ta eloa kuin tääl­lä oli isän eläes­sä. Vie­lä tär­keäm­pää on kui­ten­kin tuo­da isän tai­de esiin kun­nia­no­soi­tuk­se­na itse kovin vaa­ti­ma­ton­ta tai­tei­li­jaa koh­taan, Sal­mi-Vil­hu­nen korostaa.

Hank­keen aika­na teok­set on tar­koi­tus luet­te­loi­da sekä kun­nos­taa ja kehys­tää, sil­lä monet työt ovat ilman kehyk­siä, ja jot­kut hie­man vioit­tu­nei­ta. Kes­ke­ne­räi­siä­kin on jou­kos­ta löy­ty­nyt. Myös muu mate­ri­aa­li, esi­mer­kik­si Sal­men kir­jeen­vaih­to mui­den tai­tei­li­joi­den, kuten kemi­läi­sen Har­ri Por­kon ja toi­sen iiläis­tai­tei­li­jan Aar­ne Jääs­kön kans­sa, on tar­koi­tus arkis­toi­da ja säilyttää.

– Kir­jei­den jou­kos­ta on lisäk­si löy­ty­nyt pap­pam­me kir­jeen­vaih­toa Kasi­mir Lei­non kans­sa, pap­pa kun tun­si sekä Kasi­mi­rin että Eino Lei­non. Van­hat kir­jeet ker­to­vat hie­nos­ti ajan­ku­vaa ja tari­noi­ta oman aikan­sa elä­män­me­nos­ta, on Sal­mi-Vil­hu­nen havainnut.

Tai­tei­li­jan tuo­tan­non esil­le saa­mi­sen lisäk­si Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­la — luo­va tila ‑hank­keen tavoit­tee­na on talos­ta löy­ty­vän kult­tuu­ri­pe­rin­nön säi­lyt­tä­mi­nen sekä siir­to jäl­ki­pol­vil­le. Sal­mi-Vil­husen mukaan kiin­teis­tön tilat­kin tai­pu­vat moneen, vaik­ka eivät kovin isot ole, ja lisäk­si piha­pii­ris­sä sijait­see ulko­sau­na sekä mui­ta raken­nuk­sia, joi­ta on mah­dol­li­suus jat­kos­sa hyö­dyn­tää näyt­te­ly- tai kokous­ti­loi­na myös matkailullisesti.

Pie­ni­muo­toi­nen majoi­tus­kin on ylä­ker­ran huo­neis­sa mah­dol­lis­ta toteut­taa. Sal­me­la on muka­na myös kah­den muun Oulun seu­dun toi­mi­jan kans­sa suun­nit­te­le­mas­sa kult­tuu­ri­mat­kai­lun yhteishanketta.

– Hank­keem­me on vas­ta alus­sa, mut­ta toi­min­ta­suun­ni­tel­ma koh­ti Oulu 2026 ‑vuot­ta on teh­ty ja rahoi­tuk­sen haku aloi­tet­tu. Vii­me syk­sy­nä jär­jes­tim­me myös pilo­toin­ti­na kah­del­le ryh­mäl­le kokous­ta­pah­tu­man sekä tari­noin­ti-illan, jot­ka onnis­tui­vat hyvin. Tar­koi­tuk­se­na onkin tar­jo­ta tilois­sa osal­lis­ta­vaa toi­min­taa, joka tuot­taa kävi­jöil­le mie­li­hy­vää sekä lisää kult­tuu­ri­hy­vin­voin­tia. Esi­mer­kik­si jo pelk­kä tari­noin­ti on ihmi­sil­le hyväksi.

Suun­ni­tel­mia Sal­me­lan toi­min­taan pyö­rii Sal­mi-Vil­husen pääs­sä run­sain mitoin, ja tar­koi­tuk­se­na on saa­da Kult­tuu­ri­ko­ti Sal­me­lan ava­jai­set pidet­tyä tou­ko­kuun lopul­la sekä sen jäl­keen paik­kaa avoin­na mah­dol­li­suuk­sien mukaan. Sään­nöl­li­seen aukio­loon pyri­tään vii­meis­tään Oulun kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­vuo­den koittaessa.

– Visio­na on teh­dä Sal­me­las­ta kult­tuu­ril­li­nen leväh­dys­paik­ka, koko­nai­suus, mis­sä on help­po käy­dä sekä muka­va ja kodi­kas tun­nel­ma. Kult­tuu­rin ja tai­teen tuo­mi­nen tääl­lä Sal­me­las­sa osak­si ihmis­ten hyvin­voin­tia ja elä­mää on minul­le lop­pue­lä­män hanke.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.