Komppasuo Oijärvellä, liki Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakuntien rajaa, on Merlin-hankkeen turvetuotannosta poistunut tarkkailusuo. Komppasuo on ensimmäinen laajassa mittakaavassa toteutettava suokasvillisuuden palautushanke Suomessa, ja sen toteuttamista ja tuloksia seuraa laaja joukko asiantuntijoita.
Maailmanlaajuisen Merlinin tavoitteena on valuma-aluekunnostusten valtavirtaistaminen eli sen helpottaminen, että erilaiset toimijat pystyisivät suunnittelemaan ja toteuttamaan valuma-aluekunnostuksia.
Viime viikolla bussilastillinen eri toimijoiden edustajia sekä paikallisia, asiasta kiinnostuneita ihmisiä kuljetettiin Komppasuolle tutustumaan suonpohjan nykytilaan, tehtyihin toimenpiteisiin sekä siihen, mitä hankkeen puitteissa vielä aiotaan siellä toteuttaa.
Merlin-hankkeen toimenpiteet ovat käynnistyneet viime vuoden lopussa ja ne jatkuvat vielä tulevan kesän ja syksyn aikana. Suunnitelman mukaisesti alueelle toteutetaan vuoden 2023 aikana kolme kosteikkoaluetta, palautetaan suokasvillisuutta, ja kuiviksi jäävät alueet pääosin metsitetään.
Suonpohjalle muodostuville kosteikoille muotoillaan vesilintusaaria. Noin 10,5 hehtaarin alue ennallistetaan suoksi ja sille levitetään muun muassa rahkasammalta, joka on siirretty paikalle lähialueen kuivahtaneelta suolta. Osalle suonpohjaa kylvetään kahta erilaista nurmisiemensekoitusta, joiden menestymistä alueella tutkitaan. Samalla testataan myös hyötyjä kosteikkoalueiden kasvittumisesta ennen veden pinnan nostoa. Komppasuon seurantaa jatketaan vuosien 2023–2025 aikana, jotta saadaan tietoa siitä, millaisia vaikutuksia toteutettavilla jatkokäyttömuodoilla on.
– Tämän jälkeen toivomme saavamme rahoitusta, jotta pääsemme jatkamaan tarkkailua, sanoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Anna-Kaisa Ronkanen.
Neova on sitoutunut olemaan alueen omistaja hankkeen ajan. Jatkosta ei vielä toistaiseksi ole selvyyttä. Tavallisesti tuotannosta poistettuja suopohjia kunnostetaan metsätalouteen, peltoviljelyyn tai kosteikoiksi. Alueiden hyödyntäminen uusiutuvan energian tuotantoon on lisääntymässä.
Oijärvellä asuva Noora Huotari kertoo, että asukkaat ovat kovin kiinnostuneita siitä, mitä suolla tapahtuu ja mitä sille aiotaan tehdä. Hän on itsekin kulkenut alueella lapsesta saakka, ja tuntee sen jo ajalta ennen turvetuotantoa.
– Turvetuotannon tulemisen myötä näkyvin muutos ihmisille oli se vesien muutos, koska entinen kirkasvetinen joki ja järvi muuttuivat yhtäkkiä ruskeaksi velliksi. Se oli sitä aikaa, kun ei vielä tiedetty, miten näitä hommia tehdään. Sen jälkeen on tapahtunut mahtavia, kun turvetuotantoon ja sen vesiensuojeluun alettiin panostaa, Huotari sanoo.
Hänestä se, että toimintakuntoisetkin turvesuot nyt ennallistetaan, vaikka turvetta olisi vielä nostettavaksi, tuntuu hieman koomiseltakin.
– Onni kuitenkin on, että Komppasuolta ei ymmärtääkseni nostettavaa jäänyt ihan hirveän suuria määriä. Onneksi tänne nyt pystytään palauttamaan luontoa takaisin ja eläimistöäkin palaa sen myötä. Uskoisin, että kaikki ovat tyytyväisiä nyt tehtäviin ratkaisuihin.
Komppasuon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Tapio Oy ja ympäristöseurannasta Suomen ympäristökeskus. Alueen ennallistamis- ja jatkokäyttösuunnitelma on laadittu yhteistyössä alueen omistajan Neovan kanssa. Merlin-hankekokonaisuus on EU:n Horisontti 2020 Green Deal ‑ohjelmasta rahoitettu kansainvälisenä yhteistyönä toteutettava tutkimus- ja innovointihanke. Hanketta rahoittaa lisäksi maa- ja metsätalousministeriön maankäyttösektorin Hiilestä kiinni ‑ilmastotoimenpidekokonaisuus.
Komppasuo on Kuivajoen valuma-alueella sijaitseva, noin 120 hehtaarin suuruinen turvetuotantoalue. Alue purkaa vetensä Kivijoen kautta Perämereen laskevaan Kuivajokeen.
Pohjois-Pohjanmaan alueen turvesuot kiinnostavat kansainvälisesti. Komppasuon lisäksi tavoitteena on muun muassa ennallistaa JTF-rahaston (Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto) tuella noin 2 500 hehtaaria turvesuota. JTF-rahaston haku on parhaillaan auki ja ensimmäiset hakemukset otetaan käsittelyyn kesäkuun 8. päivä.
Rahoitus on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänän mukaan herättänyt kiinnostusta, mutta on aikataulullisesti haastava, sillä pääosa alueelle suunnatusta rahasta pitää olla käytettynä jo vuoden 2026 loppuun mennessä. Maakuntaan rahaa on kohdennettu noin 118 miljoonaa euroa, josta noin viisi miljoonaa on tarkoitus käyttää turvesoiden ennallistamiseen, päästöjen vähentämiseen ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen.
Rantapohjassa on aiemmin kirjoitettu siitä, miten pienten toimijoiden on vaikea hyödyntää hankkeen rahoitusta, koska siinä pitää olla 20 prosenttia omarahoitusosuutta, eikä talkootyötä lasketa omaksi rahoitukseksi. Lisäksi hakemusten sääntöviidakko on melkoinen.
– Tämä on totta. Toisaalta pienet toimijat voisivat hakea omarahoitusosuutta esimerkiksi kunnilta, turvetuottajilta, valtion eri momenteilta tai erilaisilta säätiöiltä, Yrjänä toteaa.