Oulunkaarella rokotusvuorossa olevat kuntalaiset voivat varata rokoteajan jatkossa itse. Nettiajanvaraus on jo auki, ja koronarokotusnumeron puhelinajanvaraus aukeaa ensi maanantaina.
Iissä, Kuivaniemellä, Pudasjärvellä, Utajärvellä ja Vaalassa ovat rokotusvuorossa 16–64-vuotiaat riskiryhmäläiset, kaikki yli 65-vuotiaat sekä yli 70-vuotiaiden kanssa asuvat omaishoitajat. Simossa rokotusvuorossa ovat kaikki yli 70-vuotiaat ja heidän kanssaan asuvat omaishoitajat. Simossa nettiajanvaraus ei ole toiminnassa.
Myös koronatyötä tekevän henkilökunnan sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan vahvistusrokotukset ovat käynnissä. Alle 65-vuotiaiden riskiryhmiin kuulumattomien kuntalaisten rokotukset alkavat näillä näkymin alkukesästä. Osaa ikäihmisistä ei ole tavoitettu soittamalla. Nyt myös läheisten aktiivisuus on tärkeää, jotta kaikki rokotteen haluavat saavat rokotteen.
Jos vain mahdollista, aika kannattaa varata netin kautta. Silloin koronarokotepuhelimessa voidaan palvella niitä asiakkaita, jotka eivät pysty asioimaan netissä. Nettiajanvaraus ei ole mahdollista yli 70-vuotiaiden omaishoitajille, 16–18-vuotiaille riskiryhmäläisille, Simon kuntalaisille tai toisen puolesta asioiville. Myös henkilöiden, joilla on kohonnut veritulppariski, tulee varata aika soittamalla. Puhelimella aika varataan Iissä ja Kuivaniemellä puhelinnumerosta 08 5875 5011. Numero palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–9. Rokotuspaikka on Iin terveysaseman neuvola.
Kuntalaisten tarvitsee varata itse vain ensimmäisen rokotuksen aika, sillä vahvistusrokotteen ajan saa ensimmäisessä rokotuksessa.
Nettiajanvaraukseen pääsee oulunkaari.com-sivustolta. Tarkistettuaan kuuluuko riskiryhmään pääsee varsinaiselle varaussivustolle, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai varmennekortilla. Jos ei ole varma, kuuluuko riskiryhmään, ei kannata varata aikaa netistä vaan soittaa. Rokottajat tarkistavat vielä rokotuspaikalla, kuuluuko henkilö riskiryhmään eli voiko hän saada rokotteen.
Nettiajanvaraus Oulunkaarella avataan nyt, koska näyttää, että rokotteiden määrät kasvavat. Vapaita aikoja julkaistaan nettiin aina sen mukaan, kun tulevat rokotemäärät varmistuvat. Joskus voi käydä niin, että netissä ei ole tarjolla yhtään vapaata aikaa. Silloin kannattaa palata asiaan parin päivän päästä uudelleen. Nettipalvelun kautta voi myös perua rokoteaikansa ja varata uuden ajan.
THL:n linjauksen mukaan henkilö kuuluu riskiryhmään, jos hänelle on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto, hänellä on aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai vaikea krooninen munuaissairaus. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on autoimmuunisairauteen tarkoitettu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito, diabetes, lisämunuaisten vajaatoiminta tai vaikea krooninen keuhkosairaus. Myös hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, downin oireyhtymä, vaikea sydänsairaus, vaikea krooninen maksasairaus, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus tarkoittavat riskiryhmään kuulumista. Tarkemmat tiedot riskiryhmistä löytyvät Oulunkaaren sivuilta.
THL:n nykyisen linjauksen mukaan AstraZeneca-rokotetta voidaan antaa turvallisesti yli 65-vuotiaille, ja valtaosa heitä varten tulevista rokotteista on nimenomaan AstraZenecaa. THL:n linjausten mukaan kuntalainen ei voi itse valita rokotetta. Nettiajanvarauksen viimeisessä vaiheessa järjestelmä ilmoittaa, mikä rokote on kyseessä. Jos aikaa ei haluakaan varata, seuraava muulla rokotteella tapahtuva vapaa rokotusaika voi mennä useiden viikkojen päähän. THL:n varovaisuusperiaatteen mukaan AstraZeneca-rokotetta ei anneta heille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Jos kuuluu edellä mainittuun ryhmään, tulee aika varata soittamalla, jotta saa varmasti oikean rokotteen. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.
Kela korvaa koronarokotusmatkat nyt samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta.