Iin metsästysyhdistyksen jäsenistön piirissä on kasvanut kiinnostus jousimetsästystä kohtaan, minkä pohjalta yhdistykseen on päädytty perustamaan jousiammuntajaosto. Jaosto kokoontui ensimmäisen kerran maaliskuun alussa pohtimaan, miten harrastuksen mahdollisuuksia voitaisiin Iissä edistää niin jousimetsästäjien kuin muutoin jousiammuntaa harrastavien parissa.
Jaoston kokoontumisessa jousimetsästystä esitteli Juho Mäenpää, joka itse on jousella metsästänyt viitisen vuotta. Hänet nimettiin myös aluksi jaostoa vetämään.
– Ensimmäinen haaste on sopivien harjoitustilojen löytäminen, sillä jousiammuntaa varten tarvittaisiin sisärata, missä lajia voi harjoitella talvisin. Tilojen suhteen olemme yhteydessä kuntaan, josko löytyisi sopivat. Tarkoituksena on laittaa hakemus tiloista ja niihin tarvittavista muutostöistä osallistavan budjetoinnin kautta, jos sopiva paikka suinkin löytyy. Sisärata tulisi kaikkien jousiammuntaharrastajien vapaaseen käyttöön, ei vain metsästäjille tai metsästysyhdistyksen jäsenille, Mäenpää viitoittaa.
Liikkeelle Mäenpään mukaan lähdetään pienimuotoisesti.
– Kun saataisiin muutaman ampumapaikan verran tilaa. Kansalaisopistolle voisimme myös ehdottaa jousiammunta-aiheisen kurssin järjestämistä.
Mäenpään itsensä jousimetsästys vei mukanaan paljolti lajin haastavuuden takia. Saalistakin on toisinaan tullut, mutta vähintään yhtä monta kertaa se on myös haaveeksi jäänyt.
Suomen Metsästäjäliiton mukaan jousimetsästyksen suosio on kasvanut viime vuosina, ja yhtenä syynä suosion kasvuun on juuri lajin haastavuus. Muita syitä ovat muun muassa sen äänettömyys ja päästöttömyys sekä laukauksen pieni varoalue, joten lajin harjoittelu onnistuu usein omassa pihapiirissä. Jousimetsästystä säätelevät samat lait ja asetukset kuin muutakin metsästystä, joten vaatimuksina ovat metsästäjätutkinnon suorittaminen, maksettu riistanhoitomaksu sekä oikeus metsästää alueella.
Jousella saa metsästää kaikkea pienriistaa sekä hirveä pienempiä sorkkaeläimiä, kuten esimerkiksi kauriita tai villisikaa. Sorkkaeläinten metsästäminen edellyttää kuitenkin hyväksytysti suoritettua ampumakoetta. Metsästykseen soveltuu käsin vireessä pidettävä jousi, joita ovat vastakaari‑, pitkä- ja taljajousi. Jalka- eli varsijousen käyttö on kielletty. Lisäksi jousen vetojäykkyyden on oltava riittävän suuri, ja nuolissa pitää olla metsästyskärki, tauluun ammuttavat nuolet eivät metsästykseen sovellu. Metsästysnuolissa on usein leikkaava kärki, ja nuoli on osuessaan yhtä tehokas ase kuin kiväärin luoti.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.