Kivikauden Iistä nykyaikaan ja välissä humputtelua 1700- ja 1800-luvuilla. Iin kansalaisopiston näytelmäryhmä loi kunnan 650 ‑juhlavuoden kunniaksi mitä mainioimman musiikkinäytelmän, joka perustuu iiläisiin tarinoihin. Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Anna-Kaisa Järvi sai osakseen huikeita kehuja esityksen jälkeen. Moni oli otettu niin näytelmän lauluista, näyttelijöistä kuin tarinan kulustakin. Erityisesti korvaan positiivisesti pisti näytelmässä vahvasti kuulunut murre.
– Minusta tuntuu, että tämän näytelmän ja käsikirjoituksen myötä todella löysin oman kieleni, Järvi hymyili.
Näytelmää ryhmä on harjoitellut vasta syksyn ajan ja aikataulu on ollut tiukka. Kuitenkin kaikki saatiin hyvissä ajoin valmiiksi. Näytelmää pääsee vielä katsomaan tulevana lauantaina 30.11. kello 15 ja 18.
Tarinan keskiössä oli kaksi nuorta, jotka tapasivat toisensa tukkilautalla matkalla ylimaista Iin Haminan markkinoille etsimään onneaan. Kummallakin oli suuret suunnitelmat ja näytelmän lopputulemasta selviää, tuliko nuorikosta pari ja löysivätkö he kenties etsimänsä onnen. Näytelmässä kuullut hauskat sutjautukset, kuten “jos et muuta saa niin ota iiläinen” olivat Järvelle selkeä osa tarinaa ja Iin historiaa. Tarinassa tutustuttiin myös hauskalla otteella Iin historiasta tuttuihin henkilöihin, kuten Rosvo-Perttuseen, Ranta-Mantaan, Nybyn Hourootiin, Paakkarin Kalleen ja kauppias Häkkvistiin.
Ison työn näytelmässä teki Iistä lähtöisin oleva Jukka Kaleva, joka näytteli seitsemän eri roolia taitavasti eläytyen jokaiseen. Helsingissä opiskeleva Kaleva turvautui harjoittelemisessa teknologian apuun.
– Opettelin muun muassa koreografioita videolta, kun en päässyt Iihin treeneihin. Kyllähän tämä vähän reissaamista vaatii, mutta on hienoa olla mukana näytelmässä, Kaleva totesi.
Näytelmä muistutti myös, mikä oli aikoinaan väärän rooli tukkilautalla tai miten puut lautalla lajiteltiin. Vääriä näytelmässä esittivät nuoret Elviira Leppäniemi ja Aino-Maria Karvonen. Tytöt näyttelivät myös kivikauden ja markkinoiden tyttöjä sekä hevosia.
– Näyttelijöitä on ollut helppo ja mukava ohjata. Elviira ja Aino-Maria ohjasivat hyvin jo itse itseään miettien, missä heidän olisi milloinkin hyvä olla, Järvi kehui.
Näytelmän upean ja jalan alle menevän musiikin ovat säveltäneet Tuula Paakkola, Olli Roman, Johanna Niskanen ja Seija Ylikärppä, joka myös ohjasi lapsikuoroa. Niskanen ja Ylikärppä soittivat ja lauloivat myös näytelmän orkesterissa, jossa bassoa, harmonikkaa ja munniharppua soitti Jouko Pääkkönen. Oman mausteensa kappaleisiin toi lapsikuoro, johon kuuluvat Josefiina Kaisto, Olivia Pakanen, Pihla Torvinen, Veera Rajala ja Eevi Turtinen.
Puvustuksesta vastasi Elina Bräysy, joka lainasi Oulun kaupunginteatterista puvut näytelmään. Koreografiasta vastasi Eeva-Maria Kauniskangas, joka on tehnyt koreografian myös parhaillaan Oulun kaupunginteatterissa esitettävään Saiturin jouluun.
– En voi ottaa kaikkea kunniaa itselleni, sillä olen saanut avuksi mitä parhaimpia ammattilaisia. Iso kiitos kuuluu myös historia-asianatuntija Pertti Huoviselle, Järvi kiitteli.
Muissa rooleissa nähtiin myös paikallista osaamista, kun Aila Paaso, Hanna Paaso-Rantala, Minna Karvonen, Aila Lehtonen ja Tuula Paakkola nähtiin lavalla useammassa roolissa.
– Kyllä tämä oli ihan iiläisten näköinen ja kuuloinen esitys, yleisöstä kuului.