- Jakkusuvanto vuoden 1950 ilmakuvassa (Maanmittauslaitos 1950).
Jatkosodan jälkeen keväällä 1945 oli Iijoessa Yli-Iin kirkonkylän ja Jakkusuvannon välisellä osuudella erikoinen jäiden lähtö. Jäiden seassa oli nimittäin valtava määrä pöllejä ja tukkeja, jotka olivat olleet vielä joessa sen syksyllä jäätyessä.
Varsinkin Jakkusuvannolla oli paljon puutavaraa, joka oli syksyllä ollut vastuupuomin pysäyttämänä sumana mutta oli pakkasten alettua jäätynyt koko suvannon laajuiseksi lautaksi.
Uittoa ei ehditty kesällä 1944 tehdä loppuun vaan talvi ehti tulla, kun hännät olivat vasta Yli-Iin kirkolla tulossa. Yhtenä syynä uittotöiden viivästymiseen oli työvoimapula, kun valtaosa työkuntoisesta miesväestä oli sotahommissa.
Ja kun saksalaiset 26.9.1944 räjäyttivät Iin Aseman sillan, ei uittoa voinut jatkaa sillan romujen tukittua joen. Sillan raunioita ei ehditty raivata ennen talventuloa ja uitto Asemalta ylöspäin aina Yli-Iihin saakka jäi siten kesken.
Myös kaikki uittoa varten asennetut pukitukset ja puomit olivat syksyllä jääneet jokeen ja jäiden lähtiessä liikkeelle ne menivät tietenkin niiden mukana.
Jakkusuvannon jäitä yritettiin keväällä ‑45 kyllä hiekoittamalla heikentää mutta tulokset jäivät laihoiksi. Joessa poikittain ollut vastuupuomi kuitenkin irrotettiin Juusolan rannan eli etelärannan puoleisesta kiinnikkeestään, jotta se kääntyisi pois tieltä jäiden alkaessa liikkua.
Kun tulva sitten nousi ja jäät lähtivät liikkeelle, muodostui Jakkusuvannon törmille erikoiset näkymät. Jäämassat pölleineen ja tukkeineen nousivat valtaviksi kasoiksi varsinkin Hautamutkassa ja Juusolan mutkassa, joissa ne nousivat todella korkeiksi. Jäät rynnivät myös joen pohjoisrantaa vasten sekä Onkilahden ja Purusaaren suuntaan.
Kun suvannon alapuolinen väylä viimein aukesi ja vesi laski, olivat maisemat hurjan näköiset. Puu-/jäämassat olivat rannoilla 6–7 metriä korkeina vuorina. Röykkiöt olivat hengenvaarallisia, kun ne sulaessaan hajosivat ja vyöryivät jokeen. Siksi puiden siivousta rannoilta ei turvallisuussyistä heti aloitettu. Kun jäät olivat sulaneet vähemmäksi, aloitettiin puiden vyöryttäminen jokeen. Kun puutavaraa oli paljon ja se oli vaikeasti purettavina kasoina, oli rantojen siivous kova ja vaarallinen urakka.
Näissä hommissa Leevi Lapinkangaskin oli mukana. Kertomansa mukaan jalat olivat usein märkänä, koska kunnollisia kumisaappaita ei ollut saatavilla. Nahkakengillä tai nahkavartisilla kumiteräsaappailla joutui märillä rannoilla ja vesirajassa työskentelemään.
Jakun vastuupuomilla säännösteltiin Iin erottelulle menevien puiden määrää siten, että erottelulle ei mennyt liikaa puita kerralla. Puiden seisottaminen vastuupuomin takana tietenkin lisäsi hukku- eli uppopuiden syntymistä ja kun irtouittoa oli harjoitettu jo 1910-luvulta lähtien, oli suvannon pohjalle kertynyt vuosikymmenien aikana paljon uppopuita. Talven 1944–45 seisonut suma toki lisäsi uppopuiden määrää yksittäisenä tapahtumana mutta paljon niitä siis oli tullut jo aiemmin.
Joen pohjassa makaavat pöllit ja tukitkin olivat kuitenkin käyttökelpoista raaka-ainetta sellutehtaille ja siksi Iijoen Uittoyhdistys päätti suorittaa uppopuiden nostoa. Nostoa tehtiinkin kahtena peräkkäisenä syksynä 1940–50 ‑lukujen taitteessa ja Leevikin oli noita töitä tekemässä.
Matalassa vedessä uppopuut näkyivät ja löytyivät helposti ja ne nostettiin ylös kekseillä tai teräspiikillä varustetuilla puuvartisilla tiikoilla. Kun tiikan iski puun kylkeen, tunkeutui sen kärki niin pitävästi puuhun, että puun sai nousemaan ylös. Syvemmillä alueilla puut olikin sitten löydettävä pelkästään tiikoilla tunnustelemalla.
Nostetut puut tuotiin veneisiin lastattuna tai tukkien kyseessä ollen veneen sivulla hinaten. Juusolan yhteismaan tervahaudan kohdalla oli rantaan rakennettu laituri, jolle puut tuotiin. Tästä puut vedettiin nippuina törmän päälle. Veto tehtiin polttomoottorikäyttöisellä vaijerivinssillä, joka oli sijoitettu maan tien taakse. Teräsvaijeri siis kulki yli maantien mutta sen aikainen liikenne oli niin vähäistä, ettei vaijeri usein haitannut liikennettä ja jos ajoneuvo tuli niin vaijeri voitiin löysätä niin että sen yli pystyi ajamaan.
Törmän päällä puut lastattiin pieniin miesvoimin työnnettäviin vaunuihin, jotka kulkivat niille rakennetulla, tien viertä Maalismaan suuntaan johtavalla kiskotuksella. Vaunulastit purettiin pinoihin tien viereen, josta ne oli sitten helppo lastata kuorma-autoihin.
Kun Maalismaan voimalaitos valmistui 1960-luvun lopussa, voitiin sen yläkanavaa käyttää uittopuiden varastointiin, ja Jakun vastuupuomia ei enää tarvittu.
Uittoa Iijoessa jatkettiin vuoteen 1988 saakka ja sinäkin aikana uppopuita edelleen kertyi Jakkusuvantoonkin. Niitä on yksityisten toimesta nostettu vielä aivan viime vuosinakin.
Jarmo Alasiurua
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.