Iin kunnassa on paukuteltu henkseleitä historiallisen alhaisen, pahimmista vuosista alle puoleen tipahtaneen työttömyysprosentin takia. Iin työttömyysluvuissa näkyy työllisyystilanteen yleisen ja alueellisen parantumisen lisäksi kunnan pitkäjänteinen kehittämistyö sekä työllisyyden kuntakokeilun vaikutukset ja mahdollisuudet työllisyyden kehittämisessä.
– Kunnan tavoitteena on ollut alle 10 prosentin työttömyysaste. Se saavutettiinkin ennen koronaa. Välillä työttömyysaste oli hieman korkeampi, mutta syyskuussa se laski jopa 8,7 prosenttiin, kertoo työllistämispäällikkö Lea Aalto.
Viime vuoden maaliskuussa alkaneen kuntakokeilun tarkoituksena on selvittää, voidaanko työnhakijoiden palveluja parantaa järjestämällä palvelut kuntien kautta. Palvelujen kehittämisellä tavoitellaan entistä nopeampaa työllistymistä. Kokeilussa on mukana 118 kuntaa mukaan lukien Ii ja Oulu. Niissä TE-toimistojen alle 30-vuotiaat, Kelan työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa saavat henkilöt sekä vieraskieliset tai maahanmuuttajataustaiset siirtyivät kunnan työllistämispalveluiden asiakkaiksi.
– Omavalmentajamme kohtaavat työnhakijat heti työttömyysjakson alussa. Erityisen iloisia olemme, että nuoria on ohjautunut omavalmentajien ja työpajojen valmennusten kautta aiempaa nopeammin ja enemmän avoimille työmarkkinoille ja koulutukseen, Aalto kertoo.
Lain mukaan omavalmentajan on oltava yhteydessä työnhakijaan viiden päivän sisällä. Iissä yhteyttä on voitu ottaa jo seuraavana päivänä asiakkaaksi tulon jälkeen.
Omavalmentajat tukevat työnhaussa ja neuvovat työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa. Iin kokoisessa kunnassa on etuna, että omavalmentajat pysyvät aina samana ja oppivat tuntemaan asiakkaansa ja heidän osaamisensa.
– Voimme tarjota aina yksilöllistä palvelua kunkin asiakkaan tarpeen mukaan. Olemme helposti tavoitettavissa ja tunnemme Iin ja alueen palvelut niin, että pystymme ohjaamaan oikeiden palveluiden pariin, kertoo omavalmentaja Satu Saarela.
Omavalmentajat ovat saaneet hyvää palautetta myös työnhakijoilta. Tutuksi tulleelta työntekijältä on helpompaa kysyä asioista. Nopeampaan työllistymiseen on johtanut myös valmentajalta saatu tieto erilaisista vaihtoehdoista.
– On huomattu, että myös esimerkiksi osa-aikatyö ja työttömyysturva ovat yhteensovitettavissa. Osa-aikatyö voi olla yksi reitti työelämään, omavalmentaja Maija Takkinen kertoo.
Yhteistyössä omavalmentajan kanssa työnhakija voi löytää itselleen myös esimerkiksi koulutus- tai oppisopimuspaikan.
– Jonkin verran asiakkaamme ovat hakeutuneet koulutukseen aloille, joissa Iissä on huomattu olevan työvoimapulaa, esimerkiksi puhtaanapito- ja varhaiskasvatuspuolelle, Lea Aalto kertoo.
Omavalmentajat ovat huomanneet, että moni arastelee opiskelua vanhojen ennakkoluulojen takia.
– Ajatellaan, että ei osaa enää opiskella tai ei haluta istua koulunpenkkiin. Voimme kertoa heille, että moni opiskelu on nykyisin hyvin työvaltaista, se tulee monelle yllätyksenä.
Omavalmentaja Tommi Hepo-oja kertoo, että tuttuus ja läheltä löytyvä apu palvelee hyvin myös haastavassa elämäntilanteessa olevia asiakkaita.
– Voimme ohjata heitä heille sopivien palvelujen pariin. Tavoitteena on, että heidän työkykynsä saadaan käyttöön.
Työnantajien luottamusta työllisyyspalveluihin pyritään vahvistamaan kuntakokeilun myötä. Siksi onkin tärkeää lisätä työnantajien tietoisuutta kunnan työllisyyspalveluista ja jalkautua yrityksiin.
– Jos työnantajalla on tarve työntekijöistä, pystymme esittelemään työnantajalle sopivia työntekijöitä myös hiljaisesti. Kun vastikään työnantaja soitti työntekijätarpeesta, oli meillä vuorokaudessa tarjota kuusi sopivaa työnhakijaa, kertoo omavalmentaja Milla Lakso.
Yhteistyötä yrittäjien kanssa lisätään koko ajan. Marraskuun alussa järjestetyssä Työtä Iisisti ‑tapahtumassa keskusteltiin työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamismahdollisuuksista. Lisää vastaavia on tulossa.
Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen on hyvillään työttömyysasteen alenemisesta ja tuloksekkaasta Iin-mallista.
– Malli on monipuolinen ja vastaa paikalliseen tarpeeseen. Tehdyt avaukset koulutukseen, oppisopimukseen ja yritysyhteistyöhön ovat tosi hyviä ja tuovat varmasti pitkällä aika välillä hyvää tulosta, Manninen toteaa.
Pahimman työttömyyden vuosina 2015–2017 Iissä oli yli 800 työtöntä. Nyt heitä on reilusti alle 400. Puolittuminen näkyy kaikissa ikäluokissa ja myös pitkäaikaistyöttömien määrässä. Lea Aalto kertoo, että perinteisesti työttömien määrä hieman lisääntyy talvea kohti mentäessä.
– Toki tavoittelemme vieläkin alempaa työttömyysprosenttia. Mahdollisuuksia siihen on, kun yhteistyö yrittäjien ja Micropoliksen kanssa tiivistyy.
Omavalmentajat ottavat asiakkaita vastaan Iin Micropoliksessa sekä Kuivaniemitalolla. Omat ongelmansa tekee se, että Ii on laaja kunta, jonka kaikilta alueilta ei ole mahdollisuutta kulkea töissä julkisella liikenteellä.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.