Iin kunnanvaltuusto hyväksyi viime maanantain kokouksessaan luottamushenkilöiden palkkiosäännön muutoksen 1.6.2025 alkaen. Kokouspalkkiot nousevat päätöksen myötä parilla kympillä ja puheenjohtajien vuosipalkkiot nousevat reilummin. Kunnanvaltuuston puheenjohtajan palkkio nousee 1700 eurosta 4500 euroon ja kunnanhallituksen puheenjohtajan palkkio 2500 eurosta 4500 euroon.
Kunnanjohtaja Marjukka Manninen totesi, että palkkioita ei ole tarkastettu vuosiin ja Iissä palkkiot ovat nostonkin jälkeen muihin ympäristökuntiin verrattuna matalammasta päästä. Palkkiosääntöä myös päivitettin muun muassa ansiomenetyksen korvauksen ylärajan poistamisella. Uutena kohtana sääntöön lisättiin nuorisovaltuuston jäsenille maksettava 30 euron kokouspalkkio. Iin Sitoutumattomien Oili Kaleva esitti, että palkkioita ei nostettaisi, mutta nuorisovaltuustolle maksettava kokouspalkkio lisättäisiin sääntöön.
– Kunnalla ei mene kuitenkaan niin hyvin ja taloudellinen tilanne painaa taka-alalla, joten esitän palkkioiden pysyvän ennallaan, Kaleva totesi.
Asia herätti paljon keskustelua ja Keskustan Pekka Koskela totesi myös nuorisovaltuuston tekevän niin tärkeää työtä, että heidän on syytäkin saada pieni palkkio.
Kalevan esitystä kannatti Iin Sitoutumattomien Harri Sanaksenaho. Asiasta järjestettiin nimenhuutoäänestys, jonka kunnanhallituksen esitys voitti äänin 28–2.
Kuntalain mukaisesti valtuutettujen lukumäärästä päättää valtuusto. Iin kunnan asukasmäärän ollessa hieman vajaat 10 000 valtuutettujen vähimmäismäärän tulee olla 27. Iissä valtuutettujen määrä on ollut kuluvalla kaudella 31.
Kunnanhallitus esitti valtuustolle, että valtuustokaudella 2025–2029 valtuutettujen määrä pidettäisiin 31:ssa valtuutetussa. Kokoomuksen Petri Tervonen esitti Kokoomuksen Jussi Kurttilan ja Vasemmistoliiton Teijo Liedeksen kannattamana, että valtuutettujen määrä laskettaisiin 27:n. Tervonen perusteli esitystä muun muassa sillä, että kuntaorganisaation toimintaa on tiivistetty muutenkin ja johtajien määrää on vähennetty.
– Tässä tilanteessa tuntuu luontevalta, että myös luottamushenkilöorganisaatiota lähdettäisiin pienentämään. Luottamushenkilöiden palkkioiden tarkastaminen nostattaa hieman kustannuksia, mutta valtuutettuja vähentämällä voisimme kompensoida korotukset, Tervonen totesi.
Ilkka Pakosta huoletti, että valtuutettuja vähentämällä valta keskittyy kunnanhallitukselle. Valtuuston nimenhuutoäänestyksessä kahdeksan äänesti Tervosen esitystä ja 21 valtuutettua äänesti kunnanhallituksen esitystä. Näin ollen seuraavalla valtuustokaudella on 31 valtuutettua.
Ensi vuoden talousarvio ja vuosien 2026–2027 taloussuunnitelmat kirvoittivat keskustelua ja puheenvuoroja pidettiin paljon. Kunnan tämän vuoden tulos jää reilun 400 000 euron verran alijäämäiseksi ja ensi vuodelle alijäämä tulee olemaan arvion mukaan hieman päälle miljoona euroa. Valtuustossa kunnan toimialajohtajat esittelivät tulevien vuosien kehityskohteita. Elinvoima- ja yrityspalveluissa painotetaan valtatie 4:n edistämistä, asemalaiturin kehittämistä, elinkeino-ohjelma 2025 päivittämistä ja energiahankkeita. Elinvoimajohtaja Helena Illikainen kertoi myös maankäytön suunnittelusta ja kaavahankkeiden tilasta.
Hallinto- ja talousjohtaja Jonne Karinkanta esitteli taloussuunnitelmia ja talousarviota.
– Ensi vuosi on vielä tiukka, mutta seuraavat vuodet näyttävät jo paljon valoisammilta ja tulemme suunnitelmien mukaan pääsemään vuosina 2026–2027 plussan puolelle, Karinkanta kertoi.
Toimialajohtajista paikalla olivat myös yhdyskuntajohtaja Kyösti Rajaniemi, hyvinvointijohtaja Janne Puolitaival ja sivistysjohtaja Virpi Risteelä. Keskustelua kokouksessa heräsi muun muassa varhaiskasvatuksen säästöistä, kouluruokailusta ja hävikistä sekä liikuntapaikkojen ja Olhavan ja Kuivaniemen alueiden kehittämisestä. Myös Ilmasto-Areenan tuotannon suunnitteluun varattu summa sai valtuutetut puheliaiksi.
Kunnanhallituksen pohjaesityksenä oli varata suunnitteluun 5000 euroa ja Teijo Liedes esitti, että suunnitteluun tulisi varata 15 000 euroa. Asiasta järjestettiin nimenhuutoäänestys, joka meni tasan äänin 15–15. Tasatilanteessa asian ratkaisee puheenjohtajan eli Johannes Tuomelan ääni ja sen mukaan kunnanhallituksen esitys jää voimaan.Talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026–2027 hyväksyttiin valtuustolla muutamalla korjausehdotuksella yksimielisesti.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.