Iin kunnanvaltuusto äänesti maanantaina pidetyssä kokouksessaan kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenten määrästä. Äänin 21–5 (3 tyhjää) päätettiin pitää kokoonpanot nykyisellään.
Kunnanvaltuuston hyväksyttävänä oli hallintosääntöön organisaatiomuutoksen ja toiminnan näkökulmasta tehtyjä muutoksia. Valtuutettu Petri Tervonen (kok.) esitti Jussi Kurttilan (kok.) ja Noora Huotarin (kok.) kannattamana, että kunnanhallituksen jäsenten määrää vähennetään nykyisestä yhdestätoista jäsenestä yhdeksään. Hyvinvointi‑, sivistys‑, rakennus- ja yhdyskuntalautakunnan sekä Iin vesiliikelaitoksen johtokunnan jäsenmäärää Tervonen esitti vähennettäväksi yhdeksästä seitsemään.
– Olemme saaneet henkilöstömäärää vähemmäksi, joten nyt olisi aika tiivistää luottamushenkilöorganisaatiota. Vain puolta suuremmassa Kempeleessä on samankokoinen hallitus kuin meillä, muissa naapurikunnissa on pienemmät, Tervonen sanoi.
– On tärkeää, että luottamustoimissa on edustus eri puolilta kuntaa. Toivoisin kuitenkin, että kaikki päättäjät tutustuisivat koko kunnan alueeseen, sanoi Noora Huotari (kok.).
– Varmasti fiksut valtuutetut ottavat huomioon koko kunnan. Pidän rikkautena, että on laajamuotoinen päätöksentekoelin eri toimialoilla, sanoi Jari-Jukka Jokela (kesk.).
– Kohta ovat uudet ihmiset tekemässä päätöksiä. Annetaan heillekin tekemistä. Ei vedetä mattoa alta uusilta päättäjiltä, totesi Hannu Kaisto (kesk.)
– Mielestäni on toiminut erittäin hyvin malli, jossa kaikki ryhmät ovat edustettuna. Pienryhmissäkin voi olla syvää osaamista, joka edesauttaa kuntien tavoitteiden saavuttamisessa, sanoi Aila Paaso (vas.).
– Onko meillä jäänyt joku asia päättämättä sen takia, että kokoonpano on suurempi? Ei minusta. Näen rikkautena, että päättäjinä on isompi joukko kuntalaisia. Jokaisella on jotain annettavaa yhteiseen hyvään, totesi Johannes Tuomela (kesk.)
– Ei Iitä tarvitse verrata joka välissä naapurikuntiin. Ollaan Ii ja koitetaan pysyä itsenäisinä. Pidetään kokoonpanot ennallaan, totesi Oili Kaleva (sit.).
– Lähtökohtaisesti ajattelen, että kunnanhallitus on turhan suuri. Toisaalta meillä on kahdesta kunnasta muodostunut Ii, on jokivarsia ja kulmakuntia, joita suuri osa valtuutetuista ei tunne, sanoi Ilkka Pakonen (kesk.).
Äänestyksessä Petri Tervosen esitystä kannattivat Jussi Kurttila, Noora Huotari, Katja Torvinen (kok.) ja Ville Veijola (kok.).
Teijo Liedes (vas.), Minna Paakkola (kok.) ja Sirpa Varanka (kesk.) äänestivät tyhjää.
Valtuusto hyväksyi hallintosääntömuutokset, joissa muun muassa muutettiin opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut sivistyspalveluiksi ja työllistämispalvelut työllisyyspalveluiksi. Maapoliittinen ja henkilöstöjaosto lakkautetaan. Hallintosääntöön tarkennettiin myös, että kunnanvaltuuston kokoukset pidetään lähikokouksina.
Valtuusto hyväksyi päivitetyn Iin kunnan konserniohjeen. Konserniohje on kuntakonsernin omistajaohjauksen keskeinen väline, jota sovelletaan kunnan tytäryhteisöjen sekä soveltuvin osin osakkuusyhteisöjen omistajaohjaukseen. Iin kunnan konserniin kuuluvat Iin Energia Oy, Iin Vuokratalot Oy, Iilaakso Oy, Iin Palvelusäätiö, Kuivaniemen Sotaveteraani Oy sekä Iin Microplis Oy. Kunnan osakkuusyrityksiä ovat Kuiva-Turve Oy, Oulunkaaren työterveys Oy ja Rantakairan Sähkö Oy. Lisäksi kunta on jäsenenä Oulun seudun koulutuskuntayhtymässä sekä Pohjois-Pohjanmaan liitossa.
Omistajaohjaukseen liittyen kunnanvaltuusto antoi luvan tehdä kauppaa Rantakairan Sähkö Oy:n osakkeilla. Kunnanhallitus sekä sen valtuuttamat viranhaltijat voivat tehdä Rantakairan osakkeilla konsernin sisäistä kauppaa.
Valtuutettu Aila Paaso (vihr.) jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Hänen mielestään järjestely ei ole kuntalaisten edun mukainen.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.