Iin nykyisen kirkon edeltäjä, vuonna 1694 rakennettu Pyhän Laurentiuksen kirkko paloi salaman iskun seurauksena 23.8.1942. Sen jälkeen seurakunta oli kahdeksan vuotta ilman kirkkoa. Hartaasti odotettu kirkko rakennettiin lopulta vauhdikkaasti vuodessa niin, että sen vihkiäisjuhlaa voitiin viettää 18.6.1950.
Vuonna 1998 ilmestyneessä Iin seurakunnan historia ‑kirjassa kerrotaan, että uuden kirkon vihkiäiset olivat suuri kirkkojuhla, jota varten seurakuntalaiset olivat tehneet valtavasti töitä. Juhlassa oli väkeä reilusti enemmän kuin yli viidellesadalle mitoitetut penkit riittivät. Mukana oli muun muassa kaksi piispaa ja pappeja yhdeksästä seurakunnasta. Juhlajumalanpalveluksessa saarnasi rovasti Eino Virkkula, joka samalla lopetti 30-vuotisen Iin kirkkoherrankautensa.
Ensi sunnuntaina kello 10 pidetään Iin kirkon 70-vuotisjuhlamessu hieman kirkon vihkiäisiä vaatimattomin menoin. Kirkkokansaa ei voida koronan takia ottaa kirkkoon kuin noin 120 henkeä, mutta messua voi kuunnella nettiradion kautta tai katsoa striimattuna seurakunnan nettisivuilta löytyvän linkin kautta. Kakkukahvit tarjoillaan seurakuntatalon pihalla.
– Kirkossa laulaa lapsikuoro ja Iin mieslaulajat. Koronasta huolimatta halusimme kuitenkin järjestää juhlat, kertoo Iin seurakunnan kirkkoherra Tapani Ruotsalainen.
Edellisen kirkon palamisesta ja uuden rakentamisesta on monilla seurakuntalaisilla paljon muistoja, joita Ruotsalainenkin on kuullut työuransa aikana.
– Monet ovat kertoneet, kuinka paloa yritettiin sammuttaa ämpäriketjuilla, mutta ei sille mitään voitu. Pelkona oli, että palaa koko Hamina. Moni muistelee myös sitä, kuinka kova ukkonen nousi mereltä ennen tulipaloa.
Vanhasta kirkosta saatiin pelastettua nykyisessä kirkossa oleva kattokruunu ja lampetit, muutama messukasukka ja joitakin astioita.
Uuden kirkon rakentamisen aloittamista hidasti rahoituksen järjestyminen muutoinkin tiukkana sotienjälkeisenä aikana. Kirkon rakentaminen maksoi 26 miljoonaa markkaa, josta 18,5 miljoonaa saatiin lahjoituksina ja avustuksina. Suurin lahjoitus, 10 miljoonaa markkaa, saatiin Amerikan luterilaisilta kirkoilta.
Valmistumisen jälkeen kirkossa on tehty useita remontteja, joista viimeiset ovat vasta valmistuneet. Juhlavuottaan kirkko voi viettää sekä sisältä että ulkoa uudistuneena. Jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten lisäksi Iin kirkko on suosittu paikka järjestää musiikkitapahtumia.
– Vuonna 2008 uusitut urut ovat erinomaiset, joiden lisäksi kirkossa on flyygeli. Fasiliteetit ovat kunnossa, ja moni pitääkin kirkkoamme hyvänä laulukirkkona, Ruotsalainen sanoo.
Nykyinen kirkko on ainakin kolmas samalla paikalla ollut kirkko. Vuonna 1694 valmistunutta kirkkoa edeltävä kirkko oli ollut paikallaan 73 vuotta. Tuonkin kirkon kohtaloksi koitui salaman aiheuttama tulipalo. Sitä aiemmista kirkoista on perimätietoja, joista osa on saatu todistettua varmaksi.
– Perimätietona puhuttiin paljon vanhassa Haminassa sijainneesta kirkosta. Siitä saatiin todisteet vuoden 2009 kaivauksissa, joissa löytyi myös tunnetuksi tullut ristiriipus. Puhutaan, että ennen Haminan kirkkoa olisi ollut kaksikin kirkkoa Kirkosaaressa. Toisaalta kuitenkin sanotaan, että Kirkkosaari olisi ollut tuolloin veden peitossa. Perimätiedon mukaan kirkko olisi ollut myös Illinsaaressa, josta onkin löytynyt kirkollisia esineitä. Yhden ajatuksen mukaan kirkko olisi ollut Uiskarissa. Vanhojen hirsikirkkojen olemassaolosta on kuitenkin hyvin vaikeaa löytää enää todisteita, Ruotsalainen sanoo.