Siniristilippumme ‑laulun kajahtaessa ilmoille Iisi-areenan yleisö nousi seisomaan ja seuraamaan lippujen saapumista. Ennen itsenäisyyspäivän juhlaa Iissä, Kuivaniemellä, Oijärvellä ja Olhavassa laskettiin seppeleet sankarihaudoille ja näin muistettiin heitä, jotka itsenäisyyden meille ovat mahdollistaneet. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johannes Tuomela avasi itsenäisyyspäivän juhlan. Tuomela lainasi puheessaan Adolf Ehrnroothin sanoja “Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään”.
– Nämä sanat ovat aina ajankohtaisia. 100 vuotta sitten elämä oli erilaista, mutta paljon löytyy myös yhtymäkohtia nykypäivään. Maailmassa on liian paljon kärsimystä ja riitojen äänet ovat voimistuneet. Nyt onkin tärkeää pitää huolta toisistamme.
Tuomela kertoi itsenäisyyden merkitsevän hänelle itselleen vapautta, turvallisuutta ja sananvapautta. Hän korosti, että saamme olla kiitollisia heille, jotka itsenäisyyden meille omalla panoksellaan ovat taanneet.
Seurakunnan tervehdyksen juhlaan toi kirkkoherra Ulla Mitrunen, joka puhui rauhasta ja sen edistämisestä puheella. Myös Mitrunen korosti itsenäisyyden tärkeyttä etenkin nykyisessä maailmantilanteessa. Juhlassa nautittiin myös musiikista, kun Emilia Ojala esitti Jere Viinamäen säestämänä Iin lukion opettaja Lasse Rasinkankaan säveltämän, sovittaman ja sanoittaman Nämä kylät ‑kappaleen.
Juhlapuheen tilaisuudessa piti Iin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Konsta Kyröläinen. Hän mietti millaista olisi ollut elää vuoden ikäisessä Iissä tai vastikään itsenäistyneessä Suomessa. Ii on 38 kertaa vanhempi kuin Kyröläinen ja hän pohti mikä yhdistää menneitä ja nykyisiä sukupolvia.
– Me ihmiset teemme Suomen, Kyröläinen totesi.
Juhlassa jaettiin myös pitkäaikaisille kunnan työntekijöille ansiomerkkejä. 20 vuoden palveluksesta myönnettiin hopeinen ja 30 vuoden palveluksesta kultainen ansiomerkki. Kunnan hallinto- ja talousjohtaja Jonne Karinkanta kertoi, että merkkejä haettiin yhteensä 96, joista 30 jaettiin perjantain juhlassa.
– Kunnan tehtävä on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja meillä on kunnassa yli 400 eri alan ammattilaista sitä työtä tekemässä varhaiskasvatuksesta liikuntapaikkamestareihin ja kokkeihin, Karinkanta sanoi.
Kultainen ansiomerkki myönnettiin: Anne Hautamäki, Sirkka Hyry, Anitta Laurila, Eija Mäcklin, Irja Onkalo-Särkikangas, Lea Aalto, Sari Alatalo, Jukka Arola, Päivi Autio, Kaja Halonen, Maria Holmi, Sari Hyry, Anna-Maria Härkönen, Kaisu Höyhtyä, Jari-Jukka Jokela, Minna Jussila, Sari Kaukua, Tiina Kiviniemi, Sirkku Konttavaara, Jukka Kovalainen, Satu Kurttila, Taina Liedes, Merja Liehu, Päivi Niirainen, Rauha Nyman, Kari Ollanketo, Paula Tolonen, Teija Turtinen, Riitta-Liisa Ukkola, Markku Varanka, Tuula Väyrynen, Maarit Ylikärppä.
Hopeinen ansiomerkki myönnettiin: Merja Alaraasakka, Heli Alardt, Hanna Arola, Kari Blomster, Anne Hakoköngäs, Samuli Hankisalo, Juha Hassinen, Pia Heikkilä, Ritva Heikkinen, Paula Heikkinen, Urpo Hekkala, Lea Hekkala, Anne Huhta, Maria Huovinen, Paula Hyry, Janne Hyvönen, Seija Jakkila, Tarja Kauppi, Heljä Kaveri, Tuula Keskikallio, Pirkko Keskitalo, Johanna Kiuttu, Anni Klasila, Marja-Liisa Kuonaoja, Anu Kärkkäinen, Maarit Lohilahti, Rauni Mustonen, Merja Männikkö, Sirkka Nevalainen, Timo Nevalainen, Merja Niskanen, Pirjo Ojala, Maria-Riitta Paaso, Johanna Palola, Suvi Palosaari, Paula Piirala, Päivi Piirala, Pasi Rajala, Tanja Rasila, Jouni Rajanen, Sirpa Rajanti, Anne Riepula, Sari Räinä, Riitta Räinä, Arto Sanaksenaho, Pirkko Sassi, Raija Silvennoinen, Taisto Soininen, Marjut Sormunen, Johanna Säävälä, Rauni Tanninen, Maarit Tapio, Seppo Tarvonen, Marjariitta Toivola, Jukka Vasama ja Anna Välikangas.
Musiikista tilaisuudessa vastasi MPK Pohjois-Suomen soittokunta yhdessä Iin Laulupelimannien kanssa. Soittokunnan esittämä Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi ja yhdessä Laulupelimannien kanssa tulkitsema Täällä Pohjantähden alla ‑kappale nostattivat itsenäisyyspäivän tunnelmaa entisestään. Lopussa yhteislauluna tulkittu Maamme-laulu kruunasi juhlan.
Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen kertoi päätössanoissaan käyneensä vierailemassa muutaman sotaveteraanin luona yhdessä hyvinvointijohtaja Janne Puolitaipaleen kanssa. Iissä veteraaneja on jäljellä enää kahdeksan.
– 99-vuotiaan Väinö-papan tapaaminen oli tämän itsenäisyyspäivän juhlistamisen ajan koskettavin tapaaminen. Hän muistutti elämänmyönteisyydessään siitä, kuinka tärkeää on, että me kaikki seuraamme aikaamme.Se on sitä sivistystä, kulttuuria ja asioiden eteenpäin viemistä, millä jatkossakin pidämme tätä yhteiskuntaa yllä, Manninen kertoi.
Illalla Iisi-areena täyttyi kaiken ikäisistä tanssijoista, kun salissa järjestettiin Ii 650-villasukkatanssit. Musiikista vastasi illan ajan Saija Tuupanen eXmiehet-orkesterinsa kanssa. Tyylejä tansseissa oli yhtä monta kuin tanssijaakin ja tapahtuma sai kävijöiltä posiitivista palautetta.
Suomen 107. juhlavuotta juhlistettiin myös muualla Rantapohjan alueella. Kiimingissä jumalanpalveluksen jälkeen käytiin sankarihaudoilla ja juhlistettiin itsenäisyyttä seurakuntakeskuksessa. Yli-Iissä itsenäisyyttä juhlistettiin jo 5.12. sankarihautausmaalla kunniakäynnin ja hartauksen muodossa. Ylikiimingissä hartaus suoritettiin sankarihaudoilla 6.12. ja Haukiputaalla messun jälkeen laskettiin seppeleet sankarihaudoille. Haukiputaan Seurakuntakeskuksen juhlassa esiintyi Haukiputaan Mieskuoro, Kamariorkesteri OKKO ja Kaisa Säkkinen.