Skyborn Renewables Finland kehittää Pooki-merituulivoimahanketta Perämerellä. Hanke sijaitsee Suomen aluevesillä Oulun, Iin, Simon ja Kemin edustalla. Alueelle suunnitellaan noin 85–185 enintään 390 metriä korkeaa merituulivoimalaa. Merituulivoimapuiston arvioidaan valmistuvan 2030-luvun puolivälissä.
Suunnitellun merituulivoimapuiston maksimiteho on enimmillään 2 600 megawattia. Hankkeessa tarkastellaan myös mahdollisuutta vedyn tuotantoon.
– Vuosittain tuotettua sähkön määrä voidaan verrata modernin suuren ydinvoimalan vuosituotantoon, kertoo hankekehityspäällikkö Anu Vaahtera.
Kaikkiaan tämän laajuinen merituulivoimahanke on noin 4–7 miljardin euron investointi.
Merituulivoimapuiston alueelta sähkö tai vety siirrettäisiin kaapeleita tai putkilinjoja pitkin mantereelle. Sähkölinjoja on arvioitu tarvittavan yhdestä kahteen kappaletta. Vaihtoehtoisia reittejä on useampia sekä mahdollisia Fingridin kantaverkon liityntäpisteitä on neljä. Merelle tulee hankkeen laajuuden mukaan myös 1–3 sähköasemaa.
Itse merituulipuistoalue sijoittuu Oulun, Iin ja Simon kuntien alueelle, mutta alustavia sähkönsiirtoreittejä tarkastellaan näiden lisäksi myös Kemin kunnan alueella. Pääasialliset vaihtoehdot sijaitsevat kuitenkin Iin kunnan alueella.
Etäisyys mantereelta suunnitellun tuulipuiston reunaan on noin 25–30 km, pinta-alaa alueella on noin 360 neliökilometriä. Vesisyvyys hankealueella vaihtelee yhdestä metristä 43 metriin, tosin voimaloiden sijaintien osalta vältetään matalia alueita vedenalaisia luontoarvoja säästäen.
– Skybornilla on vastaava hanke suunnitteilla myös Ruotsin puolella, tämän hankkeen kanssa melko samalla kohdalla Perämerellä. Hankkeiden väliin jää merta noin 20–30 kilometriä, kertoo hankekehitysjohtaja Otso Lintinen.
Skyborn allekirjoitti Metsähallituksen kanssa kesällä 2023 viideksi vuodeksi varaussopimuksen aiemmin Suurhiekan hankkeena tunnetun merituulivoima-alueen laajennuksen kehittämiseksi. Tällä ajanjaksolla hankkeelle laaditaan ympäristövaikutusten arviointiohjelma ja ‑selostus. Osana YVA-menettelyä tehdään kattavat selvitystyöt ja tutkimukset niin maalla kuin merellä. Ympäristötutkimukset on aloitettu jo kesällä.
YVA-menettelyn yhteydessä käynnistetään tarvittavat kaavoitushankkeet yhteistyössä asianosaisten kuntien kanssa. Simon kunnanhallitus on jo päättänyt hyväksyä Skybornin kaavoitusaloitteen. Iin kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan maanantaina 30.9. Mikäli asian käsittely eteni esityksen mukaan, kunnanhallitus päätti hyväksyä Pookin merituulivoimaosayleiskaavan kaavoitusaloitteen ja antaa sen tiedoksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle ja Pohjois-Pohjanmaan liitolle. Toteutuessaan merituulivoimasta maksettaisiin kunnille kiinteistöveroa.
Pooki-hankkeessa tullaan järjestämään sidosryhmä- ja yleisötilaisuuksia, joissa paikallisilla on mahdollisuus keskustella hankkeesta asiantuntijoiden kanssa. Ensimmäinen YVA:n mukainen hankkeen esittelytilaisuus järjestettäneen helmikuussa 2025. Asukkaiden tietoja alueesta halutaan käyttää apuna hankkeen suunnittelussa.
– Kalasto on kaiken muun ohella yksi olennainen selvityskohde ja alueen kalastajien kanssa tullaankin olemaan aktiivisessa yhteistyössä. Lohi on alueella tärkeä asia, ja hankkeen vaikutus esimerkiksi lohen vaellukseen halutaan selvittää niin hyvin kuin mahdollista, Otso Lintinen lupaa.
Skyborn Renewables
• Skyborn on Saksassa vuonna 2000 perustettu mertituulivoiman hankekehittäjäyhtiö ja operaattori.Se on nykyisin amerikkalaisen GIP-infrastruktuurisijoittajanomistuksessa.
• Skybornin toiminta kattaa koko merituulivoiman arvoketjun, mukaan lukien uusien hankealueiden kehittäminen, tekninen suunnittelu, hankinta-asiat, rahoitus, yritysten sähkönostosopimukset, rakentamisen hallinta ja energiantuotannon operointi.
• Tällä hetkellä Skyborn on mukana kahdeksassa toiminnassa olevassa tai rakennusvaiheen merituulivoimapuistossa Saksassa, Ranskassa ja Taiwanissa. Lisäksi yrityksellä on kehitysvaiheessa yli 30 GW:n edestä erilaisia merituulivoimahankkeita maailmanlaajuisesti.
• Suomessa Skybornilla on käynnissä on kaksi mertituulivoimahanketta, Pooki Oulun, Iin, Simon ja Kemin edustalla sekä Reimari Kokkolan, Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn edustalla.
• Suomessa on tällä hetkellä yksi merituulivoimapuisto, Porin Tahkoluodon merituulivoimapuisto. Merituulivoimaa on suunnitteilla myös Raahen edustalle.
• Merituulivoima ei Suomessa saa tuotantotukea, vaan sitä rakennetaan täysin markkinaehtoisesti.
Lähde: Skyborn