Oulu2026 sai 62 uutta ohjelmaprojektia mukaan täydentämään tulevaa kulttuuripääkaupunkivuottaan. Avoimella haulla haettiin kumppaneita, jotka toteuttavat laajoja, pidemmän valmistelu- ja toteutusajan vaativia projekteja. Projektiehdotuksia tuli kaikkiaan lähes 300. Nyt valittujen lisäksi kulttuuripääkaupunkiohjelmaa kuuluu jo ennestään noin 50 alusta saakka mukana ollutta projektia. Mukana on toimijoita paitsi Oulusta myös muualta Suomesta sekä Euroopasta.
Oulu2026:n ohjelmajohtaja Samu Forsblomin mukaan ohjelmahaku kartutti loistavasti jo mukaan valittua kulttuuriohjelmaa.
– Hakemusten laadusta kertoo se, että lähes neljännes hakijoista valittiin mukaan. Tietysti suurelle joukolle tulos on pettymys. Kehotamme kuitenkin seuraamaan tulevia ohjelmahakuja ja muita tapoja toteuttaa projektit. Mahdollisuuksia tulee vielä lisää.
Oulu2026-kulttuuriohjelman seuraava ohjelmahaku, Me olemme kulttuuria, toteutetaan vuosina 2024–2025. Se on tarkoitettu yhteisöllisille tapahtumille ja yksittäisille projekteille.
Rantapohjan alueelta voimakkaimmin nyt julkaistuissa projekteissa näkyy Ii, josta mukaan valittiin Taidekeskus KulttuuriKauppilan residenssiverkostoprojekti, Akola Forumin ajattelijoita keskustelemaan keräävä projekti sekä Sirkus- ja teatteriyhdistys Lumouksen Ylitys-niminen projekti. Muita suoranaisia Rantapohjan alueelle sijoittuvia projekteja ei nyt valituissa ole. Oulu2026:ssa alue on kuitenkin mukana esimerkiksi Kierikin myötä. Myös muun muassa haukiputaalaisella Jukka Takalolla on Oulu2026:ssa merkittävä rooli luovana neuvonantajana.
KulttuuriKauppilan vastaava tuottaja Jetta Huttunen kertoo, että valinnan merkitys on valtava paitsi heille itselleen, myös kaikille alueen kultturin tuottajille.
– Tämä poikii paljon kansainvälistä näkyvyyttä ja uusia kontakteja erityisesti Euroopassa. Myös paikallinen yhteistyö eri toimijoiden kesken tulee lisääntymään merkittävästi.
KulttuuriKauppila tuo kansainvälisiä taiteilijoita toteuttamaan teoksia kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyen. Tavoitteena on kulttuuri-ilmasto, jossa nähdään ihmisen vaikutukset ympäristöönsä, mutta myös mahdollisuudet rauhanomaiseen eloon rinnakkain.
– Kantava kattoteema tulee olemaan ympäristösuru. Teemalla halutaan tuoda esille sitä, miten maisemien muutos on ihmisten mielissä suruna. Kokonaisuus on laaja ja kansainvälinen, pitäen sisällään esimerkiksi sodan muovaamat ympäristöt tai kylämaiseman muuttumisen vuosikymmenten aikana, Jetta Huttunen sanoo.
Teoshaku KulttuuriKauppilan projektiin alkaa jo vuonna 2024 ja niitä aletaan toteuttaa vuoden 2025 aikana. Mukaan projektiin otetaan myös Pohjois-Pohjanmaan muita taiteilijaresidenssejä, jotka toteuttavat omat ympäristötaideteoksensa alueellansa siihen liittyen.
– Iihin näkyvin yksittäinen teos tulee todennäköisesti ympäristötaidepuistoon. Ajatuksena on, että se näkyisi hyvin myös nelostielle, Huttunen kertoo.