Iijoki on 370 km pitkä joki, joka saa alkunsa Iijärvestä Kuusamon vaara-alueelta. Ii-alkuisia vesien nimiä on runsaat 30 sisä-Suomessa Päijänteen seudulta Laatokalle ja Lappiin. Ne ovat sisä-Suomen vanhojen eränkävijoiden hämäläisten antamia. Vanhat nimimuodot viittaavat siihen, että Ii-elementissä on sen keskellä ollut dentaalispirantti d, joka on säilynyt mm. Kaaresuvannon nimessä Idivuoma ja Iisalmen ruotsinkielisessä nimessä Idensalmi.
Nimen alkujuurena lienee muinaisskandinavian sana idha, joka merkitsi ”juoksevassa vedessä takaisin virtaavaa vettä, kun se törmää johonkin esteeseen”. Sanaa esiintyy d‑llisenä Pohjois-Ruotsin murteissa (Kalix, Norrbotten).
Rantakylien talonpojat kulkivat keskiajalla ja vielä 1600-luvulla kalastamassa Iijoen suurilla kalaisilla latvajärvillä. Koska Iijoen alajuoksulla oli väkeviä koskia, he keksivät helpottaa matkojaan siten, että nousivat matkan alaosan Kiiminkijokea ja siirtyivät Kiiminkijokeen laskevan Aittojärven kautta Iijoen vesistöön Ontamojärven Perälammin kautta ja jatkoivat leppeämpiä vesiä Taivalkosken ja Kuusamon järville. Tästä siirtymisestä joelta toiselle jäi muistoksi nimi Taipaleenharju, josta sai nimensä kylä Pudasjärvellä nykyisen valtatien 20 varrella.
Maanmittari Klaus Klaunpoika piirsi vuonna 1650 geometriseen karttaansa talonpoikien hirsistä salvaman vetokourun helpottamaan veneiden, verkkojen ja nuottien vetämistä Taipaleenharjulla Iijoen ja Kiiminkijoen välillä.
Voi ajatella, että Iijoessa on esiintynyt mm. Puodinkoskeen ja Helsinginkoskeen rakennetuissa lohipadoissa ilmiötä takaisin virtaavasta vedestä. Pohjois-Ruotsin helsinkien heimoon ja sen lohenkalastukseen viittaa Iijoen suuren kosken nimi Helsinginkoski.
Iissä ja Haukiputaalla vanhojen sukunimien Pernu ja Päkki juurina ovat skandinaaviset nimet Björn ja Späck. Haukiputaalla talonpoika Jaakko Pernun nimenä esiintyy vuoden 1543 voudinmaakirjassa Jakob Björnsson., siis Jakob Björninpoika. Niin ikään Haukiputaan vanhan Ervasti-nimen takana on ruotsin nimi Ernwasther, ja Hookana-nimi juontuu ruotsin nimestä Håkan.
Taivalkosken suuren järven Kurtinjärvi nimi sisältää saksalaisen Hansa-ajan kauppiaiden rannikolle tuoma Kurt-henkilönnimi. Hansan kauppiaat välittivät pohjoisesta erityisesti kalaa (suolatut lohi, siika, ja muikku sekä kuivattu hauki).
Jouko Vahtola, professori emeritus, Kiiminki
Julkaistu 9.4.2024 Rantapohjan painetussa lehdessä Keskustelemme ‑osiossa