Tiistaiaamuna oli Villa Kauppilaan kerääntynyt koko joukko Iijoen vaelluskaloista, nahkiaisista, Uiskarin kalatiestä ja joen vanhaan uomaan kohdistetuista kunnostustoimista tietävää väkeä. Paikalla olivat jakokuntien edustajat Markku Koskela ja Seppo Paakkola Pohjois-Iin jakokunnasta sekä Risto Tolonen Etelä-Iin jakokunnasta. PVO-Vesivoimaa edusti toimitusjohtaja Jani Pulli ja Iin kunnan virallisena edustajana toimi Eero Alaraasakka, vanhan uoman pitkäaikainen asukas. Lisäksi mukana olivat Iijoen kehittämiskoordinaattori Lauri Rantala Micropoliksesta sekä kalatalousasiantuntija Mirko Laakkonen Pohjois-Pohjanmaan liitosta.
Myös Iin uusi kunnanjohtaja Marjukka Manninen osallistui tilaisuuteen, jonka aiheena olivat Iijoen vanhan luonnonuoman hankkeesta vuosien 2017 ja 2021 välisenä aikana saadut kokemukset sekä hankkeen jatko. Tehdyistä toimista ja niiden tuloksista sekä tulevaisuudesta kertoi osallistujille hankkeen viestintävastaava Kati Jurkko.
Tilaisuuden päätteeksi allekirjoittivat Iin kunta, PVO-Vesivoima ja Etelä- sekä Pohjois-Iin jakokunnat sopimuksen vanhan uoman kehittämisestä edelleen vuosien 2022 ja 2023 aikana. Uuden hankkeen budjetti on 45 000 euroa vuodessa, ja rahoituksesta kolmannes tulee PVO-Vesivoimalta ja kolmannes Iin kunnalta. Yhden kolmanneksen kustantavat Etelä- ja Pohjois-Iin jakokunnat yhteisvoimin.
Vuoden 2021 loppuun päättyneen hankkeen aikana muun muassa rakennettiin Uiskarin kalatie sekä sen alaosaan kulku-ura, juoksutettiin kalojen nousuaikaan vettä vanhaan uomaan ja kalatielle sekä parannettiin vanhan uoman kutu- ja poikastuotantoalueita soraistamalla uoman pohjaa. Kalojen nousumääriä ja lajeja on myös seurattiin Uiskarin kalatielle asennetulla kalalaskurilla ja videokalustolla. Rantojen viihtyvyyttä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia puolestaan kohennettiin muun muassa niittämällä kaislikkoa ja kunnostamalla rantoja sekä rakentamalla Raasakkasaareen laavu. liiteri, nuotiopaikka ja puucee.
Parannustoimilla saatiin hyviä tuloksia, joista kaikkein paras paljastui viime syksynä, kun kalatiellä havaittiin, että vuonna 2018 vanhassa uomassa syntyneet lohenpoikaset palasivat merivaellukselta kotijokeen lisääntymään.
Jo päättyneen hankkeen aikana havaittiin, että vaelluskalojen määrä lisäänttyi vuosi vuodelta, ja kutusorakoilta myös löytyi kutua ja poikasia joka vuosi. Uudessa hankkeessa merkittävimmän muutoksen entiseen muodostaa lisävesityksen määrä, sillä PVO-Vesivoima sitoutuu juoksuttamaan lisävettä vanhaan uomaan koko kesän ajan aina lokakuun puoliväliin saakka. Siten vaelluskalojen ja nahkiaisen nousu mahdollistuu ensimmäisen kerran koko kesän ajaksi. Lisäksi Uiskarin kalatielle rakennetaan kolmas aukko, joka mahdollistaa lisävesityksen ohjaamisen entistä tehokkaammin kalatielle.
Uuden hankkeen tavoitteina ovat jo aloitettujen toimien jatkaminen, kuten kalatieseuranta, kutualuekartoitus ja kalantuotannon seuranta koekalastuksin sekä toisaalta rantojen ja ympäristön kunnostustoimet. Luonnonvarakeskus on myös aloittamassa Iijoella siikatutkimuksia, jollaisia alueen toimijat toivoisivat myös nahkiaisen osalle. Uuden hankkeen myötä käynnistyy lisäksi joesta kadonneen harjuksen viljelyn ja kannan edistäminen sekä Paasonsuvantoon laskevan Myllyojan tarkempi tutkiminen nahkiaisten mahdollisena lisääntymisalueena.
Illinkosken ympäristön kunnostus jatkuu siirtyen uudessa hankkeessa toiseen vaiheeseen, jonka myötä asukkaat toivoisivat saavansa alueelle myös rantaongintapaikan. Puodinkoskella puolestaan tutkitaan mahdollisuutta avata kaloille nousuväylä, mikä mahdollistaisi kalastuskäytön edistämisen sielläkin. Tärkeäksi toimeksi nähdään lisäksi tien rakentaminen Uiskarin kalatien luokse, jotta alueen toimintaa voitaisiin kehittää esimerkiksi tapahtumia järjestämällä.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.