Iijoella käynnistyneessä Ojasta allikkoon ‑hankkeella tehostetaan metsätalouden vesiensuojelua johtamalla ojitusvesiä kuivuneille soille. Hankkeessa kehitetään toimintamallia metsätalouden vesiensuojeluun hyödyntämällä heikkotuottoisia metsäojitettuja soita, reunoilta ojitettuja aapasoita sekä käytöstä poistuvia turvetuotantoalueita.
Kuivuneita suoalueita voidaan käyttää pintavalutuskenttinä ojitusvesille. Tällä estetään kiintoaineen ja ravinteiden huuhtoutuminen vesistöön ja vähennetään purojen, jokien ja järvien liettymistä. Samalla suon vesitalous paranee, turpeessa olevan hiilen hajoaminen vähenee, suot alkavat ennallistua ja muun muassa riekkojen elinympäristöt paranevat.
Ojitusvesiä voidaan johtaa myös käytöstä poistuville turvetuotantoalueille perustettaville vesiensuojelukosteikoille.
Ensimmäiset metsätalouden vesiensuojelukosteikot ovat jo perustettu Neovan eli entisen Vapon ja Iijoki-sopimuksen yhteistyöhankkeena Pudasjärven alueelle.
– Iijoen valuma-alueella on kymmeniä tuhansia hehtaareita vesiensuojeluun soveltuvia soita, joten mallilla on suuri potentiaali Iijoen veden laadun parantamisessa, kertoo hankkeen koordinaattori Lauri Rantala.
Hankkeessa kartoitetaan paikkatietoaineistojen avulla kaikki Iijoen metsätalouden vesiensuojeluun soveltuvat suokohteet ja niiden valuma-alueet. Paikkatietoja hyödyntävä menetelmä validoidaan maastotutkimuksilla Iin, Oulun Yli-Iin, Pudasjärven ja Taivalkosken pilottikohteilla. Ojitusvesien johtamisen reitit varmistetaan hyödyntämällä muun muassa tasolaser-mittauksia ja dronella tuotettua korkeusmallia.
Lopuksi muodostetaan koko Suomeen soveltuva toimintamalli soiden hyödyntämisestä vesiensuojelussa sekä laaditaan Iijoelle käytännön etenemispolku vesiensuojeluhankkeiden toteuttamiseksi.
– Ojasta allikkoon ‑hankkeessa luodaan kustannustehokasta ja huoltovapaata mallia vesiensuojeluun, joka toteuttaa samalla hiilensidonnan ja luonnon monimuotoisuuden parantamisen tavoitteita, toteaa Rantala.
Pilottialueiden maanomistajia autetaan käynnistämään konkreettisia vesiensuojeluhankkeita, mikä edellyttää tiivistä yhteistyötä yksityisten maanomistajien ja valtion välillä. Rantala toivoo yhteydenottoja yksityisiltä maanomistajilta ja yhteisöiltä, jotka ovat kiinnostuneita tehostamaan metsiensä vesiensuojelua erillishankkeina tai tulevan kunnostusojitushankkeen yhteydessä, esimerkiksi tarjoamalla metsänkasvatukseen kelpaamattomia soita vesiensuojeluun ja ennallistettavaksi.
Hankeaika on toukokuusta ensi vuoden marraskuuhun. Hankkeen toteuttavat Iin Micropolis, Suomen Metsäkeskus ja Tapio Oy. Hanke toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen Metsätalous Oy:n ja Luontopalvelujen kanssa.
Hankkeen budjetti on 284 000 euroa. Hanketta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö osana maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen hankeavustuksia. Avustusta hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeen osarahoittajia ovat Ii, Oulu, Pudasjärvi, Taivalkoski, PVO-Vesivoima Oy, Metsähallitus ja Pohjois-Pohjanmaan liitto.