Perämeren vaellussiikakannat ovat uhattuina lisääntyneen hyljemäärän vuoksi. Iin Micropoliksella kuun vaihteessa järjestetyssä tilaisuudessa käsiteltiin siikakannan ja hylkeiden sekä hyljekartottimien tilannetta. Sali on ääriään myöten täynnä, kun nelisenkymmentä henkeä tuli kuulemaan ja keskustelemaan tilanteesta.
Tilaisuuden avasi Osuuskunta Team Kalan Risto Tolonen, joka kertoi Iijoen siikahoidon pitkistä perinteistä ja nykytilasta. Jokeen on istutettu vuosien 2000–2017 välisenä aikana keskimäärin 11,4 miljoonaa pientä siikaa vuodessa ja vuoden 2017 jälkeen määrä on romahtanut. Syy romahdukseen löytyy luonnonolojen lisäksi samana vuonna jokeen tulleista hylkeistä, joista on ollut vaikea päästä eroon.
– Hyljevahinkoja on pyritty estämään sen jälkeen, Tolonen sanoi.
Tolonen kertoi mätimäärän putoavan vuosi vuodelta siitä huolimatta, että pyyntiponnistus on pysynyt samana. Siian pelastamiseksi Luonnonvarakeskus toteutti Maa- ja metsätalousminiteriön rahoituksella Iijokisuun hyljekartoitushankkeen. Oikeaan paikkaan sijoitettu karkotin toimi ja keväällä 2023 hylkeiden nousu jokeen jäi vähäiseksi ja mätihankinta onnistui.
– Viime vuoden syksy oli kuitenkin siikahoidon kannalta katastrofi. Hylkeiden, poikkeuksellisen tulvan ja aikaisen talven vuoksi mätihankinta epäonnistui lähes täysin. 2024 siikahoito tulee olemaan selvästi heikoin yli 40 vuoteen, Rantanen totesi.
Luonnonvarakeskuksesta Esa Lehtonen kertoi millaisia tuloksia he ovat saaneet aikaan hankkeissa ja niissä käytetyillä hyljekarkoittimilla rannikolla ja Iijoessa. Hankkeet on toteutettu yhteistyössä paikallisten kalastajien kanssa.
– Hyljehavainnot vähenivät selvästi rannikolla tehdyissä hankkeissa karkottimien avulla, Lehtonen totesi.
Iijoella tehty Ensimmäinen kokeilu, jossa karkottimia oli vain yhdessä kohtaa jokea tuotti parempi tuloksia, kuin karkottimen sijoittaminen kahteen eri paikkaan. Lehtonen ja Tolonen keskustelivat siitä, miksi hylkeistä tehtiin edelleen havaintoja Iijoella, vaikka niiden pääsy jokeen pitäisi pysähtyä useamman karkottimen ansiosta.
– Tulvatilanne voi vaikuttaa ja hylkeet ovat viisaita eläimiä. Ilmasto lämpenee ja hylkeet sopeutuvat. Iijoella on ollut hyvä järjestelmä, mutta vaativat olosuhteet ja ehkä väärä paikka vaikuttivat asiaan, Lehtonen kertoi.
Karkottimen vaikutusalue on noin 45 metriä ja niitä voi asentaa sekä joen pohjaan että ponttoonien avulla kellumaan. Haasteita aiheuttavat kuitenkin matalat vedet, sillä karkotin on parisen metriä pitkä, sekä vaikutusalue, joka saattaa työntää hylkeen suoraan naapurin rysään. Karkottimia suositeltiinkin asennettavaksi enemmän alueelle, mitä yleiset suositukset sanovat. Yleisöstä kysyttiin onko karkottimen vaikutuksia ihmisiin tutkittu, sillä ääni selvästi kantautuu ihmisen korvaan pinnan alla. Lehtosella ei ollut suoraa vastausta kysymykseen, mutta totesi, ettei karkotin saa aiheuttaa vaikutuksia liian suurelle alueelle eikä ihmisille.
– Sukellus on karkotinalueilla kielletty ja pitäisi pyrkiä siihen, ettei karkottimia sijoiteta sinne, missä ihmiset ovat eli esimerkiksi uimarantojen läheisyyteen, Lehtonen totesi.
Kalojen, kuten lohen ja siian reagoimista karkottimien ääniin mietittiin, mutta kalat eivät kuule karkotinta. Karkottimesta lähtevän mekaanisen äänen kulkuun veden alla vaikuttavat niin pohjan kunto, mutaisuus kuin kallioisuuskin.
– Karkotin maksaa noin 15 tuhatta euroa. Pohjanmaan kalastusvakuutusyhdistys tekee kuitenkin yhteistyötä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kanssa, jotta karkottimet saataisiin vakuutusten piiriin, Lehtonen kertoi.
Kelluvien karkottimien asennus on Lehtosen mukaan helppoa, sillä koko alueen saa rakennettua päivässä, Lehtonen totesi.
Paikalla olivat myös Luke:n Juhani Hopkins ja Lari Veneranta, jotka kertoivat siian emokalan pyynnistä Iijoella, kirjanpiptokalastuksen tuloksia kahdelta edellisvuodelta ja siikakannan nykytilasta. Veneranta on samaa mieltä Lehtosen ja Tolosen kanssa siitä, että joessa olevien hylkeiden poistamiseen tulisi panostaa.
– Usein ne ovat samat pallopäät, jotka siellä samoilla paikoilla ovat, Veneranta kertoi.
Veneranta avasi tilaisuudessa myös vuonna 2022 tehdyn mädin haudontakokeen tuloksia. Voimalan alapuolella mädistä selviytyi 60 prosenttia kun Iijoen vanhan uoman kohdalla tulos oli pyöreät nolla. Haasteena hän näkee sen, etteivät kalat palaa takaisin. Myös siikakannan parantamiseen Luonnonvarakeskuksen edustajat ehdottivat sitä, ettei pyytämistä kohdennettaisi emokaloihin, vaan pienempiin yksilöihin. Tilaisuudessa yleinen mielipide oli, että hylkeet pitää saada alueelta pois karkottimien ja pyydysten avulla ja oikeanlaisista pyydyksistä käytiin keskustelua monessa kuppikunnassa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.