Kysy mitä vaan! ‑Iin kirjaston demokratiahanke on käynnistynyt. Hankkeen ensimmäinen keskustelutilaisuus järjestettiin Jäppisen huoltoaseman baarissa, mihin kuntalaisten tentattavaksi saapui kunnanjohtaja Marjukka Manninen. Tilaisuuden aluksi Iin kirjastonjohtaja Minna Halonen taustoitti demokratiahanketta mainiten muun muassa, että demokratian edistäminen on yksi kirjaston tehtävistä.
–Hankkeen kautta haluamme tuoda keskustelua päätöksenteosta sinne, missä ihmiset muutenkin kokoontuvat. Tavoitteena on lisätä kuntalaisten ja johtajien välistä keskustelua sekä avata päätöksentekoprosesseja ja tietysti myös vastata kuntalaisia pohdituttaviin kysymyksiin.
Kysymyksiä kunnanjohtajalle olivat kuntalaiset voineet esittää etukäteen sähköisesti tai Iin ja Kuivaniemen kirjastoilla täytettyjen lomakkeiden kautta. Muutamia aiheita nostettiin esiin myös paikan päällä. Kunnanjohtajan tapaaminen keräsi huoltoaseman kahvioon lähes kolmekymmentä henkeä, ja lisäksi keskustelua seurasi netin kautta neljänkymmenen kuulijan mittava joukko.
Marjukka Manniselta haluttiin saada vastauksia muun muassa kunnan toiminnasta vastaavien johtajien määrään, kunnassa tulossa oleviin investointeihin, tuulivoimaan ja Iijoen hyljeongelmaan. Kysyttiin myös kunnan mahdollisuuksista vaikuttaa uuden hyvinvointialueen toimintaan. Paikalla olijoiden keskuudesta kommentoitiin lisäksi Olhavan koulun erikoista tilannetta, missä koulua ei ole virallisesti lakkautettu, mutta ensi syksynä koulunkäyntinsä aloittavien ekaluokkalaisten lähikouluksi on merkitty Kuivaniemen koulu. Myös tuulivoiman ja metsätalouden suhde askarrutti samoin kuin kunnan kanta mahdollista kaivostoimintaa kohtaan, mikäli kunnan alueella suoritettavat koeporaukset sellaiseen johtavat.
Ensimmäisen, vielä hieman vajaan, vuotensa kunnanjohtajana Manninen totesi olleen varsin vauhdikas. Iin sijainnin valtatien ja rautatien varrella Oulun ja Kemin välissä hän mieltää tarjoavan kunnalle paljon mahdollisuuksia Oulun pohjoispuolen kirittäjänä sekä Kemin isojen tehdasinvestointien suhteen. Toiveena olisi saada myös junat vielä pysähtymään Iin kohdalla.
Kunnan johtoryhmän kokoa on Mannisen mukaan hallinnonuudistuksen myötä pienennetty, ja se on nykyisellään kuuden henkilön kokoinen.
– Johtoryhmällä on nyt mahdollisuus onnistua ja toimia tehokkaasti, ja koko porukka on ainakin sataprosenttisesti mukana, jotta jatkossa koko henkilöstön työilmapiiri ja työhyvinvointi sekä henkilöstöjohtaminen saadaan hyvälle tasolle, Manninen mieltää.
Tärkeimpien investointien listalle kunnanjohtaja nostaa kunnantalon ja Nätteporin muodostaman alueen sekä Valtarin koulun. Kunnan taloudellisen tilanteen vuoksi investoinnit on kuitenkin toteutettava hallitusti eikä kaikkia kerralla. Tuulivoimarakentamista Manninen kommentoi toteamalla sen olevan tulevaisuuden energiantuotantoa, joka myös tuo kunnalle merkittävät verotulot vuosittain sekä luo työpaikkoja. Toisaalta hän myös totesi, etteivät voimalat joka paikkaan sovi.
Hyvinvointialueiden käynnistymisen kuntalaisten parissa herättämiin pohdintoihin Manninen vastasi kertomalla, etteivät kunnat ole enää suoranaisessa vaikuttamissuhteessa, mutta palautetta on mahdollista hyvinvontialueelle antaa, mitä Iissä onkin aktiivisesti tehty.
– Harmillista on se, ettei Iillä ole omaa edustajaa hyvinvointialueen valtuustossa. Palvelujen säilyminen tai toisaalta pelko niiden etääntymisestä ja keskittämisestä mietityttää varmasti kaikkia, mutta on myös selvää, että hyvinvointialueen toiminnan vakiintuminen ottaa aikansa.
Suoran lähetyksen lisäksi keskustelutilaisuudesta tehtiin tallenne, joka on katsottavissa Youtuben IiVisio-kanavalla. Seuraava keskustelutilaisuus järjestetään maaliskuun lopulla Nelosparkki-huoltoasemalla Kuivaniemellä, missä kuultavana on yhdyskuntajohtaja Eelis Rankka.