Iin terveysaseman pihalla viipyy tämän ja seuraavan viikon ajan OYSin liikkuva silmätutkimusyksikkö Silmo. Silmänpohjakuvaukseen Silmo-vaunuun on kutsuttu noin 300 Iin ja Kuivaniemen diabeetikkoa Iistä, Kuivaniemeltä ja lähialueilta.
Tiistaina aamupäivällä vaunussa silmänpohjakuvauksia olivat suorittamassa kuvantamisinsinööri Antti Keskitalo ja lähihoitaja Kati Kalila. Uusi potilas astuu heidän mukaansa sisään vaunuun aina kymmenen minuutin välein.
Kuvattava saa aluksi silmiinsä mustuaisia laajentavat silmätipat, joiden vaikutusta on odoteltava noin puoli tuntia.
– Ennen korona-aikaa kuvattavia istui täällä vaunussa kanssamme vieri vieressä useita odottelemassa, mutta tällä hetkellä ohjaamme heidät odottamaan terveysaseman aulatiloihin, kertoo Kati Kalila.
Tippojen tehtyä tehtävänsä on itse kuvauksen vuoro. Kuvauksessa silmistä etsitään diabeettiseen retinopatiaan, silmän verkkokalvosairauteen, viittaavia merkkejä.
– Retinopatia on aluksi oireeton, eikä potilas huomaa itse silmässä tapahtuvia muutoksia. Muutokset näkyvät vasta kuvissa, ja siksi silmänpohjakuvissa käyminen säännöllisesti onkin diabetesta sairastaville niin tärkeää, toteaa Antti Keskitalo.
Keskitalo osoittaa kuvasta merkin retinopatiasta – silmästä otetussa kuvassa näkyy tumma pilkku kohdassa, jonka pitäisi olla puhdas.
– Pilkut kuvissa ovat silmän hiussuonten pullistumia. Jos niitä on silmässä paljon tai kuvissa näkyy alkuperäisten suonten tilalle kasvamaan alkaneita uudissuonia, vaatii retinopatia jo hoitoa. Merkittävät muutokset vaativat kehittyäkseen kuitenkin aikaa, yhdessä yössä ne eivät synny, Keskitalo selittää.
Liikkuva silmätutkimusyksikkö on ollut toiminnassa jo vuodesta 2006 asti, ja lähes yhtä kauan sen kyydissä on matkattu kuvaamaan potilaita Iihinkin. Silmänpohjakuvaukset pyritään ajoittamaan kaikille paikkakunnille niin, että välissä olis vuoden verran aikaa.
Kati Kalilan mukaan liikkuvan silmätutkimusyksikön tärkein tehtävä on ennakoiva työ. Kun muutokset verkkokalvolla havaitaan ajoissa, voidaan niiden etenemistä ja vaikutuksia hidastaa.
– Pitkien matkojen päästä on hyvin työlästä lähteä puolen tunnin kuvausajan takia ajamaan Ouluun sairaalaan, ja moni kaukana asuva voisi jättää saapumatta kuvaukseen. Tämän liikkuvan kuvauksen ansiosta ihmisillä on helppo tulla omalle ajalleen lähemmäs kotia, ja silmät saadaan tarkastettua säännöllisesti, Kalila toteaa.
Tyypin 1. diabeetikoiden tulisi kuvauttaa silmänsä 2 vuoden ja tyypin 2 diabeetikoiden taas 3 vuoden välein. Jos silmänpohjassa näkyy muutoksia, seulontaväliä tihennetään.
– Jos odottelee niin kauan että näkö heikkenee, on silmään todennäköisesti syntynyt jo pysyviä vaurioita, täydentää Antti Keskitalo.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.