Ener­gia­puus­ta kau­ko­läm­pöä, tur­vet­ta käy­te­tään yhä jon­kin ver­ran sekä Oulus­sa että Iissä

Pakkasjaksojen aikana Iin lämpölaitoksella sekoitetaan takana pilkistävää palaturvetta hakkeen joukkoon, jotta lämmitystehoa saadaan riittävästi. Jatkossa turpeen osuus edelleen pienenee ja loppuu muutaman vuoden sisällä kokonaan.Pakkasjaksojen aikana Iin lämpölaitoksella sekoitetaan takana pilkistävää palaturvetta hakkeen joukkoon, jotta lämmitystehoa saadaan riittävästi. Jatkossa turpeen osuus edelleen pienenee ja loppuu muutaman vuoden sisällä kokonaan.

Oulun Ener­gian ener­gia­lii­ke­toi­min­nan lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Pert­ti Van­ha­la lupaa, että kau­ko­läm­pö­ver­kos­sa läm­pöä riit­tää eikä polt­toai­ne lopu. Oulun Ener­gia toi­mit­taa kau­ko­läm­pöä kau­pun­gin kes­keis­ten aluei­den ohel­la Jää­liin, Kii­min­kiin ja Hau­ki­pu­taal­le sekä Oulun­sa­loon Top­pi­las­sa ja Laa­ni­las­sa sijait­se­vil­ta voimalaitoksiltaan.

Ener­gia­puus­ta hake­te­tun met­sä­hak­keen käyt­töä on Oulun Ener­gian voi­ma­lai­tok­sil­la lisät­ty voi­mak­kaas­ti vii­me vuo­si­na kor­vaa­maan aiem­min mer­kit­tä­vää roo­lia esit­tä­nyt­tä turvetta.

– Vie­lä vuon­na 2019 kuusi­kym­men­tä pro­sent­tia kau­ko­läm­mös­tä tuo­tet­tiin tur­peel­la, alka­nee­na vuon­na tur­peen osuus on enää 26 pro­sent­tia. Tur­peen sijas­ta käy­te­tään met­sä­ha­ket­ta sekä sen ohel­la teol­li­suu­des­ta yli jää­vää kuor­ta ja purua. Lisäk­si pol­te­taan kier­rä­tyk­seen kel­paa­mat­to­mas­ta jät­tees­tä murs­kat­tua polt­toai­net­ta, Van­ha­la valottaa.

Tur­peen polt­to Oulun Ener­gian lai­tok­sil­la lop­puu koko­naan vuo­den 2024 lop­puun men­nes­sä, ja vas­taa­vas­ti ener­gia­puun osuus kas­vaa edel­leen. Van­ha­lan mukaan jo vii­me vuon­na lai­tok­sil­la käy­tet­tiin puu­ta 67 pro­sent­tia edel­lis­tä vuot­ta enem­män. Ener­gia­puun saa­ta­vuus­kin on hyväl­lä mal­lil­la, sil­lä ensi­har­ven­nus­räs­te­jä ympä­ris­tön met­sis­sä riittää.

– Yli 90 pro­sent­tia hake­tet­ta­vas­ta ener­gia­puus­ta tulee noin sadan kilo­met­rin säteel­tä ympä­ris­tös­tä, suu­rin osa jopa aivan lähialueilta.

Van­ha­lan mukaan ensi­har­ven­nuk­seen ja nuo­ren met­sän kun­nos­tuk­seen suun­na­tun Keme­ra-tuen jat­ku­mi­nen on ener­gia­puun saa­ta­vuu­den kan­nal­ta hyvin mer­kit­tä­vä seik­ka, sil­lä tuen ansios­ta met­sät tule­vat hoi­de­tuik­si, ja ener­gia­puun tal­teen­ot­to on kan­nat­ta­vaa myös metsänomistajille.

– Met­sä­ha­ke on hyvää polt­toai­net­ta, ja ison mit­ta­luo­kan lai­tok­sis­sa pys­ty­tään hyö­dyn­tä­mään hie­man kos­team­pi­kin hake. Kovim­mil­la pak­ka­sil­la pär­jä­tään, kun polt­toai­neen ener­gia­si­säl­töä paran­taa ener­gia­pi­toi­nen kier­rä­tys­polt­toai­ne sekä vie­lä tois­tai­sek­si osin tur­ve. Myös savu­kaa­su­jen läm­pö­ener­gia pys­ty­tään otta­maan tal­teen ja syöt­tä­mään kaukolämmöksi.

Tämän vuo­den alus­sa Oulun Ener­gia on korot­ta­nut kau­ko­läm­mön hin­taa. Van­ha­lan mukaan hin­taan on vai­kut­ta­nut eten­kin kovas­ti nous­sut pääs­tö­oi­keu­den hin­ta, joka on nos­ta­nut var­sin­kin tur­peen käyt­tö­kus­tan­nuk­sia. Lisäk­si muut­kin polt­toai­ne­ku­lut ovat kohonneet.

– Oulus­sa on pys­tyt­ty kui­ten­kin vähen­tä­mään tur­peen osuut­ta mer­kit­tä­väs­ti, min­kä ansios­ta pääs­tö­oi­keu­den vai­ku­tus­ta hin­taan saa­tiin rajat­tua, ja läm­mön hin­nan­muu­tos­kin jäi maltilliseksi.

Iin kau­ko­läm­pö­ver­kos­ta vas­taa Nevel, ja yli 80 pro­sent­tia läm­mön­tuo­tan­toon käy­tet­tä­väs­tä polt­toai­nees­ta on uusiu­tu­vaa, käy­tän­nös­sä pää­osin met­sä­ha­ket­ta. Ener­gia­puun han­kin­nas­ta läm­pö­lai­tok­sel­le vas­taa Iin metsänhoitoyhdistys.

Yhdis­tyk­sen toi­min­nan­joh­ta­jan Hen­ri Tur­ti­sen mukaan ener­gia­puu­ta löy­tyy Iin alu­een met­sis­tä edel­leen vil­jal­ti, ja sil­lä pys­ty­tään tuot­ta­maan suu­rin osa tar­vit­ta­vas­ta kaukolämmöstä.

– Kovem­mil­la pak­ka­sil­la hak­keen ohel­la pol­te­taan tois­tai­sek­si myös tur­vet­ta, jol­loin hake ja tur­ve sekoi­te­taan kes­ke­nään. Läm­pö­lai­tok­sel­ta löy­tyy edel­leen myös polt­to­öl­jy­kat­ti­la, mut­ta öljyn apuun tur­vau­du­taan vain äärim­mäi­sen tar­peen eli tosi kovien ja pidem­pään kes­tä­vien pak­kas­ten tullen.

Vii­me kesän aika­na myös Iis­sä on otet­tu käyt­töön savu­kaa­su­pe­su­ri, joka paran­taa lai­tok­sen tehok­kuut­ta, kun savu­kaa­su­jen­kin läm­pö­ener­gia saa­daan otet­tua tal­teen ja syö­tet­tyä kau­ko­läm­pö­verk­koon. Kau­ko­läm­mön hin­ta on Iis­sä­kin nous­sut vii­mek­si tämän vuo­den alussa.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.