- Olhavan koululla keskusteltiin kylien elinvoimasta. Kuvassa istuvat tutkija Taina Peltonen (vasemmalla reunassa), varavaltuutettu Katja Torvinen (kok.), valtuutetut Leena Tiiro (vas.), Aila Paaso (vihr. sit.), Minna Paakkola (kesk.) ja Kirsti Keränen (ps.) sekä vanhempien edustaja Pekka Ylitalo. Ruudulla näkyy jämsäläinen Ismo Reitmaa.
Millainen on elinkelpoinen kyläkoulu? Tähän kysymykseen etsittiin vastausta viime keskiviikkona Olhavan seudun kehittämisyhdistys ry:n järjestämässä yleisötilaisuudessa, jonka aikana kuultiin sekä asiantuntijapuheenvuoroja että kunnanvaltuutettujen näkemyksiä.
Paikalle oli saapunut jonkin verran kuntalaisia ja kuntapäättäjiä. Osa seurasi tapahtumaa myös etäyhteyden päästä.
– Toivoimme paikalle enemmän valtuutettuja, mutta olemme kyllä tytyyväisiä, että näinkin moni pääsi tähän aikaan paikalle, totesi Olhavan seudun kehittämisyhdistys ry:n hallituksen jäsen sekä tilaisuuden juontajana toiminut Maarit Tihinen.
Tilaisuuden avasi Olhavan seudun kehittämisyhdistys ry:n puheenjohtaja Kirsimaria Pakonen.
– Lähtökohtana tälle illalle on se, että mietimme yhdessä kuntien tarjoamia mahdollisuuksia sekä sitä, mitä kunta ja kylät voi yhteistyössä saada aikaiseksi, Pakonen tiivisti.
Pakosen jälkeen puheenvuoron sai tutkija KT Taina Peltonen, joka on tehnyt väitöskirjansa pienistä kouluista. Peltonen toi keskusteluun tutkimustieteellisen näkökulman ja puhui muun muassa pienten koulujen ja yhdysluokkien lapsille tarjoamasta erinomaisesta kasvuympäristöstä.
Peltonen nosti pöydälle myös talouskysymyksen. Hänen mukaansa kouluja on lakkautettu enemmän ja nopeammin kuin olisi ollut pakko suhteutettuna oppilasmäärän laskuun. Sen jälkeen perusopetuksen menot etenkin oppilashuollossa ovat kasvaneet, erityisoppilaiden määrä lisääntynyt ja tuottavuus laskenut. Hän on havainnut useiden kuntien kouluverkkoselvitysten olevan laadultaan huonoja, sillä keskittyessään lakkautuksiin ne jättävät kuntien erityispiirteet usein huomioitta.
Koulujen lakkauttamisen ja säilyttämisen kuluja ei Peltosen mukaan ole verrattu tarpeeksi niin, että vertailussa otettaisiin huomioon myös koulukyytien kulut ja pitkäaikaisvaikutukset.
– Pitäisikin sanoa suoraan, että koulun lakkauttaminen on talouden supistamista eikä kehittämistä. Tällaiset säästötoimet voivat myöhemmin aiheuttaa kustannuspaineiden kasvua toisaalla.
Peltonen muistuttaa, että koululla on tärkeä merkitys ympäröiville yhteisölle ja sen elinvoimaisuudelle. Hänen mukaansa kouluverkkosuunnittelussa on otettava erityisesti huomioon lapsiin kohdistuvat vaikutukset.
– Loppujen lopuksi kyläkoulun säilyttäminen on arvovalinta.
Seuraavana vuoron sai jämsäläinen kyläaktiivi Ismo Reitmaa, joka kertoi inspiroivan tarinan Jämsän kolmen pikkukylän koulujen pelastamisesta lakkautusuhan alla. Näiden koulujen lakkauttamispäätösten takana oli organisaatioselvitys, joka keskittyi lähinnä säästöjen hakemiseen.
– Kunnan idea on hyvien palvelujen tuottaminen – ei vain säästäminen. Talous on hyvä renki mutta huono isäntä, totesi Reitmaa.
Reitmaan mukaan Jämsän kyläkoulut saatiin pelastettua, kun kolme aktiivikylää yhdistivät voimansa kylien elinvoiman edistämiseksi. Lopputuloksena oli elinvoimahanke, joka toteutettiin yhdessä Jämsän kunnan kanssa. Reitmaa kannusti myös iiläisiä löytämään ja kehittämään oman kunnan elinvoimatekijöitä, jotta kunnan sivukylien palvelut saataisiin turvattua.
– Iin tulevaisuus ei sillä parane, että aktiivikyliltä viedään sivistyspuolen lähipalvelut, Reitmaa tiivisti.
Ilta huipentui paneelikeskusteluun, johon oltiin kutsuttu edustajia Iin kunnanvaltuuston valtuustoryhmistä. Mukana olivat Kirsti Keränen (ps.), Minna Paakkola (kesk.), Aila Paaso (vihr.), Leena Tiiro (vas.), ja Katja Torvinen (kok.) Paneelin osallistui myös Olhavan vanhempien edustaja Pekka Ylitalo.
Aluksi panelistit pohtivat seikkoja, jotka saavat muuttamaan Iihin. Minna Paakkolan mukaan Iin vastuullinen kuntaimago vetoaa erityisesti nuoriin muuttajiin, samoin kuin kunnan laadukkaat varhaiskasvatus- ja opetuspalvelut. Pekka Ylitalo sanoi, että muuttajille tärkeitä ovat työpaikat ja laadukkaat peruspalvelut.
– Minä kaipaan palveluita myös sivukylille. On hieno asia, että yrityksiä houkutellaan kuntaan, mutta sen kustannuksella kylien palveluja ei voi lopettaa, totesi puolestaan Kirsti Keränen.
– Koko kunnan alue pitää ehdottomasti nähdä kehitettävänä voimavarana. Ii, Kuivaniemi ja Olhava ovat kaikki sijaintinsa puolesta ihanteellisia kehitykselle, täydensi Pekka Ylitalo.
Panelistit pohtivat myös naapurikuntien ja ‑kaupunkien, kuten Kemin ja Ranuan, suuria hankkeita ja niiden työllistäviä vaikutuksia Iissä.
– Voisikohan kunta olla kuulevina korvina näiden isojen hankkeiden edetessä, ja tarjota sytykkeitä mahdollisuuksista eteenpäin sitten yrityksille, pohti Minna Paakkola.
Lopuksi panelisteilta kysyttiin, mitä heille jäi illan annista mieleen.
– Toivoisin, että viimeaikainen negtiivissävytteinen keskustelu kyläkouluista saataisiin muuttumaan niin, että voisimme etsiä yhdessä ratkaisuja asioihin. Arvostan teitä Olhavan aktiiveja hirveästi – tämä on teille selvästi sydämen asia, tiivisti Katja Torvinen.
Muut valtuutetut olivat yhtä mieltä siitä, että yhteistyö on sekä kunnan että kylien elinvoiman ja kyläkoulujen säilymisen avainsana.
– Asemankylällä ei ole kyläyhdistystä. Toivoisin, että kun yhteistyötä aletaan tehdä, niin myös kylät, joilla ei omaa yhdistystä ole pääsisivät mukaan, esitti Aila Paaso.
– Kunnan tehtävä on taata lapsille ja nuorille kuuluvat palvelut kohtuudella, mutta kunta ei voi kantaa vastuuta kaikesta – koulujen säilyminen vaatii myös yhteisön vastuuta ja yhteistyötä. Tämän keskustelun jälkeen työtä on kuitenkin hyvä jatkaa, kommentoi paneelia etäyhteydellä seurannut kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Pakonen.
– Teidän läsnäolijoiden puheista kuultaa halu tehdä asioita. Teillä on hyvät kortit – älkää jättäkö tätä asiaa tähän iltaan, päätti Ismo Reitmaa.
Info: Olhavan koulu
- Olhavan koulu juhli 125-vuotispäiväänsä vuonna 2018.
Olhavan koulu. (Kuva: Tuija Järvelä-Uusitalo)
- Vuoden 2020 alussa Iin kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta perusti työryhmän selvittämään koulun jatkamisen ja lakkauttamisen vaihtoehtoja, sillä koulun oppilasmäärä oli laskenut paljon.
- Lokakuussa 2021 Iin kunnan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti lakkauttaa Olhavan ryhmäperhepäiväkoti Tenavatuvan toiminnan 1.8.2022 lähtien. Lisäksi lautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle ja ‑valtuustolle Olhavan koulun lakkauttamista.
- Olhavalaiset vastustivat lakkauttamista. Kylän aktiivit muun muassa kutsuivat kuntapäättäjiä tutustumaan koulukuljetusreitteihin ja toimittivat kuntaan koulun ja päiväkodin toiminnan jatkumista toivovan 1752 nimen adressin.
- Iin kunnanvaltuusto päätti 1.11.2021, että Olhavan koulu lakkautetaan samaan aikaan Tenavatuvan kanssa 1.8.2022 lähtien.
- Tenavatuvan ryhmäperhepäivähoidon lakkauttamisesta tehtiin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle oikaisuvaatimus. 4. marraskuuta 2021 lautakunta päätti, että Tenavatuvan toiminta jatkuu entisellään Olhavassa.
- Valtuuston tekemästä koulun lakkautuspäätöksestä tehtiin kolme valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusten mukaan että Iin kunta ei järjestänyt kuntalaisille kuulemistilaisuuksia Olhavan koulun lakkauttamiseen liittyen.
- Huhtikuussa hallinto-oikeus hylkäsi välipäätöksellään koulun lakkauttamispäätöksestä valittaneiden vaatimukset päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä. Näin ollen koulu lakkautettiin elokuussa 2022, eikä siellä tällä hetkellä ole peruskolun oppilaita eikä opetushenkilökuntaa.
- Marraskuussa 2022 Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ilmoitti kumoavansa Olhavan koulun lakkauttamispäätöksen, sillä sen valmistelu oli puutteellista.
- Olhavan koulun lakkauttamista koskeva päätösprosessi alkaa käytännössä alusta. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta perusti 26.1. pidetyssä kokouksessa päätösprosessin valmistelua varten oman työryhmän.
Juttua muokattu 21.2. kello 10.15: Lisätty tarkennus Tenavatuvan ryhmäperhepäiväkodin lakkauttamisesta tehdystä oikaisuvaatimuksesta ja sen käsittelystä.