Raasakan voimalaitoksella järjestettiin lauantaina Avoimet ovet ‑tapahtuma, joka veti väkeä kuin suurempi urheilujuhla. Esittelykierroksille laitoksen sisään jonotettiin, ja makkarat, kahvit ja pullat katosivat vikkelään tahtiin kävijöiden suihin. Heti ensimmäisten vierailijoiden joukossa oli myös lukuisia jo eläköityneitä entisiä työntekijöitä.
– Täytyyhän sitä tulla katsomaan, vieläkö täällä omien kätten jälki näkyy, myhäilivät he joukolla.
Esittelykierrosten aluksi kävijöille puhui PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Jani Pulli, joka muun muassa kertoi vesivoiman yhä kattavan noin puolet maamme uusiutuvalla energialla tuotetusta sähköstä. Lisäksi vesivoimalla on suuri merkitys säätövoiman tuottamisessa esimerkiksi tuulivoimalle. Raasakan vuonna 1971 valmistuneen voimalaitoksen historiaa Pulli avasi niin ikään samoin kuin voimalaitoksen tuoreimpia uudistuksia.
– Voimalaitoksen aloittaessa oli toiminnassa kaksi generaattoria, ja kolmas aloitti toimintansa vuonna 1997. Uusimmat uudistukset alkoivat vuonna 2018, jolloin laitoksen järjestelmiä uusittiin laajasti uusinta tekniikkaa ja digitalisaatiota hyödyntäen. Uudet järjestelmät mahdollistavatkin nyt entistä tarkemmat säädöt ja virtauksen hyödyntämisen.
Laitoksen sisätiloja ja veden virtaaman muuttumista sähköksi valotti vierailijoille PVO-Vesivoiman käyttöpäällikkö Antti-Pekka Sipola, jonka vastuulla ovat myös muut Iijoen voimalaitokset. Aluksi hän esitteli voimalan toimintaa pienoismallin avulla, josta selvisivät niin veden tulo- kuin poistumisreitti, juoksupyörän sijainti ja toiminta sekä generaattorin kyky muuttaa pyörivä liike sähköksi. Lopuksi sähkö siirtyy kaapelointien kautta muuntajalle ja edelleen sähkölinjaa myöten Fingridin kantaverkkoon.
– Nykyisin voimalaitokset etäohjataan Tampereelta käsin, joten päivisin täällä ei välttämättä tarvitsisi kenenkään olla töissä, ellei ole huoltotöitä tehtävänä. Jos jotain niin poikkeavaa valvomolla huomataan, ettei automaatio sitä itse korjaa, tulee paikallistasolle ilmoitus, ja viikonloppuisinkin on päivystys myös paikallisesti valmiustilassa. Myös suojaominaisuudet on automatisoitu vikatilanteiden ja sähkökatkojen varalta.
Sähkön tuotanto ohjautuu kysynnänkin mukaan siten, että laitos voi yöaikaan olla jopa pysähdyksissä, kun sähkön kulutus on pientä. Silloin voimalaitoksen yläallas toimii akun tavoin keräten vettä.
– Myös Iijoen yläjuoksun säännöstellyt Koston- ja Irnijärvi toimivat vesivoiman akkuina, joista talvella vesimäärien ollessa alimmillaan päästetään lisävettä alavirtaan, ja jotka täyttyvät taas kevättulvan aikaan. Siten saadaan taattua riittävä sähköntuotanto myös siihen aikaan vuotta, kun tarve on suurimmillaan.
Sipolan mukaan isonkin yllättävän häiriön jälkeen voimalaitos on mahdollista saada nopeasti uudelleen käyntiin sekä sähköä verkkoon, koska vesivoimalan saa käyntiin myös ilman alkusähköä, mitä monet muut voimalat käynnistyäkseen kuitenkin tarvitsevat.
Raasakan voimalaitos on Iijoen voimaloista suurin kolmella koneistollaan ja 21:n metrin putouskorkeudellaan. Voimalan kunnostus jatkuu jälleen ensi vuonna, kun sen toisen koneiston staattori uusitaan.
Staattorin uusiminen on osa voimalan peruskunnostusohjelmaa, ja uusi staattori korvaa 1970-luvulta peräisin olevan alkuperäisen koneiston osan, jonka kunto on osoittanut heikentymisen merkkejä. Generaattorin pääosat ovat staattori ja sen sisällä pyörivä roottori.