Muuttunut maailmantilanne näkyy jätevesijärjestelmiä toimittavan Pipelifen avainasiakasvastaava Aki Lauseen mukaan innokkuuteen investoida jätevesijärjestelmiin.
– Olimme juuri siinä tilanteessa, että aiempaa useammat olivat aikeissa laittaa kiinteistöjensä jätevesiasiat kuntoon. Nyt monet joutuvat säästämään kaikesta mahdollisesta, joten aikeita ei välttämättä toteuteta.
Lause kertoo, ettei enää moneen vuoteen ole kyseenalaistettu jätevesijärjestelmien ajantasaistamisen tarpeellisuutta. Jätevesijärjestelmiä yli 20 vuotta Iissä ja lähiseudulla asentanut Tapio Räihäkin on huomannut, että ihmisillä on halua vaikuttaa ympäristöönsä.
– Jokivarsien asukkaat ja mökkiläiset haluavat parantaa veden laatua. Yli puolet järjestelmien uusijoista on eläkeläisiä, jotka laittavat kiinteistönsä kuntoon ja nostavat näin niiden arvoa.
Jäteveden käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui keväällä 2017. Lakiin sisältyy vaatimus, jonka mukaan pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät oli kunnostettava vaatimusten mukaisiksi lokakuun 2019 loppuun mennessä. Muualla järjestelmä on uusittava puhdistusvaatimukset täyttäväksi kiinteistön seuraavan suuremman remontin yhteydessä.
Kuntakohtaiset määräykset voivat olla valtakunnallista säätelyä tarkemmat. Kunnan viranomainen voi myös myöntää kiinteistökohtaisia poikkeuksia määräajan noudattamiseen.
Jätevesijärjestelmien asianmukaisuuden valvonta kuuluu kunnille. Räihä on huomannut, että yleisen käsityksen vastaisesti valvontaa myös tehdään.
– Olen kuullut, että joissakin kunnissa etenkin jatkoaikaa anoneiden kiinteistöjen jätevesijärjestelmien uusimisen perään on kyselty kunnasta. Olen huomannut myös, että esimerkiksi Oulussa on tiukemmat jätevesien käsittelyyn liittyvät määräykset kuin vaikka Iissä.
Jätevesijärjestelmiä on laitettu lain vaatimalle tasolle tasaiseen tahtiin lainsäädännön uusimisen jälkeen. Vielä on silti paljon tekemättä.
– On pitkiä jokivarsia, joissa jäteasioita ei ole vielä laitettu kuntoon, Räihä sanoo.
Uusimistahti on hidastunut tänä vuonna.
– Ihmiset ovat nyt menneet varpailleen kustannusten nousun takia.
Pipelife Finland Oy on toiminut Iissä vuodesta 2004, jolloin yhtiö osti Iissä toimineen Propipe Oy:n. Kaupan myötä Pipelifen toiminta laajeni kiinteistökohtaisiin jätevesien puhdistusjärjestelmiin. Nykyisin Pipelife Finland Oy:llä on pääkonttori Oulussa ja tehtaat Iissä, Vantaalla, Haaparannalla, Utajärvellä, Joensuussa ja Jyväskylässä. Iin tehdas on niistä ainoa, jossa tehdään rotaatiovaluja. Suomen lisäksi Pipelife valmistaa tuotteita 24 maassa.
Propipellä on tällä viikolla meneillään tehdaskierros, jolla voi tutustua eri ratkaisuvaihtoehtoihin tai tilata vaikka jätevesikartoituksen kiinteistölleen. Kierros alkoi maanantaina Iistä.
Katselmuskartoituksessa voidaan katsoa kiinteistölle sopiva järjestelmä ja sille sopiva paikka.
– Asiakkaan kanssa pohditaan yhdessä, mikä on kyseiseen kiinteistöön järkevin, edukkain ja toimivin järjestelmä. Tärkeää on löytää aina sopiva jätevesien purkupaikka. Siihenkin voi eri kunnissa olla erilaisia vaatimuksia, Räihä kertoo.
Jätevesijärjestelmiin on Lauseen mukaan enää nykyisin turha odottaa uusia innovaatioita.
– Järjestelmät ovat vakiintuneen niin, että mitään uutta ihmeellistä ei ole odotettavissa. Nykyisillä järjestelmillä saadaan kiitettävät puhdistustehokkuudet.
Riippuu useista asioista, millainen jätevesijärjestelmä kuhunkin kohteeseen tarvitaan. Siihen vaikuttavat esimerkiksi kiinteistön sijainti ja maaston muoto, kiinteistön käyttöaste, tarvitaanko järjestelmä vain pesuvesien eli harmaiden vesien käsittelyyn, vai myös mustille eli vesivessan jätevesille.
– Halvimmillaan voidaan päästä noin muutaman sadan euron Sauna-Sepon hankkimisella. Se on kantovesille tarkoitettu vedenpuhdistin. Jos taas puhutaan ympärivuotisesta kiinteistöstä ja vain harmaiden vesien käsittelystä, on hinta noin 4000 eurosta ylöspäin. Omakotitalon jätevesijärjestelmien hinta on noin 6000–7000 euroa, Räihä luettelee.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.