Ari Soro­nen eläk­keel­le: “Amma­tin­vaih­to ei ole käy­nyt mie­les­sä kertaakaan”

Ari Soronen halusi tulla kuvatuksi Sanna Koiviston uittopatsaan vierellä, sillä Iijoen uitto oli aikanaan niin hänen kuin hänen isänsä ja veljiensä työpaikka. Lukuisten muiden paikallisten tavoin Soronen keräsi työuransa ensimmäisiä kokemuksia uiton kesätöistä. Kuva: Ismo Piri

Ari Soro­nen halusi tul­la kuva­tuk­si San­na Koi­vis­ton uit­to­pat­saan vie­rel­lä, sil­lä Iijoen uit­to oli aika­naan niin hänen kuin hänen isän­sä ja vel­jien­sä työ­paik­ka. Lukuis­ten mui­den pai­kal­lis­ten tavoin Soro­nen kerä­si työ­uran­sa ensim­mäi­siä koke­muk­sia uiton kesä­töis­tä. Kuva: Ismo Piri

Riko­sy­li­ko­mi­sa­rio Ari Soro­nen, sekä syn­ty­jään että nykyi­sin iiläi­nen, siir­tyi april­li­päi­vä­nä vapaal­le työs­tään Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin Oulun yksi­kön pääl­lik­kö­nä. Kyse ei siis ollut april­li­pi­las­ta, vaik­ka päi­vä­mää­rä on huvit­ta­nut niin hän­tä itse­ään kuin monia mui­ta, kun asias­ta on kes­kus­te­lu­ja käyty.

Soro­sen lap­suu­den­ko­ti sijait­si Meri­läi­sen­pe­räl­lä, ja kan­sa­kou­lun hän kävi Oja­ky­län kou­lus­sa jat­kaen siel­tä Iin yhteis­kou­luun ja lukioon, jot­ka sil­loin toi­mi­vat nykyi­sel­lä Val­ta­rin koululla.

Jo kou­luiäs­sä hänen mie­leen­sä nousi aja­tus amma­tis­ta joko polii­si­na tai Puo­lus­tus­voi­mien pal­ve­luk­ses­sa. Ase­vel­vol­li­suut­ta suo­rit­taes­saan hän pää­tyi hake­maan Tam­pe­reel­le polii­si­kou­lu­tuk­seen. Ensim­mäi­siä vir­ka­teh­tä­viä suo­rit­ta­maan nuo­ri polii­si­nal­ku pää­tyi jo vuon­na 1981, joten työ­ura polii­si­na ehti jat­kua yhtä­jak­soi­ses­ti nel­jä­kym­men­tä­nel­jä vuotta.

– Aluk­si olin kent­tä­teh­tä­vis­sä Hel­sin­gin Kal­lion kau­pun­gin­osas­sa kol­me vuot­ta, min­kä jäl­keen siir­ryin vuon­na 1984 rikos­po­lii­sik­si Mal­mil­le. Ammat­tiin oppi­mi­sen kan­nal­ta se oli antoi­saa aikaa, sil­lä siel­lä tut­kit­tiin laa­jas­ti monen­lai­sia rikoksia.

Mal­mil­la Soro­nen työs­ken­te­li­kin tois­ta­kym­men­tä vuot­ta, kun­nes hakeu­tui Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin mur­ha­ryh­mään vuon­na ‑96. Siel­lä toi­min­taan kuu­lui­vat tut­kin­nan­joh­ta­jan teh­tä­vät muun muas­sa laa­jal­ti jul­ki­suut­ta saa­neis­sa Hyvin­kään kaa­to­paik­ka­ta­pauk­ses­sa sekä Imat­ral­la tapah­tu­nees­sa nuo­ren tytön sur­mas­sa, jon­ka tut­kin­ta oli ehti­nyt kes­tää jo vuo­den ver­ran ilman tulosta.

– Vah­vim­min itsel­le on mie­leen jää­nyt Hyvin­kään paloit­te­lusur­ma, kun ensin löy­tyi vain jal­ka, jon­ka perus­teel­la ei muu­ta sel­vin­nyt kuin se, että kyse on 20–60-vuotiaasta hen­ki­lös­tä. Kol­men vii­kon kai­va­mi­sen jäl­keen sit­ten osa tor­soa, jon­ka perus­teel­la saa­tiin lisätietoa.

Jäl­keen­päin­kin on Soro­nen poh­ti­nut, kuin­ka lähel­lä oli, ettei tapaus oli­si tul­lut lain­kaan ilmi.

– Sii­hen aikaan jäteau­ton kul­jet­ta­jan täy­tyi tyh­jen­tää kuor­ma avaa­mal­la luuk­ku auton takaa, jol­loin hän äkkä­si kuor­mas­ta putoa­van jalan. Jos oli­si ollut nyky­ai­kai­nen auto, jon­ka kuor­man voi tyh­jen­tää kul­jet­ta­jan pai­kal­ta nouse­mat­ta, tus­kin oli­si mitään jäl­kiä jää­nyt. Sur­mat­tua hen­ki­löä­kään ei oli­si kukaan osan­nut kai­va­ta ken­ties viikkokausiin.

Takai­sin koti­seu­dul­le Soro­nen pala­si vuon­na 2004 siir­tyes­sään Kes­kus­ri­kos­po­lii­sin Oulun yksik­köön eläk­keel­le jää­vän pääl­li­kön tilal­le. Hen­ki- ja väki­val­ta­ri­kos­ten lisäk­si tut­kit­ta­va­na on pit­kän työ­uran aika­na ehti­nyt olla myös huu­mausai­ne­ri­kok­sia sekä tör­kei­tä talousrikoksia.

– Tut­kin­ta on aina ryh­mä­työ­tä ja jouk­kue­pe­liä, ei tut­kin­nan­joh­ta­ja jut­tu­ja yksin rat­kai­se, vaik­ka hän onkin se, joka jul­ki­suu­den suun­taan esiin­tyy saa­den joko kii­tos­ta tai moi­tet­ta sen mukaan, miten rikos­ten sel­vit­tä­mi­nen onnistuu.

Amma­tin vaih­ta­mis­ta Soro­nen ei omien sano­jen­sa mukaan ole kos­kaan edes har­kin­nut, vaik­ka on työs­sään jou­tu­nut näke­mään rank­ko­ja­kin tapauk­sia. Lap­siin koh­dis­tu­nei­den sur­ma­töi­den ja väki­val­lan­te­ko­jen hän tun­nus­taa olleen vai­keim­pia kokea.

– Polii­si­na oli­si help­po kyy­nis­tyä, mut­ta itse olen jo pit­kään aja­tel­lut asian niin, että mikä­li kaik­ki ihmi­set toi­mi­si­vat kuten pitää, oli­si maa­il­ma lii­an muka­va paik­ka. Pie­ni osa ihmi­sis­tä ilmei­ses­ti saa kiin­nos­tuk­sen elä­mään­sä rii­te­lys­tä, vahin­gon aiheut­ta­mi­ses­ta tai muus­ta pahanteosta.

Pit­kä työ­his­to­ria sisäl­tää eten­kin uran alkua­joil­ta myös hupai­sem­pia muis­to­ja, joi­ta Soro­sel­la niin ikään riit­tää. Yhte­nä eri­tyi­ses­ti mie­leen­sä pai­nu­neis­ta hän mai­nit­see Tam­mi­nie­men, mis­sä nuo­re­na polii­si­na viet­ti ker­ran yön vah­tien, ettei jo sai­raan pre­si­dent­ti Urho Kek­ko­sen piha­pii­riin pyr­ki­nyt asia­ton­ta väkeä, sekä toi­saal­ta huo­leh­tien, ettei iäkäs pre­si­dent­ti pois­tu kotoaan.

Omas­ta sekä per­heen­sä tur­val­li­suu­des­ta Soro­nen on jos­kus työn­sä vuok­si jou­tu­nut kan­ta­maan huolta.

– Uhkai­lus­ta ei kyl­lä hyö­tyä ole, sil­lä yhden polii­sin tilal­le tulee aina seu­raa­va. Suo­mes­sa saa onnek­si myös tun­tea, että kan­sa on polii­sin tuke­na. Ulko­mail­la se ei aina ole lain­kaan yhtä itsestäänselvää.

Työ­uran päät­ty­mi­nen ei Soro­sen mukaan ole elä­köi­ty­mi­sen ensim­mäi­si­nä päi­vi­nä vie­lä oikein tun­tu­nut muul­ta kuin lomal­ta. Teke­mis­tä hän tosin on itsel­leen jo puu­han­nut, sil­lä koti­pi­hal­la odot­taa polt­to­puusa­vot­ta. Myös lii­kun­taa hän har­ras­taa edel­leen moni­puo­li­ses­ti muun muas­sa hiih­täen, kun­to­sa­lil­la käy­den ja sul­ka­pal­loa pela­ten sekä koi­ran kans­sa lenkkeillen.

Iis­sä hänet tun­ne­taan myös Illin­juok­su­jen direk­to­raa­tis­ta, jon­ka jäse­niin hän on lukeu­tu­nut jo noin kah­dek­san vuo­den ajan.

– Illin­juok­sut on tapah­tu­ma­na aivan omaa luok­kaan­sa. Ilmai­nen juok­su­ta­pah­tu­ma, posi­tii­vi­nen ilma­pii­ri ja kaik­ki kil­pai­le­vat lähin­nä itse­ään vas­taan. Lisäk­si Illin­juok­sut hou­kut­ta­vat mukaan tun­net­tu­ja­kin urheilijoita.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.