
Ari Soronen halusi tulla kuvatuksi Sanna Koiviston uittopatsaan vierellä, sillä Iijoen uitto oli aikanaan niin hänen kuin hänen isänsä ja veljiensä työpaikka. Lukuisten muiden paikallisten tavoin Soronen keräsi työuransa ensimmäisiä kokemuksia uiton kesätöistä. Kuva: Ismo Piri
Rikosylikomisario Ari Soronen, sekä syntyjään että nykyisin iiläinen, siirtyi aprillipäivänä vapaalle työstään Keskusrikospoliisin Oulun yksikön päällikkönä. Kyse ei siis ollut aprillipilasta, vaikka päivämäärä on huvittanut niin häntä itseään kuin monia muita, kun asiasta on keskusteluja käyty.
Sorosen lapsuudenkoti sijaitsi Meriläisenperällä, ja kansakoulun hän kävi Ojakylän koulussa jatkaen sieltä Iin yhteiskouluun ja lukioon, jotka silloin toimivat nykyisellä Valtarin koululla.
Jo kouluiässä hänen mieleensä nousi ajatus ammatista joko poliisina tai Puolustusvoimien palveluksessa. Asevelvollisuutta suorittaessaan hän päätyi hakemaan Tampereelle poliisikoulutukseen. Ensimmäisiä virkatehtäviä suorittamaan nuori poliisinalku päätyi jo vuonna 1981, joten työura poliisina ehti jatkua yhtäjaksoisesti neljäkymmentäneljä vuotta.
– Aluksi olin kenttätehtävissä Helsingin Kallion kaupunginosassa kolme vuotta, minkä jälkeen siirryin vuonna 1984 rikospoliisiksi Malmille. Ammattiin oppimisen kannalta se oli antoisaa aikaa, sillä siellä tutkittiin laajasti monenlaisia rikoksia.
Malmilla Soronen työskentelikin toistakymmentä vuotta, kunnes hakeutui Keskusrikospoliisin murharyhmään vuonna ‑96. Siellä toimintaan kuuluivat tutkinnanjohtajan tehtävät muun muassa laajalti julkisuutta saaneissa Hyvinkään kaatopaikkatapauksessa sekä Imatralla tapahtuneessa nuoren tytön surmassa, jonka tutkinta oli ehtinyt kestää jo vuoden verran ilman tulosta.
– Vahvimmin itselle on mieleen jäänyt Hyvinkään paloittelusurma, kun ensin löytyi vain jalka, jonka perusteella ei muuta selvinnyt kuin se, että kyse on 20–60-vuotiaasta henkilöstä. Kolmen viikon kaivamisen jälkeen sitten osa torsoa, jonka perusteella saatiin lisätietoa.
Jälkeenpäinkin on Soronen pohtinut, kuinka lähellä oli, ettei tapaus olisi tullut lainkaan ilmi.
– Siihen aikaan jäteauton kuljettajan täytyi tyhjentää kuorma avaamalla luukku auton takaa, jolloin hän äkkäsi kuormasta putoavan jalan. Jos olisi ollut nykyaikainen auto, jonka kuorman voi tyhjentää kuljettajan paikalta nousematta, tuskin olisi mitään jälkiä jäänyt. Surmattua henkilöäkään ei olisi kukaan osannut kaivata kenties viikkokausiin.
Takaisin kotiseudulle Soronen palasi vuonna 2004 siirtyessään Keskusrikospoliisin Oulun yksikköön eläkkeelle jäävän päällikön tilalle. Henki- ja väkivaltarikosten lisäksi tutkittavana on pitkän työuran aikana ehtinyt olla myös huumausainerikoksia sekä törkeitä talousrikoksia.
– Tutkinta on aina ryhmätyötä ja joukkuepeliä, ei tutkinnanjohtaja juttuja yksin ratkaise, vaikka hän onkin se, joka julkisuuden suuntaan esiintyy saaden joko kiitosta tai moitetta sen mukaan, miten rikosten selvittäminen onnistuu.
Ammatin vaihtamista Soronen ei omien sanojensa mukaan ole koskaan edes harkinnut, vaikka on työssään joutunut näkemään rankkojakin tapauksia. Lapsiin kohdistuneiden surmatöiden ja väkivallantekojen hän tunnustaa olleen vaikeimpia kokea.
– Poliisina olisi helppo kyynistyä, mutta itse olen jo pitkään ajatellut asian niin, että mikäli kaikki ihmiset toimisivat kuten pitää, olisi maailma liian mukava paikka. Pieni osa ihmisistä ilmeisesti saa kiinnostuksen elämäänsä riitelystä, vahingon aiheuttamisesta tai muusta pahanteosta.
Pitkä työhistoria sisältää etenkin uran alkuajoilta myös hupaisempia muistoja, joita Sorosella niin ikään riittää. Yhtenä erityisesti mieleensä painuneista hän mainitsee Tamminiemen, missä nuorena poliisina vietti kerran yön vahtien, ettei jo sairaan presidentti Urho Kekkosen pihapiiriin pyrkinyt asiatonta väkeä, sekä toisaalta huolehtien, ettei iäkäs presidentti poistu kotoaan.
Omasta sekä perheensä turvallisuudesta Soronen on joskus työnsä vuoksi joutunut kantamaan huolta.
– Uhkailusta ei kyllä hyötyä ole, sillä yhden poliisin tilalle tulee aina seuraava. Suomessa saa onneksi myös tuntea, että kansa on poliisin tukena. Ulkomailla se ei aina ole lainkaan yhtä itsestäänselvää.
Työuran päättyminen ei Sorosen mukaan ole eläköitymisen ensimmäisinä päivinä vielä oikein tuntunut muulta kuin lomalta. Tekemistä hän tosin on itselleen jo puuhannut, sillä kotipihalla odottaa polttopuusavotta. Myös liikuntaa hän harrastaa edelleen monipuolisesti muun muassa hiihtäen, kuntosalilla käyden ja sulkapalloa pelaten sekä koiran kanssa lenkkeillen.
Iissä hänet tunnetaan myös Illinjuoksujen direktoraatista, jonka jäseniin hän on lukeutunut jo noin kahdeksan vuoden ajan.
– Illinjuoksut on tapahtumana aivan omaa luokkaansa. Ilmainen juoksutapahtuma, positiivinen ilmapiiri ja kaikki kilpailevat lähinnä itseään vastaan. Lisäksi Illinjuoksut houkuttavat mukaan tunnettujakin urheilijoita.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.