Valto Pernun Säätiö jakaa vuosittain taiteilijoille apurahoja, jotka tänä vuonna luovutettiin saajilleen Villa Kauppilan tiloissa päivänä, jolloin oli kulunut tasan 37 vuotta Valto Pernun kuolemasta. Säätiö perustettiin paria vuotta myöhemmin, ja alusta lähtien taiteen vaaliminen sekä kotiseututyön tukeminen ovat kuuluneet säätiön tehtäviin, kuten Valto itse testamentissaan määräsi. Toinen Valtolle tärkeä asia olivat kotitilan metsät, joiden hakkaamisen hän kielsi. Perustusvaiheessa säätiöön nimettiin taideasiantuntijaksi Kaija Elo ja metsäasiantuntijaksi Eero Alaraasakka, jotka nykyisin ovatkin sen ainoat alkuperäisjäsenet. Tehtäväänsä taiteen vaalijana säätiö toteuttaa muun muassa juuri jakamalla taiteilijoille apurahoja, joita tällä kertaa sai neljä taiteilijaa, kiiminkiläinen Paula Hakkarainen ja haukiputaalainen Teppo Tirkkonen sekä iiläiset Sanna Koivisto ja Vesa-Pekka Veijola.
Paula Hakkarainen on opiskellut Limingan taidekoulussa sekä valmistunut Suomenlinnassa Helsingissä toimivasta Taidekoulu Maasta. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä muun muassa Oulussa, Helsingissä ja Tallinnassa sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin. Yleensä öljyvärein maalaavalle Hakkaraiselle Valto Pernun Säätiö myönsi tukea taidetarvikkeiden ja työvälineiden hankintaan.
Iiläisille Sanna Koivisto on tullut tutuksi muun muassa kunnantalon pihan uittopatsaasta. Vuonna 1977 Lahden Taideinstituutista kuvataiteilijaksi valmistuneen Koiviston julkisia teoksia löytyy Iin ohella muun muassa Oulusta, Kemistä, Oulunsalosta ja Utajärveltä. Taiteilija on pitkän työuransa aikana ehtinyt pitää lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistua yhteisnäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän on myös Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Oulun Taiteilijaseuran jäsen sekä KulttuuriKauppila ry:n perustajajäsen. Tämän kevään aikana Koivisto pitää elämäntyönäyttelyn Kemin taidemuseossa. Näyttelyä varten hän myös toteuttaa uuden lapsiaiheisten pienoispronssiveistosten sarjan, jonka valmistumista Valto Pernun Säätiö apurahallaan tukee.
Teppo Tirkkonen ja Vesa-Pekka Veijola saivat molemmat apurahan valokuvanäyttelyn toteuttamista varten. Veijola järjestää näyttelyn kotikunnassaan Iissä, jonka maisemia ja näkymiä hän on tallentanut eri vuodenaikoina sekä valokuviin että videoiksi liikkuen niin pyörällä kuin hiihtäen sekä kanootilla meloen. Vakituiselta ammatiltaan hän on diplomi-insinööri, mutta kuvaaminen ja retkeily ovat pitkään kuuluneet vahvoihin harrastuksiin sekä antaneet mahdollisuuden tallentaa ympäristön ja luonnon kauneutta. Kuvia Veijola on tuonut esiin sosiaalisessa mediassa, nyt tarkoituksena on tulostaa kuvia tauluiksi.
Kansainvälistä liiketaloutta opiskellut Teppo Tirkkonen toimii matkailu- ja seikkailuvalokuvaajana tuottaen asiakkailleen audiovisuaalisia sisältöjä. Hän on tuottanut kuvamateriaalia eri matkailukohteista muun muassa Aurinkomatkoille. Näyttelyitä Tirkkonen on pitänyt Kööpanhaminassa ja Helsingissä sekä opiskelupaikkakunnallaan Tampereella. Vuonna 2016 hän teki kolme kuukautta kestäneen matkan Grönlantiin Ilulisatiin, missä hän tallensi ilmastonmuutoksen kannalta kriittistä arktista luontoa sekä ympäristössä sijaitsevien pienempien kylien elämää. Kyseisellä matkalla kerätystä materiaalista on tulossa kesällä näyttely Haukiputaalle Vanhan Siipolan tiloihin.