Anita Sievänen muistaa vieläkin hetken, kun rakastui puolisoonsa Jouni Mähöseen. Tuosta hetkestä on aikaa jo 20 vuotta ja melkein yhtä kauan hän on asunut Pohjois-Iin kylässä.
– Kyllä minä nyt jo pikkuhiljaa tunnen itseni iiläiseksi, Anita hymyilee.
Sievänen on syntynyt 30.8.1954 Kuopiossa, mistä perheen matka jatkui Jyväskylän kautta Järvenpäähän. 1974 hän valmistui ylioppilaaksi ja pääsi kesäksi töihin Suomen Yhdyspankkiin. Kesäapulaisesta pidettiin sen verran, että hän sai opiskella työn ohella itsensä markkinointisihteeriksi. Vakkaripaikka poiki toimen niin pankkineuvojana kuin pankinjohtajan sijaisenakin.
– Työura jatkui myöhemmin Stockmann Autoon Helsinkiin ja sieltä palasin takaisin Järvenpäähän luotsaamaan Pamark ky:tä.
Pohjois-Iin kyläyhdistyksen toiminnassa jo 14 vuotta mukana ollut Sievänen toimi myös yrittäjänä Järvenpäässä, kun hän pyöritti kuusi vuotta miesten asusteliike Mikaelia. Ennen yrittäjyyttä hän toimi parhaan ystävänsä, Kassi-Almanakin tunnetun, Marja-Leena Sukulan markkinointivastaavana.
– Tuohon aikaan lehtimiehiä ‑ja naisia sai hätistellä ympäriltä jatkuvasti. Mutta olihan meillä vallattoman hauskaa.
Kun Sievänen lopetti miesten asusteliikkeen, hän perusti toiminimi Diata Anita Sieväsen ja opiskeli muun muassa ympäristöalan perustutkinnon sekä erikoisammattitutkinnon. Iissä hän veti kansalaisopistolla vuosina 2013–2017 erilaisia sieni- ja yrttikursseja.
Töiden rinnalla Sievänen on ollut vahvasti mukana yhdistys- ja kylätoiminnassa. Iihin muuttaessa hän liittyi Iin Yrittäjiin. Lisäksi hän toimii Iin kylien neuvottelukunnan puheenjohtajana ja luottamustoimia on ollut vuosien aikana useita.
– Sitten minua pyydettiin Pohjois-Iin kyläyhdistykseen. Kun muutin tänne, en tuntenut Jounin lisäksi ketään. Yhdistystoiminta on ollut erittäin tärkeä osa minun kotiutumista ja juurtumista tänne.
Kylätoiminta vei Sieväsen mennessään ja paljon hän onkin saanut aikaan. Niin paikallisella kuin maakunnankin tasolla sekä valtakunnallisesti. Hiastinhaaran luontopolun uudelleen avaaminen lähti Sieväsen opinnoista ja rakkaudesta luontoa kohtaan. Sama rakkaus näkyy koko kylän toiminnassa.
– Minulla on kolme sanaa. Yhteisöllisyys, yksilöllisyys ja yhdessä. Sinut hyväksytään yhteisössä, jokainen yksilö vastaa omasta asenteestaan ja kaikki tehdään yhdessä.
Valtakunnan kylähulluksi numero 16 Sievänen valittiin vuonna 2021. Nimeämisen myötä alkoi Hullun älykkäät kylät ‑hanke, jonka aikana Sievänen on kiertänyt yli sadassa kyläillassa ohjaamassa kylien toimijoita oman kylän henkiin herättämisessä. Ilokseen hän on myös huomannut, että nuoria aikuisia on lähtenyt mukaan toimintaan.
– Kyllä kai ne katsoi, että tuo touhuaa niin paljon, että hulluksikin voi sanoa, Anita naurahtaa.
Yhdistystoiminta ei aina katso aikaa eikä paikkaa, sillä Sievänen on mukana edelleen yhdessä Henry Bergin kanssa vuonna 1995 perustamansa Järvenpään Katutoiminnan tuki ry:n hallituksessa. Toiminta tukee nuoria ja järjestää muun muassa vuosittain alueen 9.-luokkalaisille itsenäisyyspäivän vastaanoton pukukoodeineen ja illallisineen.
– Jo tuohon aikaan nuorisossa näkyi epämääräistä liikehdintää ja päätimme auttaa nuoria.
Vaikka Sievänen on jo eläkkeellä, yhdistystoiminnasta hän ei halua luopua. Vauhdin hidastaminen on kuitenkin käynyt mielessä ja tavoitteena olisi jatkossa panostaa enemmän myös omaan hyvinvointiin. Tulevana talvena tarkoitus on päästä takaisin suksien päälle.
– Nuorena likkana kuljettiin bussilla Leville tuosta ohi eikä olisi käynyt mielessäkään, että tuossa pitäjässä tulen onnellisena asumaan. Nyt en suostuisi enää lähtemään täältä.
Syntymäpäiviään Sievänen juhlii huomenna perjantaina yhdessä läheisten ja kylätoimijoiden kanssa. Hän kertoo saaneensa yhdistystoiminnasta niin paljon, että hänkin haluaa osaltaan kiittää heitä.
– Iso kiitos kuuluu myös Jounille, joka on ymmärtänyt minun tarvetta yhdistystoimintaan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.