Kansanperinteet ovat vitsejä, kertomuksia, satuja, sananlaskuja ja uskomuksia, jotka ovat levinneet ihmiseltä toiselle. Näiden keksijää ei tiedetä. Ennen kansanperinteet levisivät suullisesti esimerkiksi vitsit ja sanonnat olivat helppo muistaa, koska ne olivat pituudeltaan lyhyitä.
Kertomukset ovat periytyneet sukupolvelta toiselle suullisesti ja myös kirjallisesti. Kertomukset muuttuvat vuosien myötä. Ne voi tunnistaa siitä, että niissä on tilanne, henkilöt, juoni ja opetus. Nykyajan tarinat ovat valoisampia ja niissä on yleensä onnellinen loppu.
Äitini lapsuudessa kerrottiin paljon kummitustarinoita. Tarinat liittyivät tiettyihin taloihin tai paikkoihin. Yksi on jäänyt erityisesti mieleen: Myrskyisenä yönä mutkaista maantietä ajettaessa saattoi törmätä naiseen, joka työnsi lastenvaunuja. Tietyn risteyksen kohdalla hän kääntyi yllättäen auton eteen. Törmäyksen jälkeen tiellä ei kuitenkaan ollut ketään. Kyseistä tietä pelättiin varsinkin myrskyisillä ilmoilla. Paikalla oli joskus jäänyt nainen lastenvaunujen kanssa auton alle ja kuollut.
Sadut ovat tarinoita, jotka ovat tarkoitettu lapsille. Niissä tapahtumat eivät ole yleensä todellisuuteen perustuvia, Vaan niissä voi tapahtua melkein mitä vaan. Vanhat sadut ovat julmempia ja pelottavampia, eikä niissä ollut aina onnellista loppua. Niissä kuitenkin oli jonkinlainen opetus, joista lapsia haluttiin muistuttaa. Äitini lapsuudessa luettiin Anni Swanin satuja. Nämä olivat todella jännittäviä ja pelottavia. Isäni suosikkeja olivat Katto Kassinen ja Panu Ponteva. Panu oli “etsivä leikkivä hölmö, joka joutui omaan haaviinsa”.
Sananlaskut ovat lyhyitä mietelauseita ja elämänohjeita, jotka leviävät suullisesti- ja nykyään myös kirjallisesti kansan keskuudessa. Mummuni lapsuudessa monet ihmiset käyttivät sananlaskuja ja hänen mieleensä oli jäänyt erityisesti nämä sananlaskut: Vieras tulee ajallaan, talo elää tavallaan, ei savua ilman tulta, se joka toiselle kuoppaa kaivaa se itse siihen lankeaa ja aamun rusko kaunis ilma. Sananlaskut ovat pysyneet samanlaisina, eikä ne ole muuttunut niin kuin muut perinteet.
Uskomukset ovat mielentilaa, joissa henkilö on vakuuttunut jonkin asian tai väittämän totuudesta. Se on käsitys jostakin yliluonnollisesta. Mummuni kertoo, että lapsuudessaan jotkut uskoivat näin: Laukkua ei saa laskea lattialle, muuten seuraa köyhyys, leipää ei saa säilyttää väärinpäin, siitä seuraa huonoa onnea, kun kulkee tikkaitten ali tai musta kissa kulkee tien yli, siitä seuraa tuttuun tapaan huonoa onnea.
Patrik
Ukin jekku
Ukkini on tehnyt nuorena niin, että hän sitoi vanhaan lompakkoon läpinäkyvän siiman ja laittoi lompakon esimerkiksi nurmikolle. Itse hän meni pensaikkoon piiloon, jotta häntä ei nähtäisi. Kun joku käveli ohi ja huomasi lompakon ja alkoi kumartumaan, hän vetäisi siimasta, niin että lompakko liikkui ja kuka ikinä olikaan nähnyt lompakon, niin mietti että mitä tapahtuu. Ukki teki myös minulle ja siskolleni samaa, kun olimme pieniä ja uskoimme aina kaiken.
Jemina