Iiläinen Salme Niemi (s. 1950) kuvailee kirjoituksessaan lapsuusaikaa Kuivaniemellä, jolloin koko perhe sairastui aasialaiseen ja isä sairasti myös sen ajan vitsausta tuberkuloosia. Elämänkokemuksensa valossa hän kertoo suhtautuvansa ja varautuvansa nykyiseen koronatilanteeseen rauhallisin mielin.
Oli pieni mökki, jonka pirtissä ja kamarissa asui pieni perhe. Isä, äiti ja 5–7‑vuotiaat lapset nukkuivat kamarissa. Isä nukkui yksin omassa sängyssään ja lapset äidin kanssa samassa petissä, välissä oli vain kulkumahdollisuus, eikä juuri muuta tilaa ollut. Niin se oli ennen, oli pienet kodit ja tilaa vähän, juuri se tarpeellinen mitä elämiseen tarvittiin. Pirtissä oli leivinuuni lämmitykseen ja leipomiseen. Sen takana oli puulämmitteinen hella, jossa tehtiin ruoka ja tiskit tiskattiin.
Oli vuosi 1957. Suomessa riehui aasialainen ja mekin sairastuimme tautiin. Koko porukalle nousi kova kuume ja olimme karanteenissa, puhelimia ei ollut kuin muutamassa kylän talossa ja lääkärikin toisessa kunnassa. Oli ulkovessa ja sauna, jossa pesuvesi lämmitettiin. Yöksi tuotiin ämpäri sisälle johon saattoi pissata ja aamulla se tyhjennettiin ulos. Ruuanjätteille oli oma laskiämpäri.
Äiti oli arjen sankari ja hän hoiti meitä lapsia ymmärryksensä mukaan, nuori ihminen silloin. Kaiken lisäksi isällä (Yrjö Ruikka, s. 1923, k. 1989) oli tuberkuloosi, joten kaiki astiat piti aina huolella pestä. Isälle oli omat metalliset astiat, jotka äiti keitti aina kattilassa, jotta basillit kuolivat. Kova oli huoli, ettei tauti tarttuisi muihin perheenjäseniin.
Isän sairaus oli ilmeisesti remissiovaiheessa, koska hän sai olla kotona ja tauti oli lääkkein hoidettavissa. Hän eli silti 67-vuotiaaksi ja kuoli Päivärinteen sairaalassa yhden keuhkon varassa. Sellainenkin oli mahdollista, että sairas keuhko voitiin leikata, sillä ihminen pärjää yhdelläkin keuhkolla.
Äiti oli sitten ensimmäinen, joka nousi sairasvuoteelta ja lähti hakemaan kaupasta ruokaa, ehkä lapsilisillä. Äidin hyvä huolenpito, puhtaus ja siisteys pelasti meidät elämälle. Pakkaspäivänä kaikki kodin irtain vietiin ulos, jossa luonto desinfioi ja tappoi bakteereita. Siitä pelostako minusta tuli himosiivooja, koska se aika varmasti jätti alituisen pelon basilleista. Kyllä puhtaus oli puoli ruokaa, kuten sanotaan, silloin vain huonommin keinoin.
Isä eli kaikesta huolimatta mielestään hyvän elämän omalla tavallaan. Sotaan hän joutui lähtemään 17-vuotiaana, mutta sairauden puhjettua joutui sieltä pois. Hyvä elämä isälle oli sitä, että hän sai pienen eläkkeen valtiolta kovan taistelun jälkeen. Sillä sitten elää kituutettiin, joskus saimme köyhienvustuksena hieman ylisuuret kengät, jotta ne mahtuisivat jalkaan pitempään. Meillä kävi myös jouluisin kaksi naista tuomassa sotaveteraanien ruokapaketin. Isän sairastaessa saatiin talkooapua kylän miehiltä polttopuiden tekoon, jotta pärjättäisiin talven yli.
Pitkään elämäämme kuului myös käynnit keuhkolääkärillä ja ‑kuvissa, jossa tarkistettiin onko kaikki hyvin. Näin yhteiskunta kantoi vastuuta.
Oi niitä aikoja, voi vain sanoa. Nyt on aika, jolloin on kova huoli tulevasta, läheisistä ja rakkaista.Toivon mukaan tästäkin selvitään. On asioita, joita voimme muuttaa ja asioita, joita emme voi muuttaa. Vain aika näyttää, mihin tämä kaikki johtaa.
Aikoinaan isä kulki kesät talvet huivi suun edessä, oli varmaan helpompi hengittää. Hän pysytteli kotosalla ja nautti pienistä asioista kuten lapsenlapsista. Perunamaasta hän oli erityisen ylpeä, antoihan se satoa koko vuodeksi. Äiti oli hyvä leipomaan pullaa, rieskaa ja hapanohkasta ruisleipää, siihen vähän lisuketta kaupasta. Myöhemmin maidonkin sai ostaa purkissa. Niin sitä mentiin pienin eväin kohti parempia aikoja.
Itse ajattelen monesti, että on mentävä välillä pienellä liekillä ja antaa roihuta sitten kun sen aika tulee. Nyt tästä liekistä tuli maailmanlaajuinen. Toivottavasti tästä ajasta seuraa jotakin hyvääkin. Mikään ei palaa ennalleen ja monta surun ja luopumisen hetkeä tulee. Jos olemme joskus kokeneet yksinäisyyttä, hetkeä tai päiviä, tuntuu nyt tosi pahalta jos viimeisinä hetkinä joutuu kuolemaan yksin ilman omaisiaan tai rakkaitaan.
Mutta niin kauan kuin on elämää, on toivoa paremmasta. Voimme selvitä tästäkin ajasta. Ihmeitä tapahtuu aina.
Kiitos isä ja äiti elämästä.
Salme Niemi
Pandemiat vitsauksena vuosisatoja
Korona ja maailmanlaajuinen pandemia on nuoremmille sukupolville uusi kokemus. Historia kertoo, että epidemioista ja pandemioista on kärsitty kautta aikojen. Tyypillistä oli, että taudeissa saatettiin kokea useampia aaltoja.
1300-luvulla alkoi Euroopassa levitä tuhoisa kulkutauti musta surma, joka oli rutoista tunnetuin. Sen arvellaan saaneen alkunsa mustarotan kirpun puremasta. Musta rutto tappio kymmeniä miljoonia ihmisiä.
1800-luvun alussa lähti liikkeelle kolera-aalto Intiasta Gangesjoen suistosta. Suomeen tämä tarttuvaksi muutantunut suolistosairaus saapui osana koleran toista pandemiaa 1830-luvulla.
1890–91 koettiin Suomessa ryssänkuume, joka oli peräisin Venäjältä. Suomalaisista sairastui tautiin noin kolmannes.
1918–20 piinasi espanjantauti, joka saattoi olla peräisin Yhdysvalloista ja levisi Eurooppaan sotilaiden mukana. Suomen väestöstä neljäsosa sairastui “kauheaan espanjantautiin” siihen kuoli jopa liki 30 000 ihmistä. Espanjantaudin arvioidaan olleen tähän menenssä tuhoisin pandemia.
1956–1958 jylläsi Kiinasta peräisin oleva aasialainen. Kolmasosa suomalaisista sairastui ja 1800 ihmistä kuoli tautiin. Aasialaisen aikoihin oli jo käytössä antibiootteja, joita käytettiin jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen. Aasialaista vasteen saatiin myös rokotetta Suomeen vuonna 1957, mutta taudin leviämistä rokote ei ehtinyt paljon hillitä.
1968–1971 levisi honkongilainen Kiinasta. Suomessa tautiin arvioitiin kuolleen noin tuhat ihmistä.
2000-luvulla lintuinfluenssa, sikainfluessa (2009–2010), Sars ja Ebola. Suomessa kuoli sikainfluenssaan yli 40 ihmistä. Väestöä rokotettiin laajalti sikainfluenssaa vastaan. Rokotteen apuaineen vaikutuksesta reilut 300 lasta ja nuorta sairastui narkolepsiaan.
2020 koronavirus. Lähtömaa Kiina. Tähän mennessä Suomessa vahvistettuja tartuntoja nyt yli 3000, mutta todellisuudessa tartuntoja voi olla monin- ellei monkikymmenkertainen määrä.
Auli Haapala