Ii (Ijo) viettää tänä vuonna 650-vuotisjuhlaansa. Täten sen synty juontaa juurensa syvälle keskiaikaan, tarkalleen vuoteen 1374. Silloin se mainittiin kappelina (Ijo kapell).
Iistä (Ijo), kuten muistakin Suomen paikoista saa keskiaikaista tietoa etupäässä kolmesta eri lähteestä. Diplomatarium Fennicum (DF) on keskiaikaisten asiakirjojen tietokanta verkossa. Se pitää sisällään noin 6850 asiakirjaa ja tekstikatkelmaa 1530-luvulle asti. Iistä (Ijo) olen löytänyt 11 asiakirjaa. Suurin yksittäinen kokonaisuus sijaitsee Ruotsin valtionarkistossa nimellä Svenskt Diplomatarium Huvudkartoket (SDHK). Kolmas tärkeä keskiaikainen tietolähde on Turun tuomiokirkon Mustakirja (REA).
Iin kappelin (Ijo kapell) syntyaikoja käsittelevistä vähäisistä asiakirjoista voi huomata kaksi pääasiaa. Näihin aikoihin Turun hiippakunta ja Uppsalan arkkihiippakunta kiistelivät Pohjanmaan hiippakuntarajasta ja kumpaan hiippakuntaan Pohjanmaan kappelit kuuluivat. Toiseksi vaikutti epäselvältä muun muassa kuinka kauan Iin kappeli (Ijo kapell) oli ollut jo olemassa. Seuraavaksi esitän muutaman suomennetun asiakirjan, joissa käsitellään näitä ongelmia.
Vanhin Iitä (Ijo) koskeva asiakirja on päivätty 9.5.1374. Siinä Uppsalan arkkihiippakunnan piispa Hemming ja Turun hiippakunnan piispa Hemming ovat sopineet, että Pohjanmaalla sijaitsevat Iin (Ijo) ja Kemin kappelit kuuluvat Turun hiippakuntaan (SDHK 10517).
Seuraava asiakirja on päivätty 16.7.1374. Siinä mainitaan myös, kuinka kauan muun muassa Iin kappeli (Ijo kapell) oli ollut olemassa.
”Koko satakunnan maan seurakunta, joka edellä mainittuna päivänä kokoontui Kokemäen kirkkoon ja jota Turun piispa Johannes (Westfalen) oli kuulustellut Pohjanmaan (Norrbotten) rajasta Uppsalan arkkihiippakunnan ja Turun hiippakunnan välillä ilmoittaa, että Kaakamo kuuluu edelliseen hiippakuntaan, kun taas Kemi, Iijoki (Yjoki), Oulujoki (Ulajoki), Siikajoki ja Padasjoki kuuluvat jälkimmäiseen. Tämä järjestely on ollut voimassa ikimuistoisista ajoista lähtien ja sitä tukevat myös oikeudelliset asiakirjat (SDHK 10562).”
11.5.1375 päivätyssä asiakirjassa on tarkemmin esitetty Iin kappelin (Ijo kapell) alkuaika.
”Turun kirkolliskokous vahvistaa (Uppsalan arkkipiispan ja Turun piispan välisessä kiistassa), että Kemin ja Iin (Ijo kapell) kappelit ovat kuuluneet muistaakseen (så långt det minnes) Turun hiippakuntaan” (DF 836).
Iin kappelin (Ijo kapell) perustamisajankohta ennen vuotta 1374 oli ollut ihmisten muistitiedon varassa. Väittämä ”ikimuistoisista ajoista alkaen” (av ålder) vaikuttaa selvästi liioitellulta. Sen sijaan ilmaus ”muistaakseen” (så långt det minnes) tarkoittaa, että Iin kappelin (Ijo kapell) perustamisajankohta vuonna 1374 eläneiden mukaan oli ehkä 1347 tai vähän sitä ennen. Wikipedia arvioi sen perustamisajankohdaksi 1340–1374.
Jaakko Kyrönlampi, FK, Oulu