Iijoen vastakuoriutuneita pieniä siianpoikasia saatiin tänä keväänä vuosien tauon jälkeen istutuksiin runsaasti, yhteensä 14 miljoonaa. Osuuskunta Team Kalalta kerrotaan, että siikaistutusten onnistuminen perustui Luonnonvarakeskus Luken viime syksynä toteuttamaan hyljekarkotinhankkeeseen.
Karkottimien avulla hylkeet pysyivät Iijokisuun merenpuoleisella alueella. Siiat puolestaan pääsivät nousemaan jokeen sukua jatkamaan. Siiat eivät joutuneet hylkeiden suihin eivätkä hylkeet päässeet tuhoamaan kalastajien emokalapyyntiä.
Hyljekarkottimien ja kalastajien talkootyön ansiosta Iijoen siikahautomolle saatiin 600 litraa hedelmöitettyä siian mätiä. Mädistä kuoriutui keväällä 14 miljoonaa pientä siikaa mereen kasvamaan. Kun hyljekarkottimia ei ole ollut ja hylkeet ovat mellastaneet ja tuhonneet siikoja ja siikahoitoa syksyisin jokialueella, niin mätimäärä ja tätä kautta siikahoito on romahtanut vuodesta 2017 alkaen. Nyt tähän saatiin muutos.
Syksyllä 2022 hyljekarkottimet mahdollistivat siikahoidon ja myös edesauttoivat siian luontaista lisääntymistä. Hyvin onnistuneen siikahoidon tulos on nähtävissä vuosina 2027–2029, kun Ahvenanmaalla asti vaeltavat siiat palaavat takaisin jokeen takaisin siikahoidon kohteeksi. Luontaista kiertoa vastaava siikahoito on jatkunut Iijoella ja Perämeren jokialueilla jo vuosikymmeniä vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Siikahoito tuottaa jälkeläisiä siikahoitoon ja kymmenien tuhansien kilojen vuosittaiset siikasaaliit pitkin Perämeren rannikkoa. Saadaan siikaa, parasta ilmastoystävällistä lähiruokaa.
Nyt Osuuskunta Team Kala sekä Etelä- ja Pohjois-Iin jakokunnat ovat hankkimassa Iijokisuulle omia hyljekarkottimia. Tavoitteena on jatkaa viime syksynä onnistuneita karkotinkokeiluja sekä niiden kehittämistä. Karkottimiin on saatu ja kehittämiseen haetaan EMKVR – Euroopan meri‑, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston tukea. Tavoitteena on vaellussiikakannan ja siikasaaliiden tulevaisuuden turvaaminen.