Iin Näyttämöyhdistys on ilahduttanut iiläistä yleisöä jo vuosikymmenen verran. Pitkään yhdistyksen puheenjohtajana toiminut ja nykyisin sihteerin virkaa toimittava Heidi Tiri muistaa, että aikanaan yhdistys perustettiin, kun Iin kansalaisopiston näytelmäryhmän rinnalle kaivattiin aktiivisempaa näyttämötoimintaa.
– Meillä muutamilla näyttelijöillä oli intoa, ja halusimme tehdä enemmän kuin yhden näytelmän vuoteen ja kokeilla samalla uutta. Perustimme sitten innokkaina yhdistyksen, Tiri muistelee.
Kilpailuasetelmaa kansalaisopiston ja Näyttämöyhdistyksen välille ei kuitenkaan haluttu synnyttää, vaan sen sijaan alusta asti oli selvää, että kaksi tahoa tekisivät keskenään sujuvaa yhteistyötä. Näyttämöyhdistys alkoi hoitamaan kansalaisopiston näytelmien tuottamista.
– Yhdistyksenä hoidamme siis tiedotuksen ja markkinoinnin, lavastuksen, puvustuksen, maskeerauksen ja rekvisiitat. Opisto saa keskittyä perustehtäväänsä, eli opetukseen.
Näyttämöyhdistys ja kansalaisopisto tuottavat kerran vuodessa yhdessä isomman produktion, jonka ensi-ilta painottuu usein kesän korvalle.
Tirin mukaan Näyttämöyhdistyksellä oli alkuaikoina parikymmentä jäsentä, ja nykyään aktiivijäseniä on kymmenisen kappaletta. Tiri sanoo, että porukasta löytyy sekä kokeineita konkareita että uudempaakin verta.
Yhdistyksen kulta-aikaa olivat Tirin mielestä ensimmäiset viisi vuotta sen perustamisen jälkeen. Näytelmät esitettiin tuolloin vielä käytössä olleella Iin Työväentalolla, jonka Tiri muistaa olleen lähes joka näytöksen aikaan tupaten täynnä.
– Onnistuimme löytämään näytelmätekstejä, jotka upposivat iilläiseen yleisöön. Esimerkiksi musiikkinäytelmä Suklaasydän ja sen jatko-osa Tinakuoret murtuu olivat erityisesti iiläisten mieleen. Oma suosikkini on ollut vuonna 2016 esitetty Agatha Christien Hiirenloukku – dekkarien ystävä kun olen, Tiri kertoo.
Suosittuja ovat olleet myös Näyttämöyhdistyksen järjestämät Huilinki Soi ‑konsertit sekä kesäisin Iin Wanhassa Haminassa toteutetut Kirjailijakierrokset, joissa Näyttämöyhdistys on ollut mukana.
– Poikkeuksellista lienee on se, että yhdistyksellämme ei ole ollut kuiskaajaa koko sen kymmenvuotisen historian aikana. Vuorosanat on pitänyt opetella aina huolella ulkoa, Tiri nauraa.
Haasteita Iin Näyttämöyhdistyksen toimintaan tuo tätä nykyä esitystilojen puute kunnassa. Työväentalon tilalle ei ole löytynyt täysin korvaavaa harjoittelu- ja esitystilaa.
– Huilingin näyttämöllä esitykset rajoittuvat kesäkauteen, ja tilassa on omanlaisensa haasteet äänentoiston ja lavasteiden osalta. Kesäkauden ulkopuolella tilakysymys on suuri. Olen tosi harmissani työväentalon kohtalosta ja niin on moni muukin toimija.
Talvet Näyttämöyhdistys harjoittelee Valtarin koulun salissa. Korvaavina sisätiloina esityksille yhdistys on kokeillut Nätteporin auditoriota sekä Rysän taloa. Niiden tunnelma ei kuitenkaan Tirin mukaan yllä siihen, mitä se aikanaan Työväentalolla oli.
Muutoin yhdistyksen toiminta on ollut Tirin mukaan tasaista. Uusi jäseniä otettaisiin kuitenkin mielellään mukaan toimintaan.
– Emme ole sisäänpäin kääntynyt pieni kerho, vaan otamme mielellämme uusia harrastajia matkaan. Mietimme näytelmämme aina se mukaan, että kaikille löytyy sopiva rooli, eikä kaikkien ole pakko edes näytellä. Maskeeraajille, lavastenikkareille ja muuten vaan talkoohenkisille puuhaajille löytyy meiltä myös tilaa.
Huomenna perjantaina koittaa Iin Näyttämöyhdistyksen ja kansalaisopiston tämän vuoden yhteistuotannon ensi-illan aika. Tämän kesän näytelmäksi on valikoitunut Carlo Goldonin Kahden herran palvelija vuodelta 1745. Ohjaajana toimii Matti-Pekka Heikura.
Kahden herran palvelija on italialaisen naamioteatterin klassikkokomedia. Näytelmän päähenkilö, veijarimainen supliikkimestari Rudolf Ruusuvaara ajautuu ikään kuin vahingossa kahden isännän palvelukseen, ja yrittäessään salata asian molemmilta isänniltään, Rudolf on pian aivan solmussa selitystensä kanssa.
Rudolf Ruusuvaaran roolia näyttelevä Tiri paljastaa, että tarinaan mahtuu paljon huumoria, väärinkäsityksiä ja täpäriä tilanteita, mutta myös rakkautta.
Näytelmä on nopeatempoinen ja vaatii täsmällisiä ajoituksia, ja sisältää lisäksi paljon dialogia. Tirin mukaan harjoittelu onkin tuntunut siksi ajoittain haastavalta.
– Emme ole koskaan tehneet tämän kaltaista näytelmää, joten haaste on todellinen. yhdistyksen historian aikana mikään ei ole kuitenkaan mennyt koskaan ihan täysin pieleen, joten kyllä tämäkin näytelmä opitaan ja saadaan nappiin, Tiri sanoo.
Näytelmän musiikista vastaa haitaristi Timo Mäkelä, ja tällä kertaa näyttelijät eivät itse laula. Tiri paljastaa, että lavalle nousee myös kaksi aivan ensikertalaista näyttelijää.
– Kahden herran palvelija on kesäteatteria parhaimmillaan – hyväntuulinen ja koko perheelle sopiva näytelmä, mistä jää hyvä mieli.
Kahden herran palvelijan ensi-ilta on perjantaina 16.6. kello 18 Huilingin näyttämöllä. Kymmenen euron hintaiset liput saa käteismaksulla paikan päältä. Esityksen kesto on noin kaksi tuntia, sisältäen väliajan.