Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde tekee suunnitelmaa sosiaali- ja terveyskeskusten kehittämisestä ja määrästä. Aluehallituksen esityksessä Ylikiimingin, Kuivaniemen ja Yli-Iin hyvinvointipisteiden palveluvalikoima ja toteuttamistapa on esitetty arvioitavaksi uudelleen, samoin kuin Ritaharjun, Rajakylän ja Oulusalon yksiköiden. Oulun keskustaan perustettaisiin uusi sote-keskus, ja samalla muun muassa Haukiputaan, Iin ja Kiimingin sote-keskukset säilyisivät ennallaan.
Pohteella on parhaillaan käynnissä verkkokysely, jossa voi 17.5. saakka ilmaista mielipiteensä sote-puolen suunnitelmista. Viralliset lausunnot tulee jättää 17.5. mennessä Pohteen kirjaamoon. Verkkokysely löytyy osoitteesta https://pohde.fi/tietoa-meista/paatoksenteko/sote-jarjestamissuunnitelma/tarpeenmukainen-sote-keskus/
Avoin, asukkaiden ja järjestöjen seuraava yhteinen info-tilaisuus järjestetään Teams-yhteydellä tiistaina 9.5. kello 17–18.30. Tapahtumiin pääsee osallistumaan Pohteen tapahtumakalenterin kautta.
Päätökset sote-keskusten määrästä ja palveluista tehdään Pohteen aluehallituksessa 13.6. Päätökset laitetaan toimeen vuosien 2023–2025 aikana.
Pelastuspalvelut tulivat sote-palveluiden lailla osaksi Pohdetta vuoden alussa. Pelastustoimenjohtaja Petteri Jokelainen toteaa, että uudistuksen tavoitteena on yhdenvertaistaa pelastuspalvelut koko alueella, tarkentaa kurssia ja ottaa askel kohti uuden toimintaympäristön vaatimia muutoksia.
– Ongelmana meillä on henkilöstöresurssien saatavuus niin sopimushenkilöstön kuin vakituisen väen suhteen. Talouden alijäämä on noin kaksi miljoonaa euroa bruttobudjetin ollessa noin 45 miljoonaa euroa, joten säästöjä pitää löytää vuosien 2024–2025 aikana.
Pelastuspäällikkö, pelastustoiminan palvelualujohtaja Harri Pyyhtiä kertoo, että jatkossa käydään läpi minkälainen henkilöstö, kalusto, tilat, laatu ja valmiudet milläkin paloasemalla on.
– Pitää pystyä vaikuttamaan siihen, tarvitaanko meitä joka paikassa nykyisellä tavalla, jos rahoitus ei riitä. Tämä pitää uskaltaa kysyä ja tästä käydä keskustelua.
Palvelutasoa ei Pyyhtiän mukaan ole se, montako henkilöä milläkin asemalla on työvuorossa, vaan sitä on se, paljonko on väkeä saatavilla kun sitä tarvitaan.
– Meillä on 15 päätoimisia paloasemaa, ja varsinkin pienempiin kuntiin on vaikea saada henkilöstöä. Tiedämme jo nyt muutamia paloasemia, joissa meillä saisi olla enemmänkin sopimushenkilöstöä. Näitä nyt jatkossa selvitellään.
Jokilaaksojen pelastuslaitos ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitos yhdistyivät Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokseksi 1.1.2023. Uudella pelastuslaitoksella on noin 400 päätoimista työntekijää ja 46 pelastusasemaa Kuusamosta Kalajoelle ja Iistä Pyhäjärvelle. Pelastusasemista 41:llä toimii myös sopimuspalokunta.
Vuosittain Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos hoitaa noin 8 000–9 000 pelastustehtävää, näistä noin 2 000–2 500 on ensihoitoa tukevia ensivastetehtäviä. Tämän lisäksi se muun muassa hoitaa palotarkastuksia, antaa turvallisuuskoulutusta, ehkäisee onnettomuuksia sekä antaa rakentamiseen ja kaavoitukseen liittyvää ohjausta.
Jutusta poistettu 2.5. hyvinvointipisteiden virheelliset palvelusisällöt