Elokuussa Virpiniemeen saapuu 120 frisbeegolfaajaa taistelemaan lajin suomenmestaruudesta. Oulun frisbeeseuran isännöimissä frisbeegolfin SM-kilpailuissa kisataan avoimessa sarjassa sekä naisten avoimessa sarjassa.
Oulun frisbeeseuran puheenjohtaja Kajsa Wickström kertoo, että kisavalmistelut ovat käynnissä jo nyt.
– Virpiniemeen on saapumassa hyvä määrä maan huippuheittäjiä. Meillä on kasassa jo hyvin sponsoreita ja ratasuunnitelmiakin on tehty. Nyt odottelemme innolla lumien sulamista, jotta rataa pääsisi tarkastelemaan paikan päälle, Wickström toteaa.
Virpiniemen frisbeegolfrata tarjoaa Wickströmin mukaan Oulun alueen radoista parhaan ympäristön kisojen järjestämiselle kilpakeskuksineen, korkeuseroineen ja maastovaihteluineen. Yhdeksän vuotta vanha rata kaipaisi kuitenkin kunnostamista ennen SM-kisoja.
– Rata on avattu vuonna 2012, ja sen jälkeen sitä ei ole oikeastaan muutettu yhtään: tiipaikat ovat alkuperäiset ja kovassa käytössä kuluneet. Väylien välillä on kaadettu puita, mikä on tehnyt muutamista kohdista vähän turvattomia, sillä riskinä on heittää kiekko naapuriväylälle. Radalle on muodostunut myös muutama sokkokohta, joissa pelaajien on oltava erityisen tarkkoina.
Wickström painottaa, että rataa ei haluta kunnostaa vain yhtä kisaa varten. Tavoitteena on, että frisbeegolfradan perusparannuksella saadaan entistä parempi rata kaikille frisbeeharrastajille käytettäväksi.
– SM-kisojen yhteydessä talkoillaan muutenkin, joten perusteellisemmilla kunnostustalkoilla saisimme hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla. On turhaa tehdä isoja parannuksia vain yhtä kisaa varten, vaan kunnostus pitää suunnitella niin, että toimenpiteet palvelevat jatkossakin. Myös Virpiniemen ulkoilualueen muut käyttäjät on otettava huomioon parannuksista päätettäessä.
Wickström kertoo, että Virpiniemen radan kunnostustarpeesta on ilmoitettu myös Oulun kaupungille. Vahvistusta peruskorjaukselle ei olla kuitenkaan vielä saatu.
– Oulun kaupunki on tukenut toimintaamme aina hyvin, joten toivotaan, että myös Virpiniemen radan perusparannukselle saataisiin vihreää valoa. Frisbeegolfradoille on Oulun alueella käyttäjiä, eivätkä radat ole kalleimmasta päästä olevia urheilurakenteita.
Koronapandemia on näkynyt Wickströmin mukaan räjähdysmäisenä kasvuna frisbeegolfin harrastajamäärissä. Aktiiviharrastajien kautta on kulkenut sanaa uusista kasvoista radoilla, ja myös seuran jäsenmäärä on kasvanut.
– Etenkin nuoria harrastajia on uskaltautunut radoille entistä enemmän. Frisbeegolfin harrastamista ei ole missään vaiheessa kielletty, sillä sitä harrastetaan ulkona, jolloin myös turvavälit on mahdollista pitää. Lisäksi se on hyvää terveysliikuntaa.
Talvella Virpiniemen ulkoilualue on hiihtäjien käytössä, mutta Wickströmin mukaan Oulun radoista Hiirosessa, Toppilassa, Pikkaralassa ja Kiimingin Honkimaalla on mahdollista frisbeegolfata myös talvella.
– Talvella väylät ovat lumen tuoman lisähaasteen vuoksi vähän lyhyempiä kuin kesällä. Honkimaan talvirata on suunniteltu putteriradaksi ja sen väylät ovat lyhyitä ja teknisiä, joten talvella siellä on hyvä harjoitella lähipeliä, Wickström vinkkaa.
Lajin aktiivisin kausi alkaa kesän kynnyksellä maan kuivuessa. Aloittelija pääsee Wickströmin mukaan alkuun kolmen kiekon aloitussetillä ja hyvillä ulkoilukengillä.
– Sopu sijaa antaa, kunhan muistetaan kohteliaisuus ja varovaisuus radoilla liikkuessa. Mukaan mahtuu vielä vaikka kuinka paljon harrastajia.