Poniajelua, makkaranpaistoa, mukavaa yhdessäoloa ja ulkoilua kuului aurinkoisen syyspäivän ohjelmaan Esperin hoivakodissa Santaholmalla viime viikolla. Virkistyspäivän ideoi oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskeleva Tuija Kemppainen, joka työskentelee Esperissä. Pienimuotoisen tapahtuman järjestäminen kuului yhtenä osana hänen opintoihinsa näyttötyönä.
Päivän ohjelma toteutettiin yhdessä hoivakodin henkilöstön kanssa ja mukaan päivään kutsuttiin myös asukkaiden omaisia. Suloinen shetlanninponi Ami ihastutti myös lapsivieraita, ja kyytiä hoivakodin pihamaalla tarjottiin kaikille halukkaille.
– Kun aloin suunnitella tapahtumaa, minulla tuli heti mieleen pyytää mukaan ponia Alarmi Stablesin tallilta Taatanperältä, ja se sopi hyvin Seppo Pekkalalle. Näin asukkaat pääsivät kärryajelulle kenties verestämään vanhoja muistoja ja tietenkin myös rapsuttamaan ponia.
Oulussa asuvalla Virpi Kaivorinteellä oli sopivasti töistä vapaata ja kun kaksospojat Veikko ja Väinö pääsivät koulusta, he kiiruhtivat Esperiin. Virpin äiti Anna-Liisa Veijola sai paikan Esperistä Haukiputaalta, kun Kuivaniemen hoivaosasto suljettiin.
– Hieno juttu, nyt on lyhyempi matka tulla häntä tapaamaan. Myös Anna-Liisan sisar Helvi Väänänen asuu myös Esperissä, jolloin kummpaisekin voi tavata samalla kertaa.
Virpi Kavorinteen mielestä virkistyspäivä poniajeluineen oli tosi kiva. On hyvä idea tuoda myös eläimiä vanhusten iloksi. Eläimet voivat olla hyvin terapeuttisia, kun niitä saa rapsuttaa ja hoivata. Kaksospojat Veikko ja Väinö käyvät myös Esperissä aina kun ehtivät. He saavat usein vastata hoivakodin väen kysymyksiin oletteko kaksosia?
Esperin tiimivastaava Anu Honkanen kertoi, että taannoin erään asiakkaan toive oli, että saisipa vielä kerran pitää kissaa sylissä. Sitä toivetta ei ollut vaikea toteuttaa.
– Meillä täällä on vieraillut kissoja ja koiria.
Erilaiset virikkeet, liikunta ja ulkoilu ovat tärkeitä asioita asukkaille, ja niitä on hoivakodin arjen ohjelmassa joka päivä kunkin asukkaan kunnon ja voimavarojen mukaan. Asukkaat voivat osallistua myös hoivakodin päivittäisiin arkiaskareissin sekä harrasteryhmiin. Hoivakodissa vietetään yhdessä myös vuotuisjuhlia ja syntymäpäiviä. Myös esiintyjiä käy ilahduttamassa asukkaita. Säännöllinen vierailija on muusikko Jore Siltala, jonka tahdissa pistetään toisinaan tanssiksikin.
Tietenkin myös omaisten käynnit ovat asukkaille tärkeitä, ja vierailijoita käykin talossa mukavasti. Tällä hetkellä käy säännöllisesti myös yksi vapaaehtoinen ulkoiluttaja.
Anu Honkasen mukaan Esperin henkilöstötilanne on hyvä, eikä hoivakodissa podeta hoitajapulaa. Vakituista henkilökuntaa on 20 plus kymmenkunta keikkatyöntekijää.
Esperi hoivakoti Santaholma avattiin vuonna 2015. Kahdessa ryhmäkodissa on yhteensä 30 paikkaa ikäihmisille ja muistisairaille vakituiseen tai tilapäiseen asumiseen. Tällä hetkellä kaikki paikat ovat täynnä.
Timo Kesäläinen tuli katsomaan 99-vuotiasta isäänsä, Karjalasta syntyisin olevaa Veijo Kesäläistä Esperiin. Hän oli iloinen voidessaan osallistua virkistyspäivään isän kaverina. Mukana hänellä oli pussillinen porkkanoita, koska tiedossa oli, että paikalla on myös poni viihdyttämässä asukkaita.
– Olen todella onnellinen, että isä pääsi tänne hoivakotiin viime vuoden lopulla. Veljeskodista ei löytynyt paikkaa. Paljon on nyt huolta pois. Sisareni asuu Haukiputaalla ja käy usein katsomassa isää, mikä on hienoa, sillä itse asun kauempana. Olemme todella tyytyväisiä hoitoon ja hoivaan, Kesäläinen kiitteli.
Veijo Kesäläinen kävi myös ponikärryn kyydissä, ja mikä ainutlaatuista, samoilla rattailla hänen kanssaan istui toinen Esperin hoivakodin 99-vuotias asukas.
Tuija Kemppainen Haukiputaalta aloitti keväällä oppisopimusopiskelun lähihoitajaksi Suomen Diakoniaopistossa (DIAK) ja työskentelee oppisopimuksella Esperissä Santaholmalla. Hän on aiemmalta ammatiltaan erityisliikunnanohjaaja ja tällä hetkellä virkavapaalla Oulun kaupungilta. Hän on työskennellyt 21 vuotta kunnan ja kaupungin palveluksessa aloittaen uimaopettajana, kun Vesi-Jatuli avattiin 2003.
Lähihoitajaopintoihin hänet innosti halu kokeilla uutta ammattia. Sikäli ala ei ole ihan uusi, sillä erityisliikunnanohjaajana hän on työskennellyt paljon ikäihmisten ja erityisryhmien parissa niin uimahallilla kuin muissakin toimipaikoissa.
Tuija Kemppainen kertoo, että oppisopimuskoulutus on hänelle juuri passeli opiskelumuoto ja vastannut täysin odotuksia. Hänet on otettu Esperissä todella hyvin vastaan. Hänen omaohjaaja työpaikalla on Outi Parantainen.
– Täällä on hyvä ilmapiiri niin, että kaikki auttavat toisiaan. Olen saanut opastusta ja neuvoja aina tarvittaessa ja toimia myös oma-aloitteisesti.
Opiskelurytmi kaksivuotisessa oppisopimuskoulutuksessa on sellainen, että viikossa on yksi lähipäivä koululla sekä tehtäviä ja verkkokursseja, mutta muutoin työskennellään käytännön työssä, missä Tuija Kemppaisen mukaan oppii parhaiten.
– Tämä työ on tempaissut minut mukaansa aivan täysin!
Ami-ponin onnenpäivä
Jos Esperin virkistyspäivä oli talon väelle mieluisa, oli se sitä myös vierailevalle tähdelle, pienelle ja söpölle Ami-ponille. Rapsutuksia ja herkkuja. Jos niitä ei heti kuulunut, Ami kopsutteli kaviollaan maata varsin vinhasti. Ensin oli kuitenkin työ hoidettavana, kärrykierrokset hoivakodin pihalla, sitten vasta huvi – porkkanoiden rouskuttaminen.
Ami on 20-vuotias shetlanninponi, joka on kuin kotonaan isoissakin yleisötapahtumissa. Äskettäin poniherra oli Oulunpäivien maskottina Rotuaarilla.
– Amin herkkua ovat etenkin omenat ja porkkanat, kertoi Seppo Pekkala. Hän uskoo, että jos hyvin menee, Ami on samoissa hommissa vielä kymmenenkin vuoden päästä Alarmi Stablesin tallilla ja tapahtumissa.
Pekkala kertoi, että Ami on vahva ja vähän jääräpäinen, kuten shetlanninponit yleensäkin, mutta kiltti luonteeltaan. Shetlanninponi eli ”shettis” on Iso-Britannian Shetlannin saarilta kotoisin oleva alkuperäisrotu. Shetlannninponeja käytettiin 1800-luvulla Britanniassa hiilikaivoksissa, kun naisten ja lasten kaivostyöskentely kiellettiin. Ponit olivat riskejä ja mahtuivat pienen kokonsa ansiosta ahtaisiinkin paikkoihin.
Palkkioksi onnistuneesta vierailusta Ami sai pussillisen hoivakodissa kerättyjä leivänpaloja ja porkkanoita.
– Tämä taitaakin olla Amille se maailman paras paikka! arveli Pekkala.
Hän kertoi myös hauskoista sattumuksista, kun tytär talutti pikku ponin kodin olohuoneeseen. Siitä isä ei tosin ollut kovin riemuissaan, Pekkala muisteli hymyssä suin. Onpa tytär kärrytellyt Amin kanssa Taatanperältä Putaan-Pullalle ostamaan herkkuja, kun molemmilla alkoi tehdä pullaa mieli.
Hyvä arki ja oikeus ulkoiluun
• Ikäinstituutin kampanja Vie vanhus ulos jatkuu syyskuun loppuun. Tavoitteena on nostaa esiin toimintakyvyltään heikentyneiden iäkkäiden oikeus säännölliseen ulkoiluun.
• Mukaan on kutsuttu vanhustyön ammattilaiset, järjestöt, vapaaehtoiset, läheiset ja naapurit ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa. Tietoa kampanjasta: www.vievanhusulos.fi
• Lokakuun ensimmäisellä viikolla vietettävän vanhustenviikon teema: Hyvä arki, hyvä mieli!
• Vanhustenviikolla järjestetään monipuolisesti tapahtumia myös Rantapohjan alueella.