Oulun kaupunginvaltuutettu Saija Hyvösen (ps.) ja muiden allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa esitettiin, että Oulun Energia ja sen omistaja Oulun kaupunki selvittävät, voidaanko Oomi Energian omistajaohjauksen kautta vaikuttaa oululaisiin kotitalouksiin ja yrityksiin myytävän sähkön hinnan kohtuullistamiseen. Hintaa voitaisiin kohtuullistaa esimerkiksi käyttämällä Oulun Energialle tulevia myyntivoittoja siten, että sähkön kuluttajahinnalle asetetaan kohtuullinen hintakatto.
Myös Mikko Raudaskoski (vas.) kysyi jättämässään valtuustoaloitteessa, mitä eri mahdollisuuksia kaupungilla on vaikuttaa Oulun Energia Oy:n myynnin hintaan asiakkailleen tai miten Oulun Energia voi tarvittaessa irtautua Oomin jäsenyydestä, mikäli Oomista ei ole taloudellista hyötyä Oulun Energian omistajille. Molemmat valtuustoaloitteet jätettiin viime vuoden lopulla.
Oulun kaupunginhallitus totesi maanantain kokouksessa antamassaan vastauksessa, että kaupunki ei pysty vaikuttamaan sähkön hintaan, koska Oulun Energia ei myy sähköä vähittäisasiakkaille ja hinnat määräytyvät markkinoilla. Oulussa sähköä kulutetaan noin 2,5 terawattituntia vuodessa ja Oulun Energia tuottaa noin 1,1 terawattituntia vuodessa, joten Oulussakin ollaan pitkälti sähkömarkkinoiden varassa. Kaikki kaupunkilaiset eivät myöskään ole Oulun Energian verkon piirissä, vaan kaupungin alueella toimii muitakin sähkönjakeluyhtiöitä.
Oulun Energian puolesta sähkön myy kuluttajille valtakunnallisesti toimiva Oomi, josta Oulun Energia on yksi monista Oomin omistajista 23,9 prosentin osuudella. Merkittävää päätösvaltaa Oomissa käyttävät myös Vantaa, Lahti ja Pori. Oomi on perustettu, koska sillä on isompana toimijana paremmat edellytykset menestyä vahvasti kilpailluilla sähkönmyyntimarkkinoilla ja hallita riskejä.
Oulun kaupungilla tai Oulun Energialla yhtenä Oomin omistajana ei ole mahdollisuutta vaikuttaa yhtiön hinnoittelupäätöksiin eikä siten myöskään hintakaton asettamiseen. Talvella 2023 pörssisähkön hinta on laskenut merkittävästi ja lukuista sähkömyyjät ovat tiedottaneet tulevista sähkön myyntihintojen laskemisesta. Valtio on päättänyt useista taloudellisista tukitoimista sähkölaskujen helpottamiseksi.
Kaupunginhallitus toteaa, että Oomin omistamisesta on hyötyä Oulun Energialle. Oomi on perustettu, koska sillä on isompana toimijana paremmat edellytykset menestyä vahvasti kilpailluilla sähkönmyyntimarkkinoilla ja hallita riskejä. Vuonna 2022 pieniä sähkönmyyntiyhtiöitä on mennyt konkurssiin, mikä on aiheuttanut haasteita niiden asiakkaille.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ