Halosenlahden kyläyhdistys käynnisti keväällä 2022 Vareputaanojan kuormitusselvityksen ja suunnitelman vesienhoidon toimenpiteiksi. Tavoitteena on kunnostustöillä parantaa vesistön tilaa, luonnon monimuotoisuutta ja myös virkistyskäyttömahdollisuuksia. Alueella tehtiin kenttätöitä ja otettiin vesinäytteitä viime kesänä.
Ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa ProAgria Oulusta ja suunnittelubiologi Juha Siekkinen Kosteikkomaailmasta olivat esittelemässä valmistunutta Vareputaanojan kuormitusselvitystä ja toimenpide-ehdotuksia asukkaille vesienhoitoillassa Halosenniemen Koivuhaassa viime keskiviikkona.
Selvityksen yhteenvetona kuultiin, että eri puolilla valuma-aluetta on vesien tilan parantamiseksi paljon mahdollisia kohteita ja paikkoja erilaisille kunnostustoimille. Yläpuolisella alueella voidaan parantaa veden pidätyskykyä, kun taas alapuolisilla valuma-alueilla toimenpiteet kohdistuvat pääosin ravinteiden ja kiintoainesten pysäyttämiseen ja uoman ekologisen tilan parantamiseen.
Vareputaanojan ja Pahaojan tila on huolettanut alueen asukkaita jo vuosikymmeniä. Merkittävä on myös Vääräojan vaikutus alueella. Vareputaanojasuu on heinittynyt ja osin kasvanut umpeen. Ojitukset mahdollistavat valumavesien purkautumisen edelleen Halosenlahteen ja merelle. Alueella on metsän ohella paljon turvemaata ja suometsien ojituksia, joista lähtee liikkeelle ravinteita ja kiintoainetta. Koko valuma-alueen koko on reilut 31 hehtaaria.
Vesienhoidon toimenpiteiden toteuttajina ja rahoituksen hakijoina voivat olla yksittäiset maanomistajat, vesialueen omistajat, yhteisöt, yritykset ja yhdistykset. Toimenpiteet ja kohteet on suunniteltu niin, etteivät ne aiheuta haittaa peltoviljelylle, metsätaloudelle tai alueen haja-asutukselle. Esitetyt toimet ovat maanomistajille vapaaehtoisia.
Tavoitteena on, että pikimmiten votaisiin löytää 2–3 kohdetta, joiden toteutus käynnistyisi parin vuoden sisällä.
Vareputaanojan kuormitusselvityksen tekemisessä haasteena oli laaja alue, summasi Maarit Satomaa.
Hänestä erittäin positiivinen asia on, että kyläyhdistys on ottanut tällaisen yhteisöllisen asian viedäkseen sitä eteenpäin.
– Tämän suunnitelman ja kartoituksen kautta koko valuma-alueen toimijat ja maanomistajat saavat arvokasta tietoa siitä, miten vesien tilaa voidaan parantaa. Selvityksestä ja mahdollisista jatkotoimista ollaan hyvin kiinnostuneita.
– Vareputaanojalta on myös tullut tietoa esimerkiksi tilusjärjestelyistä ja vinkattu mahdollisia alueita, missä on tulevaisuudessa maanomistusolosuhteet suotuisat vesienhoidon toimenpiteille, kiitteli Satomaa.
Tällä hetkellä on hyvin tarjolla erilaisia rahoituslähteitä suunnitelmassa esitettyihin toimenpiteisiin. Rahoitusta on mahdollista hakea useammasta eri rahoituskanavasta. Ennen konkreettisia toimia kohteelle tulee laatia tarkemmat toteuttamissuunnitelmat ja hankkia tarvittavat maa- ja vesialueiden luvat. Tarkempi suunnitelma tehdään aina maanomistajan kanssa.
Jukka Tuohino Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta neuvoi, että ensiksi kannattaa miettiä mitkä toimet ovat vesienhoidon kannalta merkittäviä ja vaikuttavia, jonka jälkeen voi selvittää mistä taholta juuri sellaiseen kohteeseen on mahdollista saada rahoitusta.
Tähän mennessä Vareputaanojan valuma-alueella alueella on toteutettu 2021 Kemara-rahoituksella kosteikko yksityisen maanomistajan ja Metsäkeskuksen yhteisenä luonnonhoitohankkeena.
Kuormittavia tekijöitä Vareputaanojan valuma-alueella ovat metsätalouden toimenpiteet, suo-ojitukset, maatalous, ihmisen toiminta (rakentaminen, maa-aineisten otto), hulevedet ja maaperä.
Erityisen merkittävää alueella on silmin nähdenkin havaittava rautasakkaongelma, johon on keksittävä ratkaisuja. Maaperässä esiintyy merkittävästi mustaliuskealueita ja happamia sulfaattimaita. Nämä rajoittavat kaivamalla tehtäviä toimenpiteitä. Myös kuivatushankkeet näillä alueella on suunniteltava tarkasti.
Tärkein työ alueella onkin ehkä saada rautasakka sitoutumaan erilaisiin vesiensuojelurakenteisiin, kuten puunippuihin ja pintavalutuskenttiin.
Rautasakkaongelmaa valotti laajemmin Markus Saari Pohjois-Pohjanmaan ELY:stä. Vareputaan valuma-alue kuuluu samaan Kiimingin mustaliuskejaksoon kuin Jäälinjärvi, missä on tehty ansiokkaasti vesistönhoitotyötä ja etsitty ratkaisuja myös vaikeaan rautasakkaongelmaan, kertoi Saari.
Sama ongelma piinaa myös Kalimenjokea. Rauta värjää veden ruskeaksi ja tuhoaa vesistön ekologista tilaa. Saaren mukaan rautasakan suhteen avainasemassa on vähentää pysyvästi vesistöön kohdistuvaa hajakuormitusta.
Juha Siekkinen Kosteikkomaailmasta esitteli esimerkkejä vesienhoidon toimenpiteista, joita voivat olla laskeutusaltaat, kosteikot, kasvillisuusvyöhykkeen perustaminen, puukasetit sekä tukitut tai padotut ojat. Vaihtoehtona on sekä pienempiä että mittavampia hankkeita. Kustannuksiltaan kosteikon perustaminen on kallein.
Aiemmassa vesienhuoltoillassa Koljun majalla keskusteltiin myös Halosenlahdensuun ruoppauksesta todeten, että sen vaikutukset voisivat jäädä “ensiapuna” lyhytaikaisiksi, mikäli yläpuolelta tulevia ravinteiden ja kiintoaineiden kulkeutumista ei saada hillittyä.
Viime viikolla vesienhoitoillassa tuotiin esille alueella alkava tuulipuistorakentaminen ja sen vaikutukset, ja onko tuulivoimayhtiöillä vastuuta osallistua myös vesienhoitotyöhön. Pohjantien rakentamisella todettiin myös olleen vaikutusta valuma-alueelle. Tielaitoksen osallistumista hankkeisiin kannattaa myös selvittää.
Tietoa vesistöä parantaviin hankkeisiin haettavista rahoituslähteistä löytyy sivustolta: https://rahatpintaan.fi