Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta hyväksyi 24.1. asemakaavan muutosluonnoksen, joka koskee tonttijakoa Virpiniemen, Meriniemen ja Kellonlahden alueilla. Asemakaavamuutos sallisi pysyvän asumisen mahdollisuuden aiemmin kyseisissä kortteleissa loma-asuntoja varten kaavoitetuilla tonteilla, joiden omistajat tai vuokraajat ovat nyt hakeneet kaavamuutosta. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi päivitetyn asemakaavan muutosluonnoksen äänin 10–3.
Aino-Kaisa Manninen (vihr.) esitti Ville Luotolan (vas.) kannattamana, että yhdyskuntalautakunta keskeyttää kaavoituksen maankäyttö- ja rakennuslain sekä kaupunkistrategian vastaisena. Äänestyksessä esitystä kannatti Reetta Pirttikoski (vihr.).
Asemakaavan muutosluonnoksen hyväksymistä kannatti 10 jäsentä: Jani Törmi (ps.), Jorma Leskelä (kesk.), Eeva-Maria Parkkinen (kesk.), Tuija Patana (kesk.), Mikko Merihaara (kok.), Atte Syväniemi (kok.), Pirjo Bastman (kok.), Annemari Enojärvi (ps.), Joni Meriläinen (sd.) ja Suvi Röntynen (vas.).
Kolme kaavan hyväksymistä vastustanutta jäsentä jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.
Asemakaavaluonnos laitetaan yleisesti nähtäville. Lopullisesti asemakaavamuutoksen hyväksyy valtuusto. Kaavan on tavoitteena valmistua vuoden 2023 aikana.
Asemakaavaluonnos oli esillä viime vuoden keväällä, jolloin siitä jätettiin kuusi muistutusta ja yksi lausunto. Lautakunta hyväksyi nyt kaavoituksen vastineet niihin. Mielipiteenä esitettiin muun muassa, että kaavamuutos on maakuntakaavan, yleiskaavan, maankäyttö- ja rakennuslain sekä Oulun kaupunkistrategian vastainen, aiheuttaa veronmaksajille kuluja eikä ole tasa-arvoisuusperiaatteen mukainen. Kaavoituksen vastauksen ja lautakunnan päätöksen mukaan asemakaavan muutos mahdollistaa pääosiltaan yleiskaavan toteutumisen.
Pysyvän asumisen mahdollisuus on kaavaluonnoksessa osoitettu 152 loma-asumiseen ja 7 matkailupalveluun varatulle tontille. Korttelialueilla on kaikkiaan 200 tonttia. Alue on pääkäyttötarkoitukseltaan asemakaavoitettu loma-asuntojen ja matkailun kortteleiksi, joilla oleville tonteille kaavamuutosta nyt hakeneilla on jatkossa mahdollisuus pysyvään asumiseen. Kaavamuutoksesta on päätetty periä 350 euron kiinteä maksu tonttia kohti. Kaupungille kaavoituksesta koituviksi kustannuksiksi on jossain kohtaa arvioitu 90 000 euron kokonaissummaa.
Asemakaavan muutos käynnistyi useiden yksityisten maanomistajien aloitteesta. Asia on ollut tapetilla liki vuosikymmenen ajan. Vuodesta 2014 maistraatti otti käyttöön valtakunnallisen menettelyn, jossa se ei enää kirjaa vakituista osoitetta vapaa-ajanasuntoihin. Osalla asemakaavan muutosalueen loma-asunnoista asutaan jo vakituisesti. Myynnin yhteydessä uusi omistaja ei ole enää saanut vakituista osoitetta vapaa-ajanasuntoon.
Ratkaisuksi pitkään hiertäneeseen asiaan tuli kaupunginvaltuuston 2020 tekemä poliittinen päätös vaiheittaisen asemakaavamuutoksen tekemisestä Virpiniemen, Meriniemen ja Kellonlahden asuinalueelle, mikä mahdollistaa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutoksen maanomistajan tarpeen mukaan. Kaupungin kaavoituksessa lähdettiin toteuttamaan päätöstä ja tavoitteen saavuttamista asemakaavamuutoksella.
Viimeisimmässä valmistelussa tehtiin joitakin muutoksia tonttirajauksiin ja määräyksiin. Koko kaava-alueelle on lisätty muun muassa merkintä, joka sisältää määräyksiä rakennustavasta, hulevesien käsittelystä sekä Meriniemen aluetta koskevia merivesitulvaan ja maaperään liittyviä rakentamisrajoituksia.
Kaavamuutoksen myötä alueen asukasmäärä voisi nousta noin 600 henkilöön. Asemakaavan valmistelun yhteydessä on myös arvioitu vaikutuksia, joita kaava aiheuttaa muun muassa yhdyskuntarakenteeseen, rakentamiseen, liikenteeseen, Virpiniemen matkailu- ja liikuntapalveluiden kehittämiseen.
Alueelta matkaa Haukiputaan keskukseen on7 ja Kellon keskukseen 4,5 kilometriä. Lähimmät joukkoliikennereitin pysäkit sijaitsevat neljän kilometrin päässä.