Suomen ensimmäiset aluevaalit ovat alkaneet ennakkoäänestyksellä. Vaaleilla valitaan aluevaltuutetut, jotka päättävät terveydenhoitoon, sosiaalihuoltoon ja pelastustoimeen liittyvistä asioista.
Pohjois-Pohjanmaalla vaaleilla valitaan 79 aluevaltuutettua Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Vaaleissa on ehdokkaita koko Pohjois-Pohjanmaan alueelta. Äänioikeutetut voivat äänestää ketä tahansa oman hyvinvointialueensa ehdokasta.
Hyvinvointialueet hoitavat vuoden 2023 alusta kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Vaaleilla valitut aluevaltuutetut päättävät muun muassa, mitä palveluja missäkin paikassa tarjotaan.
Uudistuksen sanotaan mahdollistavan entistä yhtenäisemmät palvelut. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta, mutta myös hillitä kustannusten kasvua.
Rantapohja kysyi puolueiden puheenjohtajilta muun muassa, miten palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla. Vastauksissa tarjotaan ratkaisuksi muun muassa digipalveluja sekä henkilöstön liikkuvuutta.
Pohjois-Pohjanmaa on kolmanneksi suurin Suomeen muodostettavasta 21 hyvinvointialueesta. Täällä hyvinvointialueeseen liittyy 30 kunnan sosiaali‑, terveys- ja pelastustoimen palvelut. Työntekijöitä hyvinvointialueellamme tulee olemaan noin 17 000–18 000. Pääosin valtiolta tulevan budjetin loppusumma on lähes 1,6 miljardia euroja. Alueen laajuus sekä rahan ja henkilöstön riittävyys nousivatkin esille Rantapohjan kysyessä puoluejohtajilta uudistuksen suurimmasta haasteesta Pohjois-Pohjanmaalla.
Rantapohja kysyi puolueiden puheenjohtajilta myös tarvetta kunta- tai palvelualuekohtaisille neuvottelukunnille. Osa näkee ne tarpeelliseksi, osa täysin tarpeettomiksi.
Äänestysaktiivisuuden on veikattu jäävän alhaiseksi Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa. Puoluejohtajien arvaukset äänestysaktiivisuudesta liikkuvat 29 ja 58 prosentin välillä.
Rantapohja kysyi vaaleista tällä hetkellä eduskunnassa olevilta puolueilta. Vastaajina ovat puolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajat SDP:stä, perussuomalaisista, kokoomuksesta, keskustasta, vihreistä, vasemmistoliitosta, ruotsalaisesta kansanpuolueesta, kristillisdemokraateista, Liike Nytistä sekä Valta kuuluu kansalle ‑puolueesta. Näiden lisäksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen vaaleissa on ehdokkaita seuraavista puolueista: Suomen kansa ensin, liberaalipuolue, siniset, kristallipuolue, kansalaispuolue, piraattipuolue, Suomen kommunistinen puolue sekä ehdokas yhteislistaan kuulumattomasta valitsijayhdistyksestä.
Kommentti: Kaikkea kaikille
Sote-uudistuksella tavoitellaan entistä parempia palveluita niin, etteivät kustannukset kasvaisi. Se on yhtälö, joka kuulostaa hankalalta toteuttaa
Kysyimme puolueiden puheenjohtajilta, miten palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla. Vastauksia lukiessa olo on kuin karkkikaupassa, josta saa kauhoa säkkiin joka lajia niin paljon kuin vain haluaa. Jos kaikki tuo luvassa oleva hyvä toteutuu, niin mikäs meidän on syrjäkylilläkään asustellessa.
Omien ja läheisteni kokemusten mukaan meillä saa nykyisinkin todellisessa hädässä hoitoa yleensä nopeasti ja tehokkaasti. Kiireettömämpien asioiden osalta ei voi sanoa samaa. Niissä hoidon taso ja saatavuus vaihtelevat niin, että itkettää. Jos sote-uudistus tuo siihen parannuksen, niin tervetuloa!
Käsillä oleva historiallinen uudistus ujuttaa lonkeroitaan niin monelle taholle, ettei sitä tavallinen pulliainen ymmärräkään. Siksipä nyt pitäisi osata valita asiaa ymmärtävät edustajat lyömään viisaat päät yhteen ja viemään asiaa eteenpäin.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.