Rantapohja kysyi sote-uudistuksesta ja aluevaaleista eduskuntapuolueiden Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajilta. Vastaajana Pohjois-Pohjanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Kaismo.
Palveluiden parantaminen ja niiden tasavertainen saatavuus ovat uudistuksen lähtökohta. Miten ne saadaan toteutumaan harvaan asutuilla alueilla?
– Kullakin alueella on omat erityispiirteet, jotka kannattaa huomioida kehittämistyössä. Uusia menetelmiä ja toimintamalleja tulee kehittää hyödyntäen digitalisaatiota ja jatkuvasti kehittyvää terveysteknolgiaa, kun ne ovat helposti käytettäviä ja niistä on todellista hyötyä. Digipalveluita pitää myös yhdistellä: esimerkiksi hoitaja paikan päällä, lääkäri etänä. Palvelusetelin käyttöä tulee lisätä.
Mikä on Pohjois-Pohjanmaalla sote-uudistuksen suurin haaste ja miten se ratkaistaan?
– Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen rahoitus tulee olemaan tiukissa raameissa jo lähtiessään. Huoltosuhteen heikkeneminen on yksi isoimmista haasteista. Lisäksi muun muassa palkkojen harmonisointi, IT-infran yhdistäminen ja keskussairaalan kohoavat kiinteistökustannukset aikaansaavat jopa kymmenien prosenttien kustannuspaineita ajan mittaan. Pitää välttää keskinäistä eripuraa ja saada aikaan kehittämisen ilmapiiri. Sote-ammattilaisten työhyvinvointiin ja sen parantamiseen tulee kiinnittää huomiota. Näin pystymme vaikuttamaan alan veto- ja pitovoimaan ja siten työvoiman saatavuuteen.
Tarvitaanko aluevaltuuston ja ‑lautakuntien tueksi esimerkiksi kunta- tai palvelualuekohtaisia neuvottelukuntia varmistamaan alueen äänen kuuluminen päätöksenteossa?
– Kuntakohtaisille neuvottelukunnille voi jäädä varsin vähän varsinaista päätettävää, joten niiden tarve kannattaa analysoida toiminnan alettua. Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus on luomassa erillistä alueellisten kuntavaikuttajien hyvinvointisektorin verkostoa, jota käytetään apuna tiedonsiirrossa, ideoinnissa ja päätöksenteon taustojen selvittelyssä.
Veikkauksesi äänestysprosentiksi?
– 35 %.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.