Hotelli-ravintola Samanttassa Haukiputaalla puhaltavat uudet tuulet. Tiloja on uudistettu kauttaaltaan viime kuukausien aikana ja työt jatkuvat. Parasta aikaa kunnostetaan entisen pub-yökerhon tilaa, johon avataan uusi illallisravintola Lankku Steakhouse.
Yrittäjäpariskunta Susanna ja Kimmo Kallio ovat innoissaan uudistuksista, joilla asiakkaalle ja hotellivieraille voidaan tarjota suositun lounaan ohella ruokailumahdollisuus myös ilta-aikaan.
Lankku Steakhousen tilat on tarkoitus saada valmiiksi niin, että ravintola voidaan avata alkuvuodesta. Konsepti ja brändi ovat valmiina ja uusien työntekijöiden rekrytointi alkamassa. Illallisravintolan nimeksi valikoitui brändiä mietittäessä Lankku Steakhouse. Nimi viittaa paikalliseen sahaperinteeseen ja samalla myös pihvitarjontaan painottavaan ravintolaan. 150 neliön suuruiseen illallisravintolaan on sisäänkäynti hotelli-ravintolan aulasta.Tilat uudistetaan lattiasta kattoon ja sisustetaan sisustussuunnittelutoimisto Valava:n suunnitelmien mukaisesti paljon puuta sisältävin elementein viihtyisäksi ruoka- ja seurusteluravintolaksi. Paikkoja A‑oikeuksin varusteltuun ravintolaan tulee noin 80:lle.
– Visiona on tarjota hyvää ja tasokasta ruokaa kohtuulliseen hintaan, luonnehtivat Kalliot.
Illallisravintola on tarkoitettu kaiken ikäisille asiakkaille. Ravintolaan tulee myös yksi yli seitsemän metriä pitkä pöytä, jossa voivat myös isommat porukat ruokailla yhdessä. Suunnitelmissa on, että ravintola avataan illansuussa ja se palvelisi joka päivä myöhään iltaan, mutta ei yöhön asti. Samanttan suosittu lounas isossa ravintolasalissa jatkuu buffet-tyylillä tuttuun tapaan.
Korona-ajan rajoitukset ovat koskettaneet hotelli- ja ravintola-alaa rankasti. Samanttassakin lounastarjoilu jouduttiin keväällä sulkemaan ja lomauttamaan työntekijät. Hotellipuoli hiljeni miltei tyystin. Pakollinen pysähdys sysäsi yrittäjät miettimään syvällisesti uusia suunnitelmia ja tulevaisuutta. Hieman lomaakin voitiin pitää, ensimmäistä kertaa vuosiin. Lamaannuksen sijasta ideat ja innostus seurasivat toisiaan. Susanna ja Kimmo Kallio päättivät, että nyt on sopiva aika kunnostaa ravintolasalin katto ja lounaslinjasto. Takapihan ulkoterassi rakennettiin ja kalustettiin uusiksi.
Ravintola-alalla on ajan myötä tapahtunut valtavasti muutoksia, joiden mukaan pitää uudistua. Enää nykyisin eivät tanssiravintolat kannata, ja kulutustottumusten muutokset ovat vaikuttaneet anniskelupaikkojen kannattavuuteen. Samanttassa nähtiin, että pub-yökerhon aika on ohi ja tilalle on luotava uutta. Ideaksi jalostui hyvätasoinen illallisravintola.
Samaan syssyyn kunnostettiin lounasravintolasalin viereinen kokoustila ja alettiin rakentaa ulkoporeallasaluetta ulkoterassin päähän saunatilojen yhteyteen, jotka nekin kunnostetaan rakentamalla kokonaan uusiksi edustustasoisiksi saunatiloiksi.
Kolmikerroksisen hotellin ensimmäisen kerroksen huoneistoja remontoidaan myös parasta aikaa ja kokoustila siellä uusitaan. Hotellissa on huoneita 41. Hotelliosaa laajennettiin 2012 rakentamalla kolmas kerros. Ensi kesänä uusitaan Samanttan etupiha.
Kaikki uudistukset valmistuvat sopivasti ensi vuonna paikan täyttäessä 50 vuotta. Samanttan perustivat Irene ja Sauli Nurmi 1971, ja paikan nimi tuli tuliaisena heidän ulkomaanmatkaltaan. Yrittäjinä aloittivat 80-luvun alusta Kimmo Kallion isovanhemmat Eero ja Mirja Isohätälä perheineen. Kimmon äiti, Tuula Kangas, toimi Samanttan yrittäjänä 31 vuoden ajan. Kimmo aloitti toimitusjohtajana 2012.
Henkilökuntaa Samanttassa on tällä hetkellä 11 ja uuden illallisravintolan myötä tarvitaan vähintään viisi uutta työntekijää. Kimmo Kallio toivoo, että ammattitaitoista henkilökuntaa löytyy, mikä ei ole alalla ihan itsestäänselvää. Samantta työllistää tällä hetkellä myös taitavan kirvesmiehen, mikä on ollut hyvä ratkaisu. Vuokratyövoimaa yrityksessä ei käytetä.
– Meillä on tosi mahtava henkilökunta, olemme kuin yhtä perhettä, kiittää Susanna Kallio.
– Kesäkuun alussa kun lounastarjoilu voitiin jälleen käynnistää, olimme Kimmon kanssa aloittamassa remontin jälkeen isoa siivousurakkaa. Koko henkilökunta yllätti tulemalla talkoisiin, ja saimme kaikki tilat siivottua porukalla, muistelevat Susanna ja Kimmo vieläkin lämmöllä.
Samanttan, viralliselta nimeltään Samatta Hotel & Restaurant’in , tuloaula ja takkatila on uudistettu ja sisustettu viihtyisäksi jo aiemmin, mistä on tullut paljon myönteistä palautetta asiakkailta. Susannan sormet syyhyvät jo koristamaan aula joulumaailmaksi, joka aiotaan levittää myös sisäpihan ulkoterassille.
Yrittäjät toivovat, että uudistukset lisäävät Haukiputaan vireyttä ja vetovoimaa ja tuovat lisän haukiputaalaisten yritysten monipuoliseen palvelutarjontaan. Jo yksinomaan Haukiputaalla on asukkaita liki 20 000 ja Oulun pohjoispuoli kokonaisuudessaan on laaja markkina-alue myös uudelle illallisravintolalle.
– Viime kesä osoitti, että kotimaan matkailussa on potentiaalia. Toivottavasti tämä suunta jatkuu, ja tietenkin toivomme, että ensi vuosi on koronatilanteen kannalta kaikille parempi, ja ulkomailtakin saataisiin jo matkailijoita, toivovat Kalliot.
He käynnistelevät innolla uuden illallisravintolan ja koko paikan markkinointia asiakkaille ja yhteistyökuvioita yritysten kanssa. Jonkin verran varauksia on jo tehtykin. Suunnitelmissa on jatkossa räätälöidä myös ohjelmapaketteja ryhmille. Samanttan uudistuvissa tiloissa on entistä paremmat puitteet ruokailla, majoittua, järjestää kokouksia, juhlia ja saunailtoja.