Anne Roth on kirjoittanut omiin kokemuksiinsa pohjautuvan tietokirjan elämästään kilpirauhaspotilaana sekä kaksi tarinoihin ja historiaan perustuvaa kirjaa kullanhuuhdonnasta. Anne oli nelivuotias, kun hänen vanhempansa päättivät toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa kullanhuuhdonnasta ja Tankavaaraan lähdettiin koko perheen voimin.
– Sen jälkeen olemme palanneet sinne joka vuosi.
Rothista tuli kirjailija oman kilpirauhasairautensa myötä 2014, jolloin esikoisteos Sekundakroppa – Elämäni kilpirauhaspotilaana julkaistiin.
– Olin haaveillut kirjan kirjoittamisesta lapsesta asti, mutta sairauteni antoi kanavan tuoda tämän unelma todeksi. Nyt kirjoitan neljättä kirjaa ja se käsittelee vertaisia ja vertaistukea.
Hänen kevätterveisensä kaikille on: Usko unelmiisi ja huomiseen, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!
Terveys Anne Rothilla on reistaillut eri syistä lapsesta saakka. Sairaalasta tuli tuttu paikka jo pienestä pitäen, mutta hän ei kokenut sairaalaa pelottavana paikkana.
Hän oli 26-vuotias saadessaan diagnoosin Basedowin taudista eli kilpirauhasen liikatoiminnasta. Huono olo ja oireet olivat jatkuneet pitkään, eikä ensimmäisellä lääkärikäynnillä hänen oireitaan otettu vakavasti.
Kilpirauhassairaus on elinikäinen, mutta hoidettavissa. Lohduttavaa on myös, että sairaus ei uhkaa henkeä, mutta voi olla hyvin vaikeaoireinen.
Kilpirauhaslääkityksen saatuaan Anne Roth lähes unohti koko sairauden toviksi ja eli normaalia nuoren naisen elämää. Lääkitystä päästiin purkamaan. Hänestä tuli myös äiti. Raskaus oli yllätys, sillä alitajunnassa oli ollut pelko, oliko alkuun pitkään hoitamattomana ollut kilpirauhasen liikatoiminta ehkä tehnyt peruuttamatonta vahinkoa.
Kilpirauhasen tilanne kääntyi kuitenkin vajaatoiminnaksi ja edessä oli vielä hankalammmat ajat. Päädyttiin kilpirauhasen poistoleikkaukseen. Riskinä leikkauksessa oli äänihuulihalvaus, ja vasemman äänihuulen halvaus osui Anne Rothin kohdalle. Puhekyky kuitenkin palautui myöhemmin, ja Anne pääsi palaamaan töiden ja opiskelujen pariin. Seuraavaksi edessä oli vaativa polvileikkaus ja rannekanavaoireyhtymä operaatioineen ja toipumisineen.
Parhaillaan hän on kirjoittamassa kirjaa vertaisista. Siinä kerrotaan erilaisia tarinoita miten vertaistuki on auttanut ja miten ei.
– Kirjaan on tulossa enemmän tarinoita erilaisista elämäntilanteista kuin faktatietoa.
Kirjassa pääsevät ääneen myös vertaisohjaajat, jotka ovat vapaaehtoisia oman työn ja elämänsä ohella vertaisina toimivia henkilöitä.
– Kirjoitan tämän uusimman kirjani puhtaasti tietokirjailijana, enkä tuo omia kokemuksiani siihen mukaan lainkaan, mutta toki vertaisuuden ymmärtäminen auttaa kirjan kirjoittamisessa.
Vertaistuen merkitystä ja kokemustoimintaa ei voi Rothin mukaan ylistää koskaan liikaa, ja sen merkityksestä pitäisi myös julkisuudessa toitottaa enemmänkin. Tärkeää on kuitenkin myös muistaa, että kaikki eivät tarvitse vertaistukea tai saa siitä apua.
Hän itsekin koki oman sairautensa alkutaipaleella, ettei tarvitse vertaistukea. Tärkeintä kaiken aikaa oli, että läheiset ymmärsivät ja tiesivät tilanteen. Sairastuneen läheisiltä vaaditaan paljon. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy valtavaa väsymystä ja aivousumua, jotka ovat oireita toimimattomasta kilpirauhasesta. Pahinta, mitä kilpirauhasairaalle voi näissä tilanteissa sanoa, on perinteinen tsemppilause: Kyllä sinä piristyt, kun nyt lähdet vain liikkeelle.
“Äitini oli se, joka ehdotti vertaisryhmään liittymistä. Ensin protestoin ja kysyin, miki minun pitäisi mennä istumaan ringissä ja puhumaan taudista, jota vihasin. Menin kuitenkin, ja lopulta toivoin, että olisin mennyt jo paljon aikaisemmin. Tapaamisesta pois lähtiessäni tunsin olevani normaalimpi, kevyempi ja terveempi kuin vuosiin.…Tajusin, että samojen ongelmien kanssa kamppailee moni muukin.…”
(Kirjasta Sekundakroppa — Elämäni kilpirauhaspotilaana)
Kokemuksia vertaistuesta
Anne Roth ryhtyi sittemmin myös itse vapaaehtoisryhmän vetäjäksi ja työskenteli Suomen Kilpirauhasliitto ry:n kokemuskouluttajana. Nykyisin aktiivinen vertaistyö on ajanpuutteen vuosi jäänyt vähemmälle.
Vertaistyö antoi hänelle tunteen, että auttaa voi vaikka vain kuuntelemalla ja ymmärtämällä toista samassa tilanteessa olevaa. Kokemuskouluttajana ja vertaisena hänen tärkein viestinsä on toivo: Selviäminen on mahdollista ja tunnelin päässä on valoa.
– Kun toimin aktiivisena vertaistyössä minulle saatettiin soittaa melkein mihin aikaan vaan enkä raskinut jättää vastaamatta. Nykyisin teen vertaistyötä rajatummin, sillä koen, että oman jaksamiseni kannalta näin on parempi.
Anna Roth huomasi toisinaan, että koska hän on kirjoittanut omasta tarinastaan kirjan, hänet rinnastettiin lääkäriin ja odotettiin jopa jotain viisastenkiveä omaan tilanteeseen.
– Näinhän ei ole, tunnen vain oman sairauteni ja sen mutkat. Vertainen ei koskaan anna lääkeneuvontaa tai ‑ohjeistusta. Vertainen ymmärtää toisen tilannetta ja kulkee hetken rinnalla.
Kuten hän Sekundakroppa-kirjassaan toteaa, jokainen sairastaa tavallaan ja jokaisen hoito on yksilöllistä, siksi vertaaminen omaa sairauttaan toisen sairauteen ja hoitoon ei ole suositeltavaa, vaikka diagnoosi olisikin sama. Lääkäri määrää jokaiselle sopivan ja kilpirauhasarvojen mukaisen lääkityksen.
Miten sairaudesta, oli se mikä tahansa, oppii parhaiten selviytymään?
Anne Rothin neuvo on, että parhaiten selviytyy kun kuuntelee itseään ja on itselleen armollinen:
– Mitä minä pystyn ja jaksan tänään? On aivan ok olla myös paikoillaan. Minua itseäni auttaa hyvä tasapainoinen tavallinen elämä: työ teatterissa, harrastuksena uinti, kävely ja pyöräily, vanhan omakotitalon remontointi ja perheeni ja ystävien kanssa oleminen. Konkreettisesti kipujen hallintaan näistä auttaa uinti ja pyöräily. On klisee, että liike on lääke, mutta se on totta. En anna kipujeni hidastaa minua silloin, kun ne eivät ole liian kovia. Olen tottunut niihin.
Anne Roth on ollut koko ajan julkisen terveydenhuollon asiakas ja kertoo saaneensa viimeisen kymmenen vuotta aivan erinomaista palvelua perusterveydenhuollosta, jossa häntä on hoitanut sama lääkäri koko ajan.
Toisin oli kuitenkin aika ennen diagnoosia, jolloin hänen oireitaan ei otettu heti tosissaan.
– Siksi halusin vertailla Sekundakroppa-kirjassa sekä sairauteen erikoistuneen lääkärin että julkisen puolen lääkärin vastauksia. Omalla aktiivisuudella on merkitystä. Jokaisella on oikeus hoitoon. Usein kuitenkin oman tiedon hankkiminen menee liian pitkälle ja diagnoosit tehdään verikoearvojen perusteella Facebook-ryhmissä tietämättä henkilön muuta historiaa ja lääkityksiä. Jos ei ole tyytyväinen lääkärin toimintaan niin aina voi pyytää ajan toiselle lääkärille.
Kilpirauhassairaudet ovat edelleen Rothin mielestä alihoidettuja, valitettavasti. Lääkärit eivät aina hoida potilasta vaan viitearvoa.
– Tämä on se ratkaiseva asia, jossa tarvitaan iso asennemuutos myös lääkäreiltä. Ja siksi potilaan on tärkeä kertoa esimerkiksi vointipäiväkirjan avulla pidemmältä ajalta, miten hän voi.
Kirjoittaminen on nykyisin Anne Rothille toinen työ ja hän tekee sitä palkkatyönsä ja laadukkaan vapaa-ajan ehdoilla.
– Kirjoittaminen pitää minut vireessä ja pystyn purkamaan omia ajatuksiani erilaisten tekstien kautta.
Kullanhuuhdonta on Rothille ollut aina sydäntä lähellä. Hän on myös kilpaillut kullanhuuhdonnassa ja saavuttanut MM-kultaa nuorten sarjassa Kanadan Dawson Cityssä vuosina 1984 ja 1990.
Anne Roth
• 47-vuotias oululainen tietokirjailija. Teokset:
• 2019: Sekundakroppa – Elämäni kilpirauhaspotilaana
• 2020: Tarunhohtoinen Tankavaara – Kultakylän tarinoita. Kulta-aarteiden etsijöiden jännittävä historia.
• 2021: Kultamaan tyttäret. Lapin kultamailla vaikuttaneiden naisten elämäntarinoita 1800-luvun lopulta nykyaikaan.
• Tulossa kirja vertaistuesta ja vertaisista.
Tarinaillat Martinniemen kirjastossa
Martinniemen kirjastossa on järjestetty Minun tarinani ‑iltoja eri aihepiireistä.
Anne Roth kertoi kokemusperäisten tietokirjojen kirjoittamisesta ja kokemuksistaan Martinniemen kirjaston Minun tarinani ‑illassa maaliskuussa.
Kevään viimeinen tarinailta on tiistaina 9.5. kello 17.30 alkaen. Vieraana on martinniemeläinen musiikin- ja sarjakuvantekijä Jyrki Mäki aiheenaan: Minä ja sarjakuvien tekeminen.
Jyrki Mäen sarjakuvaa Kosmoskatti julkaistaan torstaisin Rantapohjassa.